Mivel az elkövetkező foci vb miatt számos hölgