A teljesítőképesség határán a szervezetnek több nyomelemre és ásványi anyagra van szük-sége – mindenekelőtt magnéziumra. A magnézi-umnak az energiaszükséglet szabályozásában van fontos szerepe, emellett feszültségoldó hatása is van. Magyarországon a nők csak 210 mg, a férfiak 270 mg magnéziumot fogyasztanak naponta.

 

Napi szükségletünk viszont 300-500 mg. Fontos az ideg- és izom-működésben, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere számos enzimjének. Hiánya csökkenti a csontnövekedést, elősegíti a szívritmuszavarok, a trom-bózis, a szívizom-elhalás kialakulását. A szervezet magnéziumveszteségét a hányás, a hasmenés, a stressz jelentősen fokozza.

 

Ügyeljen magnézium bevitelére, ha

 

1.  sok stressz éri; stresszes állapotban ugyanis sokkal többet használ fel a szervezet belőle.

2. gyakran vannak izomgörcsei, valószí-nűleg magnéziumhiányban szenved – a magnézium az izmok anyagcseré-jének egyik legfontosabb elősegítője.

3.  sok alkoholt iszik, extra magnézium- és cinkadagra van szüksége, mert az alkohol vizet von el a szervezetből, és a vese túlterhelése következtében sok ásványi anyag is távozik.

4.  nagyon sokat sportol, az izzadtság-gal sok káliumot, nátriumot és mag-néziumot veszít. Az első két anyag nem fog hiányozni a szervezetéből, mert az élelmiszerekben bőven van belőlük, de a magnéziumra érdemes odafigyelnie.

5. sok felvágottat, húst és zsírt eszik, több magnéziumra van szüksége.         A túlzott fehérje-bevitellel megnő a szervezet magnézium iránti igénye, a túlzott zsírfogyasztás azonban akadá-lyozza ennek felvételét.  

 

Mikor kell feltétlenül pótolni?

 

A magnéziumszükségletet növeli táplá-lékunk emelkedett kalcium-, foszfor-, kálium-, fehérje- és cukortartalma. A túl zsíros étrend csökkenti a magné-zium felszívódását. Magnéziumpótlásra van szükség diétázás, fogyókúra ese-tén. Ha fokozott magnéziumvesztés áll fenn (diabetes, diuretikus kezelés, tartós hasmenés miatt), ha növekszik szükségletünk (várandósság, szoptatás vagy sportolás miatt). Ugyanez érvényes emésztési, felszívódási zavarok esetén. Számos tünet utalhat magnéziumhiányra (pl. szédülés, remegés, koncentrálóké-pesség zavara, hasmenés, hányás, lég-szomj stb.). A magnéziumpótlás – mint kiegészítő terápia – előnyös hatású lehet szívritmuszavarokban, magas vérnyo-másban, koszorúér-betegségben. Amen-nyiben a készítmény ilyen betegségek esetén kerül alkalmazásra, szedése meg-kezdése előtt ki kell kérni a kezelőorvos vagy a gyógyszerész véleményét, mert esetenként szükség lehet a kezelések gondos összehangolására. A magnézi-um nyugtató, lazító hatásáról se feledkez-zünk meg!

 

Miben található magnézium?

 

• a hüvelyesekben,
például a fehérbabban

• a zabpehelyben

• a kölesben, gabonafélékben

• a burgonyában

• a zöldségekben

• a halakban,
a tenger gyümölcseiben

• a csonthéjas gyümölcsökben

• a csokoládéban,
aszalt gyümölcsökben

  a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérben. 

 

Magnéziummal

 

Mivel a nők 75 százalékának szük-sége van magnéziumra, ragadjon meg ön is minél több lehetőséget: igyon olyan ásványvizet, amely­ben megtalálja a napi szükségle-tet fedező adagot. Vagy egyen diót (egy gyűszűnyi a napi adag 10 százalékát tartalmazza).

Magnéziumtartalmú kozmetiku-mokkal folyamatosan frissen tart-hatja nyáron megszerzett barna-ságát is, mert nyugtatja a bőrt, és serkenti a sejtmegújulást, a szemkörnyékre felvihető magné-ziumtartalmú ápolókrémek pedig pillanatok alatt finomítjákaszar-kalábakat, és feltöltik a táskákat.


 

Dénes Vanda

 

f73d8bfc-014f-4027-9bb2-be7cd20275a7