Méregtelenítés, ha szépek akarunk lenni, jó alakunk érdekében, évszakváltáskor, egészségünkért, betegségünk ellen… Minden mennyiségben és minőségben dől ránk az információ. Magát a méregtelenítés szót valami misztérium övezi, s ilyen „misztikus” dologgal általában nem is keresik meg a szakembert.

 

Hát, lássuk, miről is van szó?

 
Ha tudjuk, hogy mit miért teszünk szervezetünk karbantartásánál, könnyebben változtatunk szokásainkon, életmódunkon. Az információ előnyünkre válhat, azért, hogy könnyebben kikerüljük a szélsőséges csapdákat, valamint eldönthetjük azt is, hogy szükségünk van-e szakember segítségére.


Szervezetünk egy csodálatosan működő vegykonyha, melynek alapjait sejtjeink jelentik. Az elfogyasztott fő tápanyagokból, melyeket szénhidrátoknak, fehérjéknek és zsíroknak nevezünk, a többi tápanyag (vitaminok, ásványianyagok, nyomelemek, enzimek) segítségével, valamint belélegzett oxigén hozzáadásával, folyamatosan energiát termel, s újraépíti önmagát. Ez tulajdonképpen az anyagcsere folyamata. Optimális működéshez, optimális ellátás tartozna. Ahogyan Hippokratész mondta: „Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.”


Itt az alap: enni kell! Lehetőleg naponta többször is.

Amint táplálékot veszünk magunkhoz, azt rögtön – már a szánkban – elkezdi emészteni szervezetünk. Ez a folyamat tovább folytatódik a gyomrunkban, a vékonybelünkben, mindaddig, míg minden apró, pici építőköveire bomlik, s ezen anyagok jutnak el sejtjeinkhez. Ott megy végbe az égési folyamat (oxigén kell hozzá), ami energiát biztosít ahhoz, hogy állandó testhőmérsékletünk legyen, légzőszerveink folyamatosan működjenek, dobogjon a szívünk, új sejtek épüljenek az elöregedő régiek helyett.

Szénhidrátokból kellene ezt az energiát nyernünk.

Itt a dolog lényege: ha nem jó az elfogyasztott ételünk összetétele – kevesebb szénhidrátot és több fehérjét vagy zsiradékot tartalmaz az ideálisnál -, akkor sejtjeink kénytelenek lesznek ezekből az energiát előállítani. Ennek az ára azonban egy csomó káros és kóros bomlástermék, melyek teherként nehezednek az egész rendszer működésére. Ezek a méregtelenítésben a fő célpontok.


Az elfogyasztott adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, állományjavítók, stb. néhány kivétellel terhet rónak az egység működésére, ezért célszerű minél kevesebbet fogyasztani belőlük. A klasszikus zöldség-gyümölcsnapok, léböjtök, izzasztókúrák, stb. azonban elsősorban a káros bomlástermékek kiválasztását fokozzák.

Fontos! Egyes betegségek is képesek a megfelelő anyagcsere folyamatot felborítani szervezetünkben. Nem általánosan gyógyító hatású egy-egy méregtelenítő kúra. Van, amikor visszafordíthatatlan károkat okozhatunk szélsőséges táplálkozásunkkal.

Betegség esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez. Többször is utaltam az oxigén szerepére. Az ideális égetéshez a mozgás elengedhetetlen. A táplálkozás önmagában nem mindenható.

Ajánlott tápanyag összetétel egészséges felnőttnél:

Napi energiabevitel:          
2100 kcal esetén:

– 12 százaléka fehérje 61 g fehérje

– max 30 százaléka zsiradék  68 g zsír

– 58 százaléka szénhidrát   297 g szénhidrát

 

A megfelelő étrend összeállítása, rendszeres mozgás „becsempészése” mindennapjainkba, nem a méregtelenítés kezdete? Minden szélsőség és kampányszerűség nélkül. Így már nem is olyan távoli, ködbe vesző dolog az egész… 

 

Mintaétrendek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz 

1.nap 

reggeli: teljes őrlésű lisztből készült kenyér, vaj, paradicsom, tea

ebéd: kelkáposztával rakott tengeri halfilé, /+kenyér/, gyümölcs

uzsonna: mézes puszedli

vacsora: tejfölös túró, zöldpaprika, zöldhagyma, kenyér /barna/

 

