Figyeld magad, értsd meg a tested üzeneteit! Vajon lassú vagy gyors emésztésű vagy? 30 vagy 60 % az ideális szénhidrát arány a számodra? Vörös húsok vagy a vegetáriánus étrend való Neked?  Fedezd fel tested egyéni igényeit! Valamennyien önálló anyagcsere jellemzőkkel rendelkezünk, ezért csakis a személyre szabott diéta segíthet!

 

Ahogy külső tulajdonságaink: szemünk, hajunk, bőrszínünk jelentősen eltér, úgy belső szerveink, gyomrunk formája, mérete, idegrendszeri működésünk, vércsoportunk, izomzatunk, terhelésre mutatott reakcióink, légzés és szívfrekvenciánk is egyedi jellemzőket mutatnak. Akkor miért gondoljuk mégis azt, hogy az „egy kaptafára“ elv működhet az egészség, ezen belül az étkezés terén?

 
Neki használ, nekem nem!
•Kezdtél már bele olyan diétába, amellyel a legjobb barátnőd/barátod csodás eredményeket ért el, te pedig a fogyás és a kicsattanó energia helyett finoman szólva sem hoztad életed legjobb formáját?
•…ráadásul magadat okoltad, amiért nem volt elég kitartásod, erőd elérni a kívánt célt?
VAGYIS:
Anyagcserénk, amely a szervezet működéséhez szükséges energiát alakítja át, akárcsak az autók motorja, különböző tulajdonságokkal rendelkezik és különböző üzemenyaggal működik optimálisan.
 
Egyéni anyagcseréd (motorod)
befolyásoló tényezői
 
1. Autonóm idegrendszer
A szervezet önmükődő folyamataiért (légzés, szívverés, az emésztés irányítója) felelős.
 
Két típusa van:
•A szimpatikus oldal felelős az aktív reakciók irányításáért, pl. a gyorsabb szívverésért, a magasabb vérnyomásért, hogy az izmok elegendő vért kaphassanak.
•Ezzel szemben
a paraszimpatikus oldal felelős a nyugalmi folyamatokért, pl. az emésztésért, az alacsonyabb szívverésért .  
Mi a különbség?
PÉLDA
Egy ülő munkát végző, erős szellemi terhelésnek kitett irodai alkalmazottnál a fokozott stresszfaktor miatt az autonóm idegrendszer szabályozásában a szimpatikus rész dominánsabb szerepet játszik. Ez emelkedett pulzushoz, idességhez, emésztési problémákhoz, alvászavarhoz is vezethet.
•Ha a példánkban szereplő személy öntudatlanul olyan ételeket fogyaszt (hús, hal), amelyek a szimpatikus idegredszer aktivitását eredményezik, a negatív tünetek tovább erősödhetnek.
•Ezzel ellentétben: ha olyan ételeket (zöldség, gyümölcs) fogyaszt, amelyektől a paraszimpatikus idegrendszer müködése fokozódik, negatív tünetei csökkenni fognak.
 
2. Emésztőrendszer
Ez az anyagcsere másodig legfontosabb eleme. A szénhidrátok emésztési rátája alapján két fő csoport van.
 
•Gyors emésztésűek (glyko-típus ), illetve
lassú emésztésűek (Béta-típus).
Az emésztőrendszer a felelős a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok lebontásának sebességéért és azok energiává alakításáért.
Amennyiben az étkezésenkénti (ez egyéni!) szénhidrát-fehérje-zsír arány megfelelő, az energianyerés is tökéletes. Ebben az esetben nincs többé szükség a kalóriaszámlálásra és a mennyiségi korlátozásra.
•A gyors emésztésű típus esetén ez az optimális arány 30-45-25!
•A lassú emésztésű típus estén 60-25-15!
 
3. Hormonális rendszer típusai
Férfiaknál három, nők esetében négy alapvető típust különítünk el egymástól.
 
Ezek meghatározása után világossá válik,
– miért hízik a koffeintartalmú élelmiszerektől, a magas glikémiás indexű szénhidrátoktól, a tejtermékektől – az agyalapi mirigy domináns személy,
– miért gyarapszik elsősorban a comb és az „úszógumi tájékra“ a pékárutól és a gyümöcsöktől – a pajzsmirigy típusú személy,
– miért a hústermékektől hízik főleg has tájékra – a mellékvese típus,
-miért gyarapodik az erősen fűszerezett ételektől, a zsíros tejtermékektől comb és csipőtájékon – a petefészek domináns  nő.
 
