Ha egy kiadós edzés vagy egy hűvösebb nap után döntünk a termálvíz mellett, biztosak lehetünk abban, hogy a meleg víz nemcsak kellemesen ellazítja a fáradt izmainkat vagy melengeti kihűlt testünket, de kedvező hatása számtalan betegség gyógyírja lehet. Ráadásul a termálfürdő olyan hely, ahol nemcsak pihenni, de beszélgetni is lehet a barátnõkkel.

 

Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen fekvésének köszönhetõen a világon az ötödik leggazdagabb termálvízkészlettel rendelkezik. Nehéz helyzetben vagyunk akkor, amikor a 147 minõsített gyógyvíz, 39 gyógyfürdõ, 13 gyógyhely és 5 gyógybarlang közül kell választanunk. Segítségképpen összegyûjtöttünk mindazt, ami télvíz idején szükséges lehet egy termálfürdõben töltött, kellemes kikapcsolódáshoz.
 
MIT NEVEZÜNK TERMÁLVÍZNEK?
Mindenekelõtt jó, ha tudjuk, hogy nem minden víz termálvíz. Hazánkban a föld mélyérõl feltörõ vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizeket nevezik gyógyvíznek, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú elõírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. Ha ezek a gyógyvizek elérik vagy meghaladják a 30 °C-ot, már termálvízrõl beszélünk.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin novemberi számában!

 

4af650b3-8f48-4d72-9158-596244f368b9