Dr. Takács Bernadett megálmodott egy csodálatos gyermekbirodalmat, a közös játék gyönyörűségéért.

 

Álmait meg is valósította, s jelenleg 8 Mikkamakka Játéktárban, széleskörű szolgáltatásokkal várják a kisgyermekes családokat.

 

Miért volt szükség egy ilyen intézményre?

Többek között azért, mert Magyarországon az üzletekben nincs játéktanácsadás, nem lehet kibontani, megnézni, a játékot, s így a szülők gyakran nem tudják, hogy – az amúgy meglehetősen drága eszközök – valóban örömet okoznak-e gyermeküknek. Abban sem biztosak, hogy melyik játékot, mikor adják a gyerek kezébe. Játéktárainkban a képzett szakemberek, pszichológusok, pszicho-pedagógusok, gyógypedagógusok és pedagógusok nemcsak abban tudnak segíteni, hogy hogyan kell egy-egy játékot használni, hanem abban is, hogy mikor és miért?

Úgy hallottam, más szolgáltatásaik is vannak!

Igen. A kötetlen szabad játék mellett vannak irányított foglalkozásaink is, baba-mama torna, zenei képességfejlesztés, báb-foglalkozás és kézműveskedés. Ezeken a kisgyerekek édesanyjuk bátorító jelenléte mellett megtanulhatnak egy-egy tevékenységre elmélyülten figyelni, jobban alkalmazkodni és beilleszkedni egy kisközösségbe.

A szülőknek személyiségfejlesztő önismereti csoportot és torna-foglalkozást kínálunk, s míg a mama kicsit törődik magával, mi játszunk gyerekével.

 

Miért van mindezekre szükség, hogyan szolgálják a lelki egészséget?

Sok anya számára a gyermek születése nem csak örömforrás. Testükhöz hasonlóan életvitelük is jelentősen megváltozik a kisbaba érkezését követően. A Játéktárakban nem csak a szakemberek megértő figyelme, hanem a többi „sorstárssal” való megismerkedés lehetősége is jótékony változást jelent. Ismeretségek, barátságok alakulhatnak ki, és a jó élményekből feltöltekezhetnek, erőt meríthetnek.

A gyerekek szempontjából, ha lehet, még fontosabb az ideális játékkörnyezet. Hiszen a gyermeknek mindene a játék.


L. I.

 

ea5abe4c-b3a5-4fe4-997e-8f8276017c92