Mielőtt ismertetnénk az L-Karnitin szerepét a testsúly szabályozásában – más szóval a test zsírhányadának csökkentésében –, le kell szögezni, hogy ez az anyag nem csodaszer, de hatékony segítőtárs a minél jobb eredmény elérésében. Miért szükséges az L-Karnitin fogyasztása a testsúly csökkentésekor?

 

Amikor a testsúly csökkentését csak a táplálékbevitel korlátozásával kívánják elérni, ez önmagában nem hoz megfelelő eredményt: ugyanis a fellépő súlyveszteség 25–30 százaléka a szervezet folyadékveszteségéből ered. A zsírszövet mennyisége sajnos csak kisebb mértékben csökken. Erőteljes diéta során az izomszövet leépülése is bekövetkezhet, mely káros az egészségre, és számos problémát vet fel. Összegezve megállapítható, hogy az egészséges testsúlycsökkenéshez elsősorban a zsírszövet mennyiségét kell csökkenteni.  

Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy diéta alkalmával a táplálék kiegészítése L-Karnitinnel segít az egészséges testsúly és a kedvező izom/zsír arány kialakításában.


27 és 64 év közötti önkénteseken bebizonyították, hogy (napi 1200 kcal-s diéta és mérsékelt tornagyakorlatok végzése mellett) az L-Karnitint fogyasztó személyek testsúlyának csökkenése 25 százalékkal nagyobb volt, mint azoké, akik ugyanazon körülmények között nem kaptak L-Karnitint.

 

Hogyan hat az L-Karnitin?

A testsúly csökkentése során a szövetekben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni úgy, hogy átalakítjuk energiává. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak a vérárammal jutnak el az energiát termelő sejtekhez. Az összes sejt – az idegsejteket és a vörösvértesteket leszámítva – állít elő energiát a zsírsavakból. A sima- és vázizmoknak különösen magas az igénye a zsírsavakból nyert energia iránt. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírsavak csak az L-Karnitin segítségével tudnak eljutni. Karnitinhiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, mely szélsőséges esetekben súlyos betegséghez is vezethet.


A zsírokat nem egységesen csak hosszúszénláncú zsírsavak alkotják. Az úgynevezett rövidszénláncú zsírsavak is megtalálhatóak, melyek – méretükből adódóan – egészen más fizikai tulajdonságokkal és élettani hatásokkal rendelkeznek. A rövidszénláncú zsírsavak L-Karnitin közreműködése nélkül is eljutnak az energiatermelés színhelyére, a mitochondrium belsejébe. Ebben az esetben az L-Karnitin szerepe az, hogy az energiatermeléshez szükséges optimális szabad koenzim- és acetil-koenzim arányt biztosítsa.

 

2002-ben klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy L-Karnitin hatására fokozódik a szervezetben a zsírok oxidációja, amit az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak.

A testsúlycsökkentés során a táplálék L-Karnitinnel történő kiegészítése mellett feltétlenül szükséges a bevitt energia redukálása és a testgyakorlatok végzése is. A testmozgás ilyenkor azért különösen fontos, mert a vázizomzat kiemelkedően nagy mennyiségű energiát használ fel fizikai erőkifejtés alkalmával. A zsírok elégetéséből származó energia az izmok energiaellátásában különösen fontos szerepet játszik.  

 

Dr. Megyeri Gábor

 

3a697273-0fdc-410a-98ee-ff8d5c22ea5a