Gyorsuló életünkben a mindennapok kihívásai egyre fokozódnak, és ez az emberi szervezetet újabb és újabb megpróbáltatások elé állítja. Vitaminok és ásványi sók pótlólagos bevitelével ezen kihívások nagymértékben csökkenthetők, valamint az emberi szervezet ellenálló képessége is jelentősen növelhető.

 

Az elmúlt időszakban a táplálkozási szokásokban bekövetkezett változással és a mindennapok fokozódó követelményeinek hatására egyre fontosabbá váltak azok a táplálékok, melyeket bizonyos ásványianyagokkal vagy vitaminokkal, más szóval táplálék kiegészítőkkel dúsítottak.

 

Az L-Karnitin Magyarországon évek óta forgalomban van, mint tabletták, vagy energia italok komponense. Létezik olyan hazai termékcsalád is, mely természetes környezetben – magában a táplálékban – tartalmazza a L-Karnitin-t a szükséges mennyiségben, egyéb élettanilag fontos anyagokkal, úgymint vitaminokkal, ásványi sókkal és fehérjékkel együtt. Az L-Karnitin természetes élelmiszerekkel történő bevitele a szervezetbe annak jobb hasznosulását teszi lehetővé.

 

Emellett viszont az élelmiszerben található további vitaminok, ásványianyagok és aminosavak elősegítik az L-Karnitin-nek a szervezetben természetes úton végbemenő bioszintézisét. Meg kell jegyeznünk, hogy így csak a napi szükséglet töredéke képződik.

 

Felvetődhet a kérdés, hogy az L-Karnitin pótlása milyen külön előnyöket biztosít például a sport, a testsúly szabályozás területén vagy miként fokozza a spermák mozgékonyságát? Írni fogunk arról, hogy vannak-e veszélyei az L-Karnitin fogyasztásának. Továbbá kiknek és mikor ajánlott az L-Karnitin és mely természetes forrásokon keresztül milyen mennyiségben juthatunk L-Karnitin-hez.

 

Tehát mi is a L –Karnitin?

A L-Karnitin egy természetes anyag, mely az emberi szervezetben, valamint az állati és növényi eredetű táplálékokban fordul elő. Az emberi szervezet körülbelül 20-25 gramm L-Karnitin-t tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmazza, mintegy 19,0 grammot. Ezt követően a májban kb. 0,65 gramm, a szívben 0,22 gramm a vesében 0,06 gramm mennyiségben található. Ezenkívül jelen van még az idegrendszerben, illetve a mellékherében is.

 

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-Karnitint. Ezen belül is az úgynevezett vörös húsok, mint például a birka, a kecske, a juh, a marha és a sertéshús L-Karnitin tartalma a legmagasabb. L-Karnitin tartalmuk 300 és 2100 mg/kg hús érték között változnak. A fehér húsok L-Karnitin tartalma 100 mg/kg érték körül van. A növényi eredetű táplálékok viszont 0 és max. 30 mg/kg értékben tartalmaznak L-Karnitint.

 

L-Karnitin az Energia Szállítója

Az L-Karnitin jelentős mennyiségben van jelen a vázizomzatban és a szívben. Szerepe, hogy a zsírokból származó hosszú szénláncú zsírsavakat az izomsejtek membránján a mitochondriumon átvigye. Ezt követően az izomsejt belsejében a zsírsavak „elégetésével” képződik az energia, melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt, a sejt belsejében lejátszódó „égetési” folyamatot hívják oxidációnak, mely már az L-Karnitin-től független.

 

Tehát összefoglalva az L-Karnitin-t a szervezetben az energia termeléséhez szükséges zsírsavakat szállítja oda, ahol azok energiává alakulnak.

Így mondhatjuk, hogy L-Karnitin = Az Energia Szállítója.

 

Az L-Karnitin aminosav származék

Az L-Karnitin természetes anyag, melyet két orosz kutató Gulewits és Krimberg izolált először emlősállatok húsából. Nevét a latin carnis szóból kapta, mely húst jelent. Ezt követően mintegy húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyikük névszerint Krimberg igazolja az L-Karnitin kémiai szerkezetét. Krimberg megállapította, hogy az L-Karnitin aminosav származék, mely a második szénatomon hidroxi (OH) csoportot tartalmaz.

A hidroxi csoport térbeli elhelyezkedésétől függően beszélhetünk L-Karnitin-ről, mely élettanilag fontos anyag. Ez a termék képződik biokémiai úton a szervezetben is. Ennek ellentéte a D-Karnitin, mely természetes körülmények között nem képződik, csak szintetikus úton.

 

Külső megjelenését tekintve az L-Karnitin fehér kristályos anyag.

 

Dr Megyeri Gábor

 

e210de51-d9f3-4360-83b6-b934bea266fd