Miért kívánunk egyes ételeket jobban?
 
Az előző három faktor, valamint a vércsoport adják meg a TE  anyagcseréd fő jellemzőit és étkezési paramétereidet. Ezeknek többféle kombinációja lehetséges, amelyek számtalan egészséges étkezési programot eredményeznek. Számodra azonban csak a te egyéni kombinációd igényelte élelmiszerek és azok meghatározott aránya az optimális.
 
  „Ami egyiknek orvosság, az a másiknak méreg…“
 
Ez a mottó jó magyarázata a különböző kultúrák, különböző éghajlatok eltérő étkezési szokásainak. Gondoljunk csak egy eszkimó és az indiai jógi étkezési szokásaira.
Genetikai örökségünk nagyban meghatározza anyagcserénk tulajdonságait, amelyet a civilizációs életmód során szerzett tulajdonságok tovább alakítanak.
Hogyan optimalizálhatók-befolyásolhatók a genetikai örökségre visszavezethető anyagcsere tulajdonságaink?
Miként csökkenthetők a civilizációs betegségek kockázatai a táplálkozáson keresztül?
Ezek a kérdések fogalmazódtak és fogalmazódnak meg ma is a kutatóorvosokban.  
 
Kérdések és válaszok
Elgondolkodtál már azon, hogy majdnem mindannyian ismerjük saját horoszkópunkat, személyiség tesztek sorát töltjük ki önmagunk jobb megismeréséért, ugyanakkor személyes táplálkozási igényeikről vajmi keveset tudunk.
Tudod például:
– …melyek azok az élelmiszerek, amelyek garantáltan hízáshoz vezetnek nálad –holott ismerőseid egy részének semmilyen súlyproblémája nem adódik azoktól?
– …melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztásával – testednek minden fontos anyagot megadva – kalóriaszámlálás nélkül is veszthetsz súlyt?
– …hogy az étkezések alkalmával mi a fehérjék –szénhidrátok – zsírok számodra (!) helyes aránya ?
– …melyek azok a testrészek, amelyek súly gyarapodásodkor először érintettek?
– …hogy mi a számodra ideális testmozgás?
 
•Ha ezekre a kérdésekre TUDOD a választ, valószínűleg jó egészségnek örvendesz, energiaszinted optimális, testsúlyod ideális.
Szervezeted nem tartja vissza a tápanyagokat „nehéz időkre“, nem cipeli magával – hormonális típustól függően különböző testrészeken –  a lerakódott zsírtartalékokat.
Mivel a tested mindent megkap, ami a kifogástalan üzemmódhoz szükséges, nem tör rád  a sokaknál  előforduló édesség kívánás, hangulat ingadozás, vagy energizálatlanság.
 
•Ha ezekre a kérdésekre NEM TUDOD a választ,   ismerd meg tested kerülőutak, zsákutcák nélkül az étkezéseket követő 1-2-órában önmegfigyelésen alapuló teszt segítségével.
TESZT
 
Éhségérzet
 
 
– jóllakotnak érzem magam
– a hasam bár tele van, mégis éhes vagyok
 
– nem feltétlenül kivánok édeset
– valami édességre vágyom
– nincs az az érzésem, hogy valamit még enni kellene
– valahogy nem érzem rendben magam, valami hiányzik
– nem leszek gyorsan éhes
– máris éhes vagyok
– a következő étkezés elött  nincs szükségem nassolnivalóra (az étkezések között átlagos eltelt idő 4 óra)
-a következő étkezésig muszáj nassolnom valamit
 
 
Energia szint
 
 
– ismét energiával telitett vagyok
-túl kevés vagy túl sok energiám van
 
– nem érzem magam feszültnek vagy fáradtnak, az energiaszintem normális
-fel vagyok pörögve, ideges, feszült vagyok
 
-ideges vagyok, ugyanakkor fáradtnak is érzem magam
 
-energiaszintem leesett, fáradt, kimerült, letargikus vagyok
        
 

 

f5b6bc20-b03a-4ffd-9be9-c02345276906