A jó idő beköszöntével – ahogy a Forma 1 világában bemutatják az új fejlesztéseket az autókon – , a kiélezett versenyben a jégkrémgyártók is bőséges választékról gondoskodnak. Évről évre új ízekkel, összetétellel lepik meg a fogyasztókat . Kis terepszemlét tartottunk kedvenc desszertünk körül, megnéztük, melyik lehet egészséges Neked.

 

Jégkrémkalauz
•A parfé tejszínnel dúsított fagylalt: fagyasztás után sem túl nagy a víztartalma, tehát ha a hűtőben keményre is fagy, felengedéskor az állaga lágy, krémes marad.
•A szorbé (sorbet) gyümölcs jégkrém  -legalább egynegyed része gyümölcs , hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz.
•A tejes jégkrém meghatározó összetevője a teljes vagy fölözött tej ( illetve tej alapú alapanyagok , mint a sűrített tej, tejpor). A tejjégkrém , tejes jégkrém zsír- és fehérjetartalma csak tej eredetű lehet .
 
Biocsoki és sütifagyi
 
A jégkrémek fogyasztókért vívott csatájában két irányzat halad fej-fej mellett:
1. az egyszerű , megbízható alapízek családi kiszerelésben – elérhető áron,
2. valamint a különleges , aromákkal ízesített , díszes jeges édességeké, melyekért nem ritkán mélyen a pénztárcába kell nyúlni .
A
csokoládé népszerűsége töretlen, az aromatársításoknak azonban csak a fantázia szab határt . Ez utóbbiak számos esetben süteményfélék, cukrászati termékek örök „darabjait” igyekszenek utánozni , így például van almáspite, barackos mézeskalács, mézes puszedli, palacsinta, szilvásgombóc , túrótorta , zserbó, vagy éppen mandulás, kókuszos, mogyorós, meggyes, mentás,  bonbonlikőrös csokifagyi jégkrém is.
A gyártók a választék frissítése során gyakran egy korábbi formula, fantázianév új ízvariánsával lepik meg a fogyasztókat, de meghatározó trend a márkakiterjesztés is. Ez azt jelenti, hogy egy másik termékkategória slágertermékét változtatják jégkrémmé. Ez a fejlesztési „alap” érkezhet a csokoládék, a Túró Rudik, az üdítőitalok stb. felől, példaként : a take home kategóriában a Mozartkugeln jégkrémváltozata is ilyen.
  EGÉSZSÉGES!!
Ma már nemcsak egészségmániásoknak szeretnének kedvezni akkor, amikor bio jeges csodákat hoznak forgalomba: ezek előállítása során az alapanyagokat szigorú kritériumrendszer szerint ellenőrzik.
 
Cukrászok fantáziája
 
Az utóbbi években a hagyományos ízek mellett a cukrászok számos különleges fagylaltot is készítenek – pl. lecsós vagy chilis ízű, de cékla-, sóska- és spenótfagylaltot is –, és megjelentek a kis energiatartalmú , cukormentes fagyik is. Nem ritka, hogy sztárokról vagy kitalált személyekről neveznek  el fagylaltot – így még ma is népszerű a Hupikék Törpikék, de a James Bond is ígéretesen hangzó név. Ebben az évben olyan ízvariációk az ígéretesek, mint a vaníliás-pekándiós, a karamell- cappuccino trüflis, az epres túrótort a ízre pályázó, vagy a mangószorbet.
EGÉSZSÉGES!!
Hazánkban is egyre népszerűbb a joghurt alapú fagylalt, amely követi a modern étkezési kultúrát.
 
Mire figyeljünk a jégkrém vásárlásakor ?
 
– Visszafagyasztott termékre utal, ha jelent ős alakváltozást szenvedett, a rajta lévő díszítések megrogytak , valamint a jégkrém felülete nem homogén, a csomagolás belső

 

3a6b1438-ecff-4bc4-9f27-f01020d20165