A lecitint alkotórészei miatt zsírégető, zsírbontó anyagként is számon tartják. Segít a zsírmáj kialakulásának megakadályozásában, csökkenti a koleszterin szintet. Elősegíti az érfalak egészséges állapotának minél tovább való fenntartását, erősíti a szívizomzatot, és ez még csak a kezdet. A lecitin a sejtállománynak, agynak biológiailag döntő fontosságú zsírsavtartalmú alkotórésze.

 

Természetes anyag, nagy mennyiségben megtalálható a tojássárgában, de egyes növényi élelmiszerekben is, például a szójababban. A lecitin tojássárgából, állati agyvelőből, szójababból állítható elő. A szójababból extrahált olajat vízzel addig keverik, míg az olajban lévő lecitin kiválik. Ezután jön a finomítás folyamata. Az eredmény egy melaszéhoz hasonló édeskés ízű, olajszagú vegyület.

 

A lecitin viaszszerű, sárga színű, levegő hatására – a telítetlen zsírsav oxidációja miatt – barnuló vegyület. Könnyen penészedik, romlik. Vízben nem oldódik, azonban éterben kiválóan oldódik, és belőle kikristályosítható. Víz hatására duzzad. A kozmetikában mint emulgeátort használják. Bőrre gyakorolt hatásai közül kiemelkedő a bőr táplálása, puhító hatása.   Mivel víz hatására duzzad, ezért kiváló ránctalanító is. A felsorolt jótékony tulajdonságai miatt megtalálható egyes hidratáló krémekben, amiket a lecitin gyors romlása miatt jól kell konzerválni. Általános elterjedését gátolja sötét színe, kissé kellemetlen szaga, gyors avasodása.

 

Egyes irodalmak szerint hozzájárul az izületi fájdalmak csökkentéséhez, így fogyasztását olyan személyeknek is ajánlják, akik valamilyen izületi megbetegedésben szenvednek, és mozgásukat, sport teljesítményüket izületi fájdalmak korlátozzák.

Bőrre gyakorolt kedvező hatásait nem csak a kozmetikai készítményekben lévő lecitin fejti ki. A táplálékkal bevitt lecitin belülről fejti ki jótékony hatásait. Egészséges színt, tartást ad a hajnak, valamint csökkenti a hajhullást. Segít megelőzni az ekcéma kialakulását. Emellett egyéb előnyös hatásokat is érezhetünk fogyasztásakor. Képes javítani az emlékező képességet, nyugtató hatású.   Rossz fizikai állapotban lévők számára roboráló, élénkítő hatású lehet.   Emésztőrendszeri problémákkal küszködők számára is előnyös lehet fogyasztása, mivel lazítja a székletet, valamint csökkenti az esetleges puffadásokat.

 

Szabó Szilvia

dietetikus

 

fb774633-8001-4574-a413-dfc125a1baeb