A bőrgombás fertőzés az egyik legszembeötlőbb megbetegedés lehet, különösen tavasszal és nyáron, amikor lekerülnek rólunk az addig mindent jótékonyan elrejtő ruhadarabok. Aki eddig nem vette észre betegségét, vagy nem tulajdonított jelentőséget a tüneteknek, az is észbe kap, amikor napvilágra kerül a kendőzetlen valóság.

 

Az egyik legjellemzőbb gombás megbetegedés a lábujjközök gombásodása, amelyet angol nyelvterületen „atlétaláb”-nak (athletes foot) hívnak, utalva arra, hogy sportolók körében igen magas az előfordulási arány. A férfiak körében ez a betegség gyakoribb, de előfordulása a teljes népességben is magas, szinte valamennyien megtapasztaljuk a lábgomba kellemetlenségeit életünk során. Gyakori előfordulása nem is csoda, hiszen a gombák számára a lábujjak köze ideális fészket jelent, mert meleg, nehezen levegőzik és hajlamos a nedvességre. Ráadásul nagyon fertőző betegségtípus, ezért is fordul elő gyakran a közös helységeket (öltöző, zuhanyzó) mezítláb használók és a strandolók körében.


A gombás fertőzés a lábak mellett a testen gyakorlatilag bárhol megjelenhet. A kellemetlen tünetek a fertőzés típusától, helyétől, állapotától függően nagyon sokfélék lehetnek. A legjellemzőbb megjelenési forma a kör vagy ovális alakú foltok kisebb-nagyobb kiterjedésű halmaza. Jellemző kísérő tünet a viszketés, a hámló, kisebesedő bőr. De van „rejtőzködőbb” bőrgomba is: a napgombának nevezett fertőzés nyáron, napozás hatására válik feltűnővé, az addig alig látható gombás foltok ugyanis nem barnulnak együtt a bőr többi részével, hanem világosak maradnak. 
 

 

A gombás fertőzések fő okai

 

Bizonyos gombák tulajdonképpen természetes velejárói életünknek, korlátozott számban az egészséges bőrön is jelen vannak. Bőrünk többféle módon, pl. zsírsavak, baktériumok segítségével védekezik a gombák túlszaporodása ellen. Sajnos azonban a külső hatásokkal szemben ez a mechanizmus olykor kevésnek bizonyul. Az köztudott, hogy az elégtelen tisztálkodás ideális táptalajt biztosít a gombák számára, de azt kevesen tudják, hogy a túlzott higiénia is káros lehet. Túl sok fürdéssel, baktériumölő szappanokkal magunk fosztjuk meg bőrünket a védelmét szolgáló baktériumoktól (is).


A szoros, műszálas ruházat, zárt cipők illetve bizonyos helyek (szauna, strand, uszoda) fokozott fertőzésveszélyt jelentenek csakúgy, mint egyes foglalkozások. Azok számára, akik nedves, párás helyen dolgoznak (úszómester, bányász, stb.), vagy bőrük rendszeresen érintkezik szénhidrátokkal (pl. pékségben dolgozók), szintén nagyobb a fertőzésveszély.
 

 

Több mint 100 féle gomba okozhat fertőzést!

 

Amikor az említett tünetek megjelennek, valószínűsíthető, hogy bőrünket gomba fertőzte meg. Azt azonban kevesen tudják, hogy mintegy 100 különböző fajta gombát ismerünk, mely bőrünkön betegséget okozhat. Ezért, ha nem ismerjük a fertőzés típusát különösen fontos, hogy olyan gyógymódot válasszunk, amely a lehető legtöbb bőrgombás fertőzéssel szemben hatásos.

 

80d73a43-b107-440a-a04e-6966ff120890