Az ünnepi vacsoraasztal mellett ritkán jut eszünkbe, hogy a mértéktelen étel- és italfogyasztásnak meg lesz a böjtje, pedig mindez rossz hatással lehet az emésztésünkre. Felmérések szerint a magyar lakosság ötöde szorulásban szenved, s ez az arány az ünnepek idején tovább növekszik, hiszen ilyenkor még azoknál is előfordulhat székrekedés, akik különben nem küzdenek ezzel a problémával.

 

E jeles napokat sokkal élvezetesebbé tehetjük, ha megfogadjuk az alábbi taná-csokat:

• Idén próbáljunk egészségesebb ételeket készíteni: a halhoz és húshoz köretként kínáljunk zöldséget, a halászléhez pedig fogyasszunk barna kenyeret. Az ételekhez használjunk sok fokhagymát, hagymát, spárgát, articsókát vagy cikóriát, mert ezek gyorsítják az emésztést. Különösen az édességek terén tehetünk sokat: a csokoládét helyettesítsük friss vagy aszalt gyümölcsökkel, rágcsálni való magvakkal, s az ünnepi süteményt próbáljuk teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni. A mákos bejgliből is mértékkel fogyasszunk. Az emésztésünket segíti, ha étkezés után egy kis joghurtot adunk vendégeinknek.

• Töltsük stresszmentesen az ünnepeket.

• Ne üljünk túl későn a vacsoraasztalhoz, hogy legyen ideje szervezetünknek megemészteni az ételt.

• Étkezés után mozogjunk: tegyünk egy nagy sétát a környéken.

• Az alkohollal is bánjunk mértékletesen: sör, bor vagy tömény italok helyett fogyasszunk inkább finom gyümölcskoktélokat.

Ha mégsem tudjuk e tanácsokat betartani, általában a hashajtókhoz szoktunk fordulni. Nem mindegy azonban, hogy milyen szerre esik a választásunk. Kérjünk tanácsot orvosunktól, vagy a gyógyszerésztől!

 

6570eb7a-eaed-4d34-bb88-ab8082bb83e5