Mindenki tudja, hogy Micimackó szereti a mézet. Persze ő egy angol medve, nyugat-európai, s arrafelé nemcsak a medvéknek, de az embereknek is kedvenc csemegéje a méz; évente átlagosan 1,5 kilónyit fogyasztanak belőle fejenként. Nálunk, annak ellenére, hogy jelentős méztermelő ország hírében állunk, évente csak 45 dkg mézet eszünk.

 

Mert drága, mert túl édes, mert nehéz vele bánni (használjunk mézcsurgatót!), mert nem ismerjük. Itt az ideje tehát, hogy komolyabban foglalkozzunk vele.

 

Méhek gyümölcse

A mézelő méhek a virágokról mézgyomrukba nektárt gyűjtenek, a lábukon lévő „kosárkákba” pedig virágport. Kincseiket a kaptárba szállítják, a nektárt mirigyváladékukkal keverve átalakítják, s a lépekben szárítással mézzé érlelik. A méz a növényekben a napsütés hatására képződött közel 80 százaléknyi cukron kívül 190 féle tápanyagot, ásványi anyagot, fehérjéket, aminosavakat, enzimeket, hormonokat, növényi és állati eredetű vitaminokat s egyéb anyagokat tartalmaz. Szinte az összes vitamin megtalálható benne.


Hazai mézhelyzet

Az országban tizenhétezer méhészet működik, melyek évente átlagosan 14-15 ezer tonna mézet termeltetnek méheikkel. Ennek nagy részét kiviszik az országból, míg a fennmaradó mennyiséget elsősorban házaknál, ismerősökön keresztül, vagy piacokon értékesítik a termelők. Az ősi értékesítési mód jó a termelőnek, hiszen több pénzt kap termékéért, mintha az egészet nagy tételben leadná, s jó a vásárlónak is, mert olcsóbban jut a mézhez, mint a közértben.A mézhamisítások miatt a piacokon szúrópróbaszerűen mézkommandó ellenőrzi a termelőket.

A jó méz testes, a kupakkal lezárt, felfordított üveg közepétől a levegő gömböt képezve emelkedik fel benne, s nem tartalmaz szennyeződést. Az üveg címkéjén szerepelnie kell a termelő nevének, engedélyszámának, illetve méze besorolási számának. A kristályosodás nem hiba, egyes mézfajták hajlamosak erre, kivéve például az akácmézet.


Aranyos egészség

Már a bibliai idők óta ismert a méz gyógyító ereje; az egyiptomiak a fáraók sírjába is tettek belőle útravalóul, hátha segít majd a túlvilágon is. A modern kutatások bizonyították hatékonyságát érelmeszesedés, emésztési zavarok, bőrbetegségek, sebesülések, májműködési zavar esetén, de ismert baktériumölő, méregtelenítő hatása is. Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal pótolják az energiahiányt, serkentik az agyműködést, javítják a közérzetet és a fizikai erőnlétet, fokozzák az étvágyat. A méz aktívabb életre serkent, ezért hatásos lehet elhízásra hajlamos emberek gyógykezelésénél is. Egyes mézfajták fokozzák a kiválasztást, vizelethajtók, emiatt a belőlük készült ásványvizes ital (vagy a mézsör) kiváló fogyókúrás szer lehet. A méz annak ellenére, hogy nagyon édes, nem okoz fogszuvasodást, sőt, gátolja annak megindulását. Cukrai a répacukorral ellentétben nem hizlalnak, nem alakulnak át zsírrá, csupán energiaforrásul szolgálnak. (Persze a mézes kenyér, vagy sütemény már súlyfelesleget okozhat.) Enyhe hashajtó, ezért a napi mézfogyasztók széklete lazává válik. Gyógyításra csak a hőkezeletlen méz alkalmas, 30 fok felett elveszíti értékes anyagait.  A kezeletlen méz sötét színű, kivéve a világos típusú akácot, s egyes fajtamézeket. Remélhetően a ma még ritka bioméz, 2005-ben már mindannyiunk számára elérhetővé válik.  

  

 Fajtamézek

A méhek nem válogatósak, minden virágról szívesen gyűjtenek nektárt. Emiatt a vegyes virágméz számít alapméznek, ezek a legolcsóbbak. Ha valamelyik virág túlsúlyba kerül, s a méz közel hetven százalékban tartalmaz egy bizonyos növényről gyűjtött nektárt, megszületik a fajtaméz. Ezeket a termelők drágábban árusítják, hiszen megteremtésük tervezést, odafigyelést s egyéb többletmunkát igényel. A fajtamézre specializálódók az egyes növények virágzásának megfelelően utaztatják a kaptáraikat. A méhek, ha közelükben mindenfelé csak egy fajta virágot látnak, valószínű, hogy nem szállnak más, távolibb virágokra.

Ezek szorgos állatok a növényekről a nektáron kívül édesharmatot is hordanak. Ezt a mézharmatot vagy a növények izzadják ki magukból, vagy a levéltetvek szívják ki azokból, hogy aztán kiürítsék a számukra salakanyagnak számító cukros levet.


A legelterjedtebb fajtamézek a következők:


A szelídgesztenyeméz
a mézek királya. Sötét színű, talán kicsit kesernyés, de a legtöbb értékes anyagot ez a méz tartalmazza. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a trombózis és a visszértágulat. Fokozza a potenciált.

Akácméz: világos színű, kellemesen édes ízű méz. A vegyes mézek után ebből van a legtöbb (hektáronként 1700 kg mézet is készítenek a méhek), hiszen az akác tájegységenként különböző időben virágzik. Fertőtlenítő, köhögést csillapító hatású. Általában ez a legtisztább méz, hiszen az akácerdőket nem permetezik, nem műtrágyázzák.

Hársméz: fűszeres aromájú, az akácnál sötétebb színű. Közelít a vegyes virágmézhez, többek közt belekeveredhet például az éppen virágzó fűz nektárja is, sőt akár a fenyőkről gyűjtött mézharmat méz is. A tiszta hársméz íze emlékeztet a hársvirág ízére. Elsősorban idegnyugtató, görcs és hurutoldó, köptető tulajdonságú.

Fenyőméz: édesharmatból készül, tisztítja a légutakat, nyugtatja az idegeket.

Vegyes gyümölcsfaméz: fokozza a szervezet vitamin és ásványianyag- felvevő képességét.

Mentaméz: érzéstelenítő, gátolja a felfúvódást, görcsoldó hatású.

Aranyvesszőméz: A napraforgómézhez hasonlóan erősen kristályosodó, de annál lágyabb, kellemesebb ízű méz. Aranysárga színe a napra emlékeztet; mintha csak az elmúló nyár és egészség lenyomata lenne. Gyógyhatásai is ennek megfelelők, erősítő hatású.

Bioméz: mindegyik igazi, kezeletlen méz szolgáltatja az általánosságban írt gyógyhatásokat, de mégis, a legjobb gyógyszer a bioméz. Szerencsére az EU az ilyen mézek legnagyobb híve, s sok magyar termelő foglakozik már itthon is az előállításával. A bio méhészet nem engedi méheit vegyszeres, permetes területekre, megelőzésből sem gyógyszerezi állatait, a „termesztés” minden fázisa nyomon követhető, ellenőrizhető.


Dadányi István

 

67a1ecfc-5e96-4d55-a765-6d1da4eeef2f