A fehér bor a nők itala. Való igaz, hogy a könnyebb, s talán édesebb fehér borokat sokkal szívesebben kortyolgatjuk, mint a csersavas, olykor emberpróbáló vöröset.   Te is a könnyű, lágy és gyümölcsös ízű nedűt választod? Akkor a Mátraalján a helyed!   A tölgy- vagy akáchordó belsejében elkészülte után faforgácsot égetnek, így a fa belső felülete kicsit megég.

 

Ez különleges, füstös ízt ad a bornak, amit nem mindenki szeret, mindenesetre különleges. A török hódoltság idején a bégek is szívesen szürcsölték a gyaur lankák nedűit, noha az alkoholfogyasztást mindig is szigorúan tiltotta a mohamedán vallás.  

 

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása akár negyven százalékkal csökkenti a szívinfarktus kialakulását, segíti a jó emésztést, és nem is hizlal, hiszen egy pohár száraz bor csupán 160 kalória.

 

Saját(os) borgyűjtemény

 

A gyöngyösi központú Mátraaljai Történelmi Borvidék hazánk egyik legnagyobb boros tája. A festői környezet borozóiban leginkább a sárgán aranyló nedűkkel találkozhatsz, ám a rozé vagy a könnyebb és gyümölcsös helyi vörösborokba is belekóstolhatsz. Annál inkább, hiszen itt a szüret ideje, amit hatalmas mulatságokkal tesz felejthetetlenné a környék. A vállalkozó kedvűek akar a mátraaljai borutak egyikére is benevezhetnek: e szomjoltó túrákon a Gyöngyös környéki falvak borait kóstolhatják végig. Amennyiben házi borgyűjteményünket, vinotékánkat akarnánk gyarapítani, látogassuk meg Gyöngyösön a Mátraaljai Borok Házát. Itt több mint száz fajta bor közül válogathatsz, és borkóstolókon is részt vehetsz. De kortyolgatás közben se veszítsd el a mértéket! Hiszen már Horatius is megmondta: idd okosan könnyű borod!

 

A Nap és a hegy összeér

 

Gyöngyös az a város, ahol a Nap és a hegy összeér – állítják a helyi polgárok. Ha egy pohár szép bor kíséretében szívesen megtekintenéd a természeti tüneményt, keresd fel a Gyögyösi Szüreti Napokat! Ha lemaradnál, térj be a számtalan mátrai borozók egyikébe! Szívesen látnak például Abasáron, Domoszlón, vagy Nagyrédén. Mielőtt azonban autóba vágnád magad (ugye, nem iszol, ha vezetsz?), nem árt előtte felkeresni a www.matrahegy.hu vagy a www.matraiborvidek.lap.hu internetes oldalakat, és telefonon időpontot egyeztetni velük. Keresd fel például Szőke Mátyás borászatát Gyöngyöstarjánban, egész biztosan imádni fogod a mester Muscat Ottonel nevű fehér borát! A térség másik sztárja, a nagyrédei Ludányi József, aki már 16 éve foglalkozik borászattal.

 

A törökök is imádták

 

Mátraalján nem újkeletű a szőlészet és a borászkodás: már a honfoglalás korában is borral ünnepeltek a helyiek, Szent István király pedig törvényben kötelezte a helyi egyházakat a szőlőtőkék művelésére. A gondos kezek munkája meghozta az eredményt. A török hódoltság idején a bégek is szívesen szürcsölték a gyaur lankák nedűit, noha az alkoholfogyasztást mindig is szigorúan tiltotta a mohamedán vallás.   A rendszerváltozás után gombamód elszaporodtak a helyi pincészetek, Mátraalja tekintélyes borászai pedig újabb és újabb borokkal kápráztatják el a szakértő és igényes közönséget.   A nagyrédei Szőlőskert Rt. 2003-ban elnyerte az Év pincészete címet, tavaly pedig megalapították a Heves Megye Bora elismerést.

A gyártási technológiát tekintve a Mátraalján legkivált a levegőtől elzárva készítik a könnyű, gyümölcsös borokat, ezt az eljárást reduktív technológiának nevezik. Szép számmal találkozhatunk a hosszú évekig tárolt, ”érlelt borokkal” is. A környéken is megismerkedhetsz az utóbbi évek egyik legdivatosabb eljárásával, az úgynevezett ”barrique” (barrik) módra érlelt borral. Ezeket a nedűket viszonylag kis méretű fahordókban készítik . A tölgy- vagy akáchordó belsejében elkészülte után faforgácsot égetnek, így a fa belső felülete kicsit megég. Ez különleges, füstös ízt ad a bornak, amit nem mindenki szeret.

 

Bacchusi lakoma

 

A bor és a vidámság római istene, Bacchus hatalmas orgiákon áldozott a nedűnek. Régi igazság: aki iszik, eszik is. Ám nem mindegy, hogy mit! Ludányi József borász-tanár szerint ahányféle bor, annyi étel. Érdemes észben tartanunk egy viszonylag egyszerű szabályt: vörös húsokhoz vörös bort, levesekhez és fehér húsokhoz fehér bort fogyasszunk. Aperitifként igyunk egy pohárka mátraaljai olaszrizlinget. A száraz, illatos borokhoz elsősorban a fehér húsok, szárnyasok, halak jöhetnek számításba.

Töltött káposztához kortyoljunk például chardonnay-t, az édes desszerthez pedig édes bort, például gyöngyöstarjáni sárgamuskotályt, vagy cserszegi fűszerest. Verhetetlennek tartod az örökzöld bor-sajt duettet? Mi is! Az ementáli sajthoz elegáns száraz fehér bor dukál, a penészbevonatú camemberthez egy pohár, gyöngyöző pezsgőt is kipróbálhatsz. A gourmet, azaz ínyenc édes szamorodnit, vagy aszút iszik a márványsajthoz, a kecskesajt sós ízét pedig testes vörösborral csapasd le. Egészségedre!

 

Miként járhatnál a borosgazda kedvében?

ILLIK, NEM ILLIK

A kulturált borozáshoz tisztában kell lennünk az ital saját szabályrendszerével.

 

•Borkóstolás közben sose dicsérd a “finom” kifejezéssel a bort: a szakértők kizárólag a “szép” jelzővel illetik az arra érdemes borokat.

•Mátraalján leginkább a fehér borokkal ismerkedhetünk, amelyeket szűkülő szájú, kehely alakú poharakban szolgálnak fel.

•Faragatlanság a pohár kelyhét megragadni, a száránál, vagy a talpánál vegyük kézbe a poharat!

•Nem árt tudnod, hatalmas hiba hűtőszekrényben tartani a borokat! Nyugodtan reklamálj, ha jéghideg bort szolgálnak fel az étteremben, hiszen a fehér bort pincehidegen, (10-12 fok),míg a vörös bort 14-18 fok hőmérsékleten szabad felszolgálni!

•Mielőtt belekóstolnál az italba, vizsgáld meg az illatát is, hiszen például a mátraaljai fehér boroknak mennyei szőlő, alma és szilvaillatuk van!

•Ha a borosgazda kegyeibe szeretnél férkőzni, akkor apró kortyonként ízlelgesd a bort, és ne döntsd magadba azonnal az egész pohárral!

•Mindenképp közöld a véleményed az italról, hiszen a borász a gyermekeként tekint a “művére”.

 

Beszterczey Judit

Köszönet a segítségért:

Hordós Attila – Mátrai Hegyközségi Tanács

Debrei Attila – Mátrai Borút Egyesület

 

79de7c23-5c3f-450f-b7cb-02b3c95f9875