Az ember evolúciós fejlődése során nem változott sokat az a jelenség, ahogy szervezetünk a stresszhelyzetekben reagál. Az ősember állandó veszélyben élt – vadállatoktól és a  természeti erőktől fenyegetve. A veszélyt csak az élhette túl, aki a legkiválóbb harcos volt, vagy aki a leggyorsabban tudott elmenekülni.

 

Egy biztos – a szervezet mindkét esetben felkészül a veszélyre: ilyenkor szaporává válik a szívverés, minden egyéb „szükségtelen” folyamat átmenetileg lelassul (így például az emésztés) vagy leáll.

 

Ma már nem kell tartanunk sem a vadálla-tok támadásától, sem a természeti elemek fenyegetésétől, mégis ezek a vészreakciók – melyek mára elsősorban a stresszhelyzetben alakulnak ki – sok esetben változatlanok maradtak.

 

Stressz és a hasi görcsök

 

Tapasztalat szerint a stressz negatívan hat a jó közérzetünkre. A mai társadalomban lehetetlen a stressz nélküli élet. A probléma akkor válik súlyossá, ha ez az állapot tartóssá válik, és az állandó vészreakciók emésztési nehézségekhez, hasi görcsökhöz és még egy sor további betegséghez vezethetnek. Mit kell tennie, ha ön is elérte ezt az állapotot?

 

Első lépésként próbálja meg azonosítani a stressztényezőket, hogy megelőzhesse kialakulásukat. Figyelje meg, hogy milyen események okoznak hasi görcsöket. Egy matek vizsga? Családi vagy hivatalos összejövetel? Egy megbeszélés a főnökével? Ezen tényezők tudatos figyelése és megelőzése csökkenti a hasi görcsök kialakulását, és segít a pozitív, magabiztos életvitel kialakításában mind a szakmai, mind pedig a magánéletben.

 

A stresszen kívül természetesen még többféle ok is közrejátszhat a hasi problémák és a görcsök kialakulásában.

 

Étkezési és emésztési problémák

A hasi görcsök leggyakoribb forrása a helytelen táplálkozásunk. Ez nem csoda, hiszen emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. A válasz lehet görcs is, ami a helytelen működés jele.

 

Zsíros, fűszeres és nehezen emészthető ételek

A magas olaj- vagy zsírtartalmú, erősen fűszeres vagy nehezen emészthető ételek megterhelik a tápcsatornát. Az idő múlásával emésztőrendszerünk alkalmazkodik a különböző ételtípusokhoz – de ezt csak fokozatosan tudjuk elérni.

 

Étel-intolerancia

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket az egyén a fizikai adottságai következtében nehezen tud megemészteni. Például a     tejtermékek vagy egyes gabonafélék         fogyasztása – ha a szervezet nem termel elegendő enzimmennyiséget – emésztési nehézséget okoz.

 

Étkezési szokások

Sokan szenvednek hasi görcsöktől egyszerűen csak azért, mert túlságosan sokat esznek. A mennyiségen túl nagyon fontos az ételek elfogyasztásának módja is: megkönnyítjük az emésztést, ha a falatokat lassan és alaposan megrágjuk. Így megkímélhetjük hasi szerveinket a hirtelen terheléstől.

Sajnos nincs „aranyszabály” arra, hogy mely ételek okozhatnak hasi görcsöket. A leghatásosabb megoldás az, ha egy „hasfájás naplót” vezet, amelyben feljegyzi mit fogyasztott a nap folyamán. Feljegyezheti, mellette, hogy kivel találkozott, mi minden történt aznap. Néhány nap után jól látható lesz, hogy melyek azok az ételek, események, melyekre fokozottan figyelnie kell.

 

Szervi elváltozások

A szervi problémák, illetve az anatómiai elváltozások is gyakran okoznak hasi görcsöket. A görcsök kialakulhatnak az emésztőszervek bakteriális vagy vírusos fertőzése, epe- vagy vesekő, fekély- vagy daganatos betegségek és vakbélgyulladás következtében. Egyes esetekben a hasi görcs oka született vagy örökletes rendellenesség. Ezekben az esetekben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

 

Menstruáció

A hasi görcsök és a fájdalom normális tünetek a menstruáció előtt és alatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenség kellemes vagy kívánatos lenne. Sok nő számára a házi gyógymódok (masszázs, pihenés, gyógytea) is elegendő segítséget nyújtanak és csökkentik a hasi görcsöket.

 

Ha az említett tanácsok már nem segítenek, akkor a görcsoldó gyógyszerek nyújthatnak gyors és hatásos enyhülést.    Amennyiben a görcsök rosszabbodnak, vagy a görcs hirtelen kezdődik, hányással, akut széklethiánnyal jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül kérje ki egy szakorvos tanácsát!

 

77988c21-055f-4391-89f5-9a95827fed8c