A C-vitamin (aszkorbinsav) hatásmechanizmusát az emberi szervezetben csak részben ismerjük, de funkciói közül ki kell emelni a sejt anyagcseréjében a redox funkciót, azaz azt a képességet, hogy hidrogén ionokat képes megkötni és felszabadítani, hogy a környezet változó oxidációs feltételei között biztosítsa az egyensúlyt.

 

Az aszkorbinsav tehát dehidro-aszkorbinsavvá tud átalakulni, és ez a folyamat reverzibilis. Mindkét formája képes megelőzni a C-vitamin közismert hiánybetegségét, a skorbutot. Az átalakulásához 2 aminosavra, a glutationra és a ciszteinre is szükség van.

 

Hatásmechanizmusai közül a legjelentősebb a test szöveteiben, szinte relatíve a legmagasabb a mellékvesekéregben és az agyalapi mirigyben, legalacsonyabb az izom és a zsírszövetben. Mint minden vízben oldódó vitamin, a C-vitamin is a vizelettel ürül, ha a bevett mennyiség meghaladja a vese „küszöbértékét”, azaz 2,4 mg-ot a vérplazma 100 ml-ében. Normális körülmények között a szervezetben lévő mennyiségnek mindössze 3 százaléka ürül ki. A hiedelmekkel ellentétben a vizelettel ürített oxálsavnak csak a fele származik a C vitaminból, és csak extrém nagy adag (kb. 9 g) C-vitamin bevétele okoz jelentős ürítést és esetleges vesekőképződést.

 

Melyek a fő C-vitamin források?

 

A C-vitamin minden friss gyümölcsben és zöldségben megtalálható, főleg a citrusfélékben, de kis mennyiségben a friss hús is tartalmazza. A felnőtt szervezet C-vitamin készlete 20-50 mg testsúlykilogrammonként, melynek 3 százaléka bomlik le naponta, tehát a megfelelő C-vitamin ellátottságot testsúlykilogrammonként 1,0-1,7 mg-ra teszik. Gyerekek és serdülők szükséglete ennél jóval magasabb 6-7 mg testsúlykilogrammonként. A megfelelő C-vitamin ellátottságot a vérplazmából lehet meghatározni, 100 ml-ként 0,4 ml a kívánatos érték.

 

Melyek a C-vitamin hiány jelei?

 

Az állatok képesek C vitamint szintetizálni, az ember viszont csak táplálékkal juthat hozzá. Közismert tény, hogy a tápanyagok vitamintartalma a tárolás és feldolgozás során jelentősen lecsökken, de a szervezet C-vitamin igényét a dohányzás is jelentősen fokozza. A C-vitamin hiány közismert betegsége a skorbut és csecsemőkorban a Möller-Barlow betegség. A tünetek közül kiemelhető az egész testen fellépő pontszerű bevérzések, a petecsek jelentkezése, az ínygyulladás és a fokozott szaruképződés, melyet a hajhagymák blokkolódása is kísérhet, valamint testszerte jelentkező bevérzések.

 

Skorbutban a kollagén, a csontok és a dentin felépítése is zavart szenved. A fenyegető skorbut jelei: bágyadtság, fáradtság, kimerülés, kóros soványság és izomfájdalmak, későbbi stádiumban szapora szívműködés és nehézlégzés is előfordulhat. Gyerekeknél a fogzás és a csontnövekedés késleltetését is okozhatja. Idegrendszeri tünetek közül a fokozatosan kialakuló depresszió a legjelentősebb.

 

A C-vitamin szerepe a gyógyításban

 

Az orvosi gyakorlatban C vitamint főleg vitaminhiányos állapotokban adunk, de gyakorta használatos fertőzések esetében és reumás kórképekben is. Csonttörések esetében elősegíti a kalluszképződést, de fogínygyulladáskor és különböző bevérzések kezelésére is használatos. Az energia-felszabadításra gyakorolt kedvező hatása miatt extrém fizikai erőkifejtések alkalmával is ajánljuk. Meghűléses betegségekben elterjedt a használata, bár ennek kedvező hatását még vitatják.

 

Túl sok C-vitamin ártalmas is lehet?

 

A C-vitamin még nagy adagban sem okoz kóros eltérést, kivéve az extrém magas, 5-10 g-os adagot, mely hasmenést, illetve ritkán allergiás reakciót is kiválthat. Újabban gyártanak lassan felszívódó, time-released C-vitamin készítményeket, de történtek próbálkozások zsírban oldódó C-vitamin kifejlesztésére is. Bár a kereskedelemben számos szintetikus készítmény kapható, C-vitamin szükségletünket lehetőleg friss gyümölcsből és zöldségből fedezzük!

 

Dr. Ékes Erzsébet

c. egyetemi docens

Országos Sportegészségügyi Intézet

 

55e51720-112b-493f-be94-3fbe80362257