Az eszkimók és a japán halászok körében az infarktus alig fordul elő, mert sok halat   esznek, táplálkozásukra jellemző a magas omega-3, az alacsony omega-6 és a telített zsírsavbevitel. Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt az emberi szervezet omega-3 zsírsavellátottsága.

 

Ugyanis ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni, mert rendkívül fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában. Az omega-3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez.

 

A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, csökkenti a koraszülés veszélyét. A terhesség harmadik trimeszterétől és a szoptatás alatt az anyatejből, az esszenciális zsírsavak beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

 

Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával magyarázták. Bebizonyosodott, hogy a védőhatás azáltal is érvényesül, hogy az omega-3 zsírsavak segítik az érbelhártya épségének megőrzését, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását. Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3 zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél megközelítőleg 30 százalékkal csökkentette a halálozást.

 

A szívritmus zavar (aritmia) és a hirtelen halál megelőzhető

A hirtelen szívhalált az esetek nagy részében súlyos aritmia okozza. Infarktuson átesett egyéneknél nagyobb az aritmia kialakulásának a veszélye. Omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható az aritmia megelőzésében.

 

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a trombózis kialakulásának a veszélyét.

Az omega-3 zsírsavak úgy csökkentik a vérrög kialakulásának a kockázatát, hogy – az aszpirin hatáshoz hasonlóan – gátolják a véralvadást elősegítő faktorokat,  növelik a véralvadási időt, akadályozzák a vérlemezkék összecsapódását, csökkentik a vér viszkozitását.

 

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szív koszorúér műtétet (angioplaszticát) követően az ismételt elzáródás létrejöttét. Megelőzi a cukorbetegséget, a psoriasis-t, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedéseket és néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulását.

 

Az omega-3 zsírsavaknak   kedvező   terápiás hatása lehet sok gyulladásos és autoimmun megbetegedésben és szervátültetésnél is alkalmazható a transzplantátum kilökődésének a megelőzését célzó kiegészítő kezelésben. Alkalmazása kapcsán csökkenthető a gyulladásos megbetegedésekben alkalmazott szteroidok mennyisége.

 

Jó eredményről számolnak be az Alzheimer kór, a depresszió és az alkoholos megbetegedések kiegészítő terápiájában is.

 

A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek jelentős szerepe van.   Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 százalékát, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát.

 

cfa9cb14-f166-41f3-b73d-42d99d1fd115