Az alkohol tartalmú italok fogyasztása csaknem egyidős az emberiséggel.
Gondoljunk csak a Bibliában Noé részegségére, vagy a görög eposzban Odüsszeusz ravasz cselére, amellyel Kyklopszot, az egyszemű óriást leitatván tudta őt harcképtelenné tenni, és így szabadulhatott meg. Érdekes módon bizonyos állatok, ha szabadon választhatnak a tiszta víz vagy az enyhén alkoholos víz között, akkor az utóbbit fogyasztják.

 

Sok ember is így van ezzel. Különösen nagy a csábítás, ha az alkohol tartalmú ital kellemes ízű, és jó hatását már megtapasztalta valaki, mert az alkoholnak igenis számos kellemes, még egészségi szempontból is jó hatása van.
A kérdés, mint annyi más területen, itt is a helyes mérték.

Kis mértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” tartja a tréfás mondás, de ennek csak az eleje igaz. Ami kis mértékben orvosság, az nagy mértékben sajnos méreg. Ez még akkor is igaz, ha tekintetbe vesszük, hogy a Tokaji aszú bor régen a hivatalos gyógyszerkönyvben, mint ajánlott orvosság szerepelt.
Ma már nincs ott, receptre sem írható fel, de sok esetben, a leromlott, rossz étvágyú, idősebb betegeknek gyakran jót tesz egy kis pohárka.

A kis mértékben fogyasztott alkohol javítja az étvágyat, az emésztést és a keringést, oldja a gátlásokat, a pszichés feszültséget. Ez utóbbi hatásokat társaságban gyakran tapasztalhatjuk, hiszen jó hangulatot okoz, élénkebb a társalgás. A jó bor, sör vagy akár töményebb ital mértékletes fogyasztása hozzátartozik az emberiség kultúrájához.

Miért fontos a negatív hatásokról beszélni? Azért mert azok igen súlyos egyéni egészségi, és társadalmi bajokhoz vezethetnek. És itt nem csak az egyszeri, nagyobb mennyiségű ital okozta heveny részegségről van szó. Gondoljunk csak a húsvéttáji részegségre, a szilveszter utáni másnaposságra, vagy a sok balesetre, amit az ittas vezetés okoz. Az igazi nagy bajt a rendszeres, tartós és nagy mennyiségű szeszesital fogyasztása okozza.
Ma már bizonyított, hogy bár vannak egyéni különbségek, napi 80 gramm alkohol fogyasztása hosszú éveken keresztül biztosan egészségkárosodást okoz. Ez a mennyiség nem is olyan sok, nézzük csak meg az italok alkohol tartalmát, ami minden üvegre, dobozra rá van írva.

Magyarországon évente 8000 ember hal meg májcirrózisban, közismert néven májzsugorban, és az ilyen emberek nagy részének betegségét a túlzott alkoholfogyasztás okozza. A betegek általában emésztőrendszeri vérzés, vagy májelégtelenség következtében halnak meg. Jól ismert a lefogyott, ám a hasvízkór miatt nagy hasú, gyakran sárga, reszkető beteg képe.
Halálukat sietteti a rossz táplálkozás, hiszen alkoholfüggőségük, szenvedélybetegségük miatt a pénzüket nem ételre, gyümölcsre, vitaminokra költik, hanem italra.
Az élet központjába az ital megszerzése kerül. Érdemes tudni, hogy az alkohol először csak májzsírosodást, enyhe gyulladást okoz, és az igazi rosszabbodás ezután következik. Ha valaki időben abbahagyja az alkohol fogyasztását, akkor az elváltozások még visszafejlődnek.

Az alkohol nem csak a májat betegíti meg, hanem szinte minden szervben károsodást okoz.
A heveny és krónikus gyomorhurut, gyakran hányingert, savas hányást, rossz emésztést, fogyást okoz.

A hasnyálmirigy heveny gyulladása életveszélyes lehet, és a krónikus gyulladás igen sok gyötrelmet, erős fájdalmat okoz. Gyakran műtétre van szükség. Az ilyen betegek lefogynak, mert azon túl, hogy nem táplálkoznak jól, az a kevés étel is amit elfogyasztanak rosszul emésztődik és szívódik fel.

Az idegrendszer károsodását heveny részegség után még kiheveri a szervezet, ám a tartós fogyasztás igen súlyos következményekkel jár.
Nemcsak a perifériás idegek károsodnak, amit a beteg is észlel, hiszen zsibbad a keze, lába, később fájdalom és bénulás is jelentkezik, hanem a központi idegrendszer is. Ez vezet a beteg személyiségváltozásához, elbutulásához, nem ritkán eszméletvesztéshez, epilepsziás rohamokhoz.

Kevéssé ismert, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a szívet is károsítja.
A kismértékű fogyasztás még javíthatja is a keringést, gátolhatja az érelmeszesedést, azonban a nagymértékű fogyasztás súlyos szívizombántalmat okoz, és szívelégtelenséghez vezet. Ezek a gyakran lila ajkú, szuszogó betegek, akiknek dagad a lába, éjszaka gyakran vizelnek.
Mivel a szív vegetatív idegei is károsodnak, gyakran a beteg nem is érzi, hogy fáj a szíve, és a szívinfarktus némán, fájdalom nélkül zajlik, ami miatt elmarad az orvosi segítség. A krónikus alkoholfogyasztókban károsodik a vérképző rendszer is, gyakran törik el a csontjuk, nemcsak azért mert gyakran részegek, és egyensúlyzavaruk van, hanem mert a csontritkulás is gyakoribb az ilyen betegeknél. Fertőzésekre is fogékonyabbak, mert az immunrendszer is sérül. Sajnos az utóbbi időben ismét gyakoribb a tbc, amiben a fentieknek szerepe van. A sok rossz hatás kiváltásában az alkohol mennyisége,
a fogyasztás időtartama a döntő, de az sem mindegy, hogy mit iszunk.
A rossz minőségű, gyakran hamisított, ellenőrizetlen italok még nagyobb bajt okoznak.

Az alkohol káros hatásainak megelőzése elsősorban társadalmi, és kisebb részben orvosi feladat. Fontos a felvilágosítás. Különösen fontos a fiatalok figyelmét felhívni a veszélyekre. Ez persze érvényes a kábítószerekre is.

A kis mértékben, kultúrált körülmények között fogyasztott alkohol tartalmú jó italnak egészséges emberben nincs káros hatása.
Tehát kedves egészségünkre, de sohase feledjük a mértéket.


Dr. Szalay Ferenc
egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika

 

11c27aba-f4fb-4210-8d36-020651a27c4d