A hasi és alhasi görcsöket leggyakrabban napjaink felgyorsult élettempójával összefüggő jelenségek, így a rohanó életforma, a rendszertelen és kapkodó étkezések, a mozgásszegény életmód, a stressz illetve nőknél a menstruáció váltják ki. A görcsök mindennapos problémát jelentenek, jelentkezésük azonban kiszámíthatatlan.

 

E panaszok nem csupán kínozzák az embert, hanem életritmusát is megzavarják, mivel az erős, szűnni nem akaró fájdalom az egész hasra kiterjedhet. Egy – a magyar lakosság általános egészségi állapotát feltérképező – vizsgálat (Health Monitor 1998) eredményei szerint a magyarok jelentős része, 12 százaléka szenved különböző hasi görcsöktől. A probléma elsősorban a nőket érinti, az ilyen panaszoktól szenvedők 68 százaléka a gyengébbik nem köréből kerül ki. Leggyakrabban 30 és 50 év között fordulnak elő a funkcionális hasi görcsök, idősebb korban gyakoribbak az organikus görcsök.

 

A görcsös fájdalom kialakulásának hátterében általában a simaizom összehúzódása áll, amelyet többek között a gyomor- és a bélizomzat valamint a vese és epe betegségei (pl. vesekő, epekő) váltanak ki. Az éles és állandó fájdalom valamilyen hasi katasztrófa (például perforáció) kialakulását is jelezheti. Ez utóbbi esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

A görcsös hasi fájdalom az üreges szervek falának feszülése és a benne lévő simaizom fokozott összehúzódása következtében jön létre. A görcs lehet organikus (szervi) alapú: ilyenkor a görcs kialakulása szervi okokra vezethető vissza (epe, vese, vékonybél és vastagbél elzáródás esetén). Másik fajtája az úgynevezett funkcionális görcs, amelyet a simaizomzat hirtelen és túlzott összehúzódása okoz, s amelynek hátterében valamely működési zavar áll. Ilyenkor az üreges szerv falának normális mértékű feszüléséből származó ingerület az idegrendszer hibás értelmezése nyomán görcsös fájdalomérzetet vált ki. A kétféle görcs csillapítása eltérő módon történhet: míg az organikus görcs gyógyszeres kezeléssel vagy sebészi beavatkozással megszüntethető, addig a funkcionális görcs kiváltó oka nehezen határozható meg, ezért kezelése is nehezebb.

 

A különböző hasi görcsök kezelésében központi szerephez jutnak a görcsoldók.

A különböző hatásmechanizmusú görcsoldó készítmények döntően a funkcionális eredetű görcsök oldására használatosak, de tüneti kezelésként a probléma végső megoldásáig szervi okok esetén is alkalmazzák őket. Fontos hangsúlyozni, hogy míg a fájdalomcsillapítók a fájdalom tünetét szüntetik meg, addig a görcsoldó szerek megakadályozzák, illetve megelőzik az izmok görcsös összehúzódását.          

 

B. G.

 

38eeaf25-b13e-4220-b1c1-e9bfb11ea212