Keresed a biotermékeket, de gyakran elbizonytalanodsz: a bio-feliratú címke garanciát jelent-e, vagy pusztán reklámfogás? A biotermékek előállításának teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak, amelyek betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli.

 

Bio, öko, natúr, reform, alternatív – egyre megy?

Szigorú szabályok írják elő, milyen követelmények betartása esetén lehet egy élelmiszer „bio” jelölésű. Csak az előírásoknak megfelelően és ellenőrzési rendszerben előállított termékeket lehet így nevezni, aki ezektől eltérő feltételekkel használja a „bio” kifejezést, szabálysértést követ el.

A jogszabályok alapján nem ugyanazt jelenti a „bio”, mint a többi jól hangzó, de nem pontosan körülírt kifejezés.

•A „natúr” a természetességre, a kevésbé feldolgozottságra utal, ugyanakkor nem mindig jelent garanciát,

•a „reform” az egészségünk szempontjából egy adott időszakban különösen kedvezőnek tartott élelmiszert jelöli,

•az „integrált” a speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított termékre utal.

•Ugyancsak nem „bio” az „alternatív” és a „vegyszermentes” élelmiszer sem.

 

Mitől garantáltan „bio”?

•Az ökológiai kertészetekben megtermelt növények ízletesebbek, mert ásványianyag-, vitamin- és tápanyagtartalmuk nagyobb.

•Nem tartalmaznak vegyszer- és nehézfém maradványokat,

•és tovább elállnak, mert víztartalmuk alacsonyabb.

Mindez azért lehetséges, mert a biogazdálkodás az egyoldalú tápanyagpótlással és a magas hozamok hajszolásával szemben előnyben részesíti a sokoldalú, harmonikus tápanyag-gazdálkodást.

•A kártevők elleni védekezésben a különböző mesterséges ölőszerek használata helyett a megelőzésre épít, szükség esetén pedig csak olyan növényvédő szereket használ fel, amelyek nem kerülnek a növényekbe, és káros szermaradékokat nem hagynak.

•„Bio” minősítést csak akkor kaphat egy élelmiszer, ha a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.

•A bio állattartásban nem megengedett az állatok rossz körülmények között tartása.

• Az állatok biológiai sajátosságát  figyelembe kell venni a takarmányozás során, így pl. a kérődzőkkel tilos állati eredetű takarmányt etetni,

•a gyógyításukban pedig elsősorban gyógynövényeket, homeopátiás szereket, akupunktúrás eljárásokat és egyéb természetes kezelési módszereket használnak. Ha ezek nem hatékonyak, csak akkor szabad -korlátozott alkalommal-, egyéb megoldásokat igénybe venni.

•A növekedést serkentő hormonok, antibiotikumok, nyugtatók és hozamnövelők alkalmazása is kizárt.

•Bioélelmiszerek előállításához segéd- és adalékanyagok csak akkor használhatók, ha nélkülük nem készíthető el az adott élelmiszer, és garantáltan ártalmatlanok.

•A gyártás egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított szervezeteket és azok származékait felhasználni.

•A biogazdálkodásnak fenntarthatónak kell lennie, vagyis a következő generációk életlehetőségét nem korlátozhatja. 

Szigorúan ellenőrzött termelés
A biotermékek előállításának szinte a teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak, amelyek betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli. Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két akkreditált szervezete, a Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO-01), és az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02) végzi az ellenőrzést. Közülük a Magyar Biokultúra Szövetség áltál létrehozott Biokontroll Hungária Kht. évente ellenőrzi a magyar ökológiai gazdálkodás 98%-át, és nemcsak élelmiszerekre, hanem biokozmetikumokra is rendelkezik érvényes előírásrendszerrel. Minősítését az Európai Unió és a magyar biotermékek legfőbb felvevő piaca, Svájc is elismeri. 

A címke (el)árul

Nem elég csak az elnevezést figyelni, mert előfordulhat, hogy a gyártó cég nevében vagy a márkanévben szerepel a „bio” vagy „öko” szócska, pedig maga a termék nem az, mert   nem felel meg az előírásoknak. Ezért fontos, hogy mindig megvizsgáljuk a címkét, illetve ha a termék nem címkézhető (zöldség, gyümölcs, hús, stb.), akkor az árukísérő bizonylatot.

 Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszernek az alábbi kategóriák valamelyikébe kell tartoznia, és ennek szerepelni kell a címkén:

o               „Biotermék”- ha a bio-összetevők aránya 95-100%

o               Ha a bio összetevők aránya 70-94%, akkor az alapanyagok ökológiai eredetére utalni lehet. Ennek módja “A mezőgazdasági eredetű alkotórészek … százalékát az ökológiai/biológiai termelés szabályai szerint állították elő” szöveg használata.

o               „Átállási termék” – olyan területről származik, ahol már több, mint egy éve elkezdték a biogazdálkodást. Csak egy növényből álló terméknél használható a kifejezés, és a bio, öko rövidítések nem helytállóak.

o               A címkén szerepel még az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” felirat,

o               majd az ellenőrző szervezet neve és

o                kódszáma: pl. Biokontroll Hungária Kht. (HU- ÖKO-01.)

 

Mikor nem garantált az ökológiai eredet? 

                Ha a címkén nincs feltüntetve ellenőrző szervezet

                Ha a bio összetevők aránya 70 % alatti, vagy ha az átállásból még egy év sem telt el, illetve a termék nem csak egy növényi „átállási” alkotórészt tartalmaz.

                Az összetevők arányától függetlenül genetikailag módosított szervezetekkel, besugárzással, a „bio” kritériumnak nem eleget tevő adalék- és segédanyagok felhasználásával készült a termék.

 

A Magyar Biokultúra Szövetség védjegyével jelzett termékek dupla ellenőrzés alatt állnak:

Ellenőrizhetők-e az import bio-termékek?
Import élelmiszerek esetében garanciát jelent a címkén feltüntetett, a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet (pl. Naturland, Demeter, Soil Assiciation, Krav, IFOAM) neve, kódszáma. Ezen kívül szerepelnie kell rajta valamelyik magyar ellenőrző szervezet nevének és kódszámának is. 

Hol vásárolhatsz biotermékeket?

è                  Biopiacokon: Az ország egyetlen olyan ökopiaca, amelyet a Magyar Biokultúra Szövetség szervez és ellenőriz, Budapesten található (XII. ker., MOM Művelődési Ház udvara). Ezen kívül több biopiac is működik, azonban előfordulhat, hogy nem bio-árut forgalmaznak, ezért fontos, hogy leellenőrizzük a címkén vagy bizonylaton feltüntetett adatokat.

è                  Bioboltokban: Magyarországon még nincsenek olyan boltok, ahol kizárólag biotermékeket forgalmaznak, ezért figyeljünk oda, hogy a termék ellenőrzött-e.

è                  Élelmiszerboltokban, drogériákban: Általában elkülönített sarkokban, polcokon találhatók meg a biotermékek. Ezeken a helyeken különösen vizsgáljuk meg, hogy valódi biotermékről van-e szó.

è                  Interneten: Budapesten és környékén lehetőség van az ellenőrzött biotermékek házhoz szállítására (www.ebio.hu).

 

Denkinger Anita

 

9e312cdc-2894-4ec8-a648-0eaf8c9865be