A hasfájás meglepően gyakori jelenség. A statisztikák szerint minden negyedik magyar ember, többségében nők érintettek a problémában. Sajnos nincs „aranyszabály” arra, mely ételek okozhatnak hasi görcsöket. Az ételek mennyiségén túl fontos az elfogyasztásuk is: megkönnyítjük az emésztést, ha a falatokat alaposan megrágjuk.

 

Melyek a hasfájás leggyakoribb okai?

 

1.Étkezési és emésztési problémák

Emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. A válasz lehet görcs is, ami a helytelen működés jele.

Zsíros, fűszeres és nehezen emészthető ételek

A magas olaj- vagy zsírtartalmú, erősen fűszeres vagy nehezen emészthető ételek gyakran megterhelik a tápcsatornát.

Étkezési szokások

Az ételek mennyiségén túl fontos az elfogyasztásuk módja is: megkönnyítjük az emésztést, ha a falatokat lassan és alaposan megrágjuk.

 

FITT TIPP

Sajnos nincs „aranyszabály” arra, mely ételek okozhatnak hasi görcsöket. A leghatásosabb megoldás az, ha egy „hasfájás naplót” vezetsz, amelyben feljegyzed, mit fogyasztottál a nap folyamán. Néhány nap után jól láthatod, melyek azok az ételek, melyekre fokozottan figyelned kell.

 

2.Menstruáció

A hasi görcs és a fájdalom normális tünetek a menstruáció előtt és alatt. A görcsös fájdalom a méh és a környező szervek izomzatának összehúzódásával keletkezik.

Mi a különbség a görcsoldó és a fájdalomcsillapító között?

A görcsoldók közvetlenül a görcsösen összehúzódott izmokon fejtik ki hatásukat, ott, ahol a fájdalmat okozó görcs kialakul, így gyorsan és hatásosan szüntetik meg a problémát. A fájdalomcsillapítók csupán a fájdalom érzetét csökkentik, vagyis csak a fájdalmat fedik el, az okot nem szüntetik meg.

 

1f77071f-1a78-4e79-b3bd-f9d959bad0fe