A szívnek bőséges energia-ellátásra van szüksége ahhoz, hogy a nap huszonnégy órájában mindig a szükséglet szerinti kapacitással dolgozzon. A szív a működéséhez szükséges energia hetven százalékát a zsírokból nyeri. Köztudott, hogy a szív egészségének megőrzéséhez létfontosságú a rendszeres sportolás.

 

Számos szabadidő- és versenysportoló egészíti ki táplálékát L-Karnitinnal abból a célból, hogy fizikai teljesítményét növelje, szervezete gyorsabban regenerálódjon, elkerülje a sportsérüléseket, illetve csökkentse az esetleges izomláz idejét és erősségét.   Nem is gondolnak arra, hogy az előbbiekben említett előnyök mellett az L-Karnitin támogatja a szív egészségének megőrzését is.


A szív teljesítményének növelése

Nagy fizikai igénybevételnek kitett sportolóknál szívnagyobbodás alakul ki az évek során. Ilyen esetekben a szív megnagyobbodása ellenére a kipumpált vér mennyisége csökken, és ugyanazon teljesítmény eléréséhez a szívnek szaporábban kell vernie. Tanulmányok igazolják, hogy az L-Karnitin pótlás növeli a szív energiaellátását, és így javítja a szívizomzat összehúzodásának erősségét. Hatására egységnyi idő alatt több vér áramlik át a szíven, de a nagyobb erejű összehúzodások következtében többet is tud egyszerre kipumpálni, így a szívverések száma nem növekszik jelentősen.


Szívritmus zavarok csökkentése

Erőteljes fizikai megterhelést követően szívritmus zavarok léphetnek fel, vagy kamrai fibrilláció alakulhat ki, amikor olyan gyors a szív összehúzódása, hogy már nem tud a szervezetbe vért pumpálni. Ezen folyamatok végső stádiuma lehet a szív leállása. A fentiekből adódóan különös jelentőséggel bírnak a szív védelmét biztosító táplálék-kiegészítők, mint például az Omega-3 zsírsavak, az L-Karnitin, a Coenzym-Q10, a szelén, az E-vitamin stb. Az Omega-3 zsírsavak és az L-Karnitin különösen alkalmasak arra, hogy a ritmuszavarokat – és ezáltal a kamrai fibrilláció kialakulásának veszélyét – csökkentsék.


Szívkoszorúerek vérellátásának javítása

Az L Karnitin hozzájárul a szív jobb vérellátásához. Szívbetegeknél a koszorúerek vérellátását L-Karnitinnel javítani lehet, miközben lehetőség nyílik az egyéb értágító gyógyszerek mennyiségének csökkentésére.


A szívroham intenzításának csökkentése

Azon rettegett szó, hogy szívroham, vagyis infarktus nagyon jól ismert. Szívroham akkor alakul ki, ha a szívizom vérellátása csökken vagy megszűnik. Ilyenkor a szívizomzat oxigén-ellátása csökken, ezt követően a szívizomsejtek károsodnak vagy elhalnak. Klinikai adatok azt mutatják, hogy az infarktus észlelése után azonnal megkezdett L-Karnitin adagolás jelentősen csökkenti a szívizomelhalás mértékét. E megfigyelésre oki magyarázatot adhat az az észlelés, hogy infarktusos betegekben az L-Karnitin alacsonyabb szintjét lehet kimutatni.


L-Karnitin a betegség után

A fejlett ipari országokban a keringési betegség a leggyakoribb halálok. Egy 1995-ben végzett felmérés szerint az USA-ban majdnem 14 millió ember szenvedett a szívbetegség különböző formáiban. Tartós L-Karnitin adagolással a szívrohamon átesettek esetében a későbbi halálozás aránya nagymértékben csökkenthető.


Összefoglalva megállapítható, hogy az L-Karnitin egy olyan természetes anyag, mely nagyban elősegíti a fizikai teljesítmény növelését sportolás során vagy azt követően a szervezet regenerálódását, miközben megvédi a szívet a káros elváltozásoktól, illetve betegség után segíti a szívizom regenerálódását.

Hangsúlyozni kell, hogy az L-Karnitin egy természetes anyag, és nem helyettesíti az ilyen esetekben előirt gyógyszeres kezelést.  

 

Dr. Megyeri Gábor

 

f1e955ee-8d15-4b9a-b56a-e1a030486df9