2.nap 

reggeli: natúr joghurt, magvas kifli, tea

ebéd: zöldbableves pulyka hússal- zöldfűszerekkel, mákos tészta mézzel

uzsonna: gyümölcs

vacsora: paradicsom saláta feta sajttal, főtt tojással, pirított barna kenyér vajjal

 

3.nap 

reggeli: zabpehely kása, friss gyümölcsökkel, mézzel, joghurttal

ebéd: zöldségleves, sült csirke comb, héjában sült burgonya, párolt káposzta

uzsonna: gyümölcs

vacsora: sárgaborsókrém, citromos-olajos vegyes zöldségsaláta, barna kenyér


A méregtelenítő kúrák táplálkozási részét szokás böjtölésnek is nevezni. A felgyűlt anyagcseretermékek eltávolítására alkalmazhatjuk, a félböjtöt, a háromnegyed böjtöt, és a teljes böjtöt. Ez nem azt jelenti, hogy fokozatosan elfelejtünk enni, hanem azt, hogy napunk kisebb-nagyobb részében meghatározott élelmiszereket fogyasztunk.


Félböjtnél általában az ebédig terjedő időszakban csak gyümölcsöket, házi készítésű gyümölcs-zöldség leveket lehet fogyasztani, a nap többi része a minta étrend szerint /ill. saját szokásaink szerint/ folytatódik. Előfordulhat az is, hogy az ebéd utáni időszakra kerül a méregtelenítő fél napunk.


Háromnegyed böjtnél két főétkezést helyettesítünk.

Teljes böjtnél egész nap csak és kizárólag zöldség és gyümölcs fogyasztható.

Olaj és só nem használható. Ha valakire hatalmas éhség törne a nap folyamán egy kis lassan elrágcsált barna kenyérből készült pirítóssal még nem „csapja agyon” a kúráját.


Nem szóltam még a folyadékfogyasztás fontosságáról, mert naponta 2-2,5 liternyit kellene innunk (vízből és teából). Ez a méregtelenítés idején egyenesen kötelező, hogy a felszabaduló káros anyagok kiválasztása fokozottabb legyen. Aranyszabály, hogy aki sokat iszik, az sokat is pisil, csak ezt közben átszűri a szervezetünk, s kiválasztja belőle terhelő anyagait.


Eljutottunk a méregtelenítés szerveihez: vese, belek, máj, tüdő, bőr.
Növényeink közül a sárgarépa fokozza a gyomor és a belek vérellátását, elősegíti az emésztés folyamatát.

A cékla serkenti a májműködést, a zellernek pedig kiválasztást serkentő tulajdonsága van. Ezen növények lé formában kiválóan használhatóak a böjtök különböző formáinál.


A vese, belek, máj működését fokozhatjuk gyógyító növényekkel is. Közismert például a csalán „vértisztító” tulajdonsága. Én magam a patikában kapható salaktalanításra szolgáló teakeveréket szoktam javasolni. Fontos! Ezek a gyógyító teák kúraszerűen, tehát nem folyamatosan alkalmazhatók. (ahogyan a méregtelenítések is általában kúraszerűek).
A tüdő kiválasztását mozgással, és tudatos légzéssel fokozhatjuk.


Bőrünket átdörzsölhetjük szárazon, vagy olajjal. Alkalmazhatunk váltott hőfokú fürdőt, zuhanyt. Szaunázhatunk…
Tervezzük meg méregtelenítő programunkat! Táplálkozásilag tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét, próbáljuk ki a félböjti, háromnegyed böjti napokat. Figyeljünk alaposan testünk reakcióira, s utána vágjunk bele a teljes böjti napba. Teljesen egészségesen is, kontroll nélkül, ez nem lehet több 2-3 napnál. Utána is fokozatosan térjünk vissza szokásos étrendünkhöz!

Ne felejtsünk ki életünkből egy-egy színházi élményt, jó könyvet, novellát, verset. Ne csak testünket, lelkünket is regeneráljuk.

Kisa Judit
dietetikus

 

166408ea-edd2-4959-8868-858a16c804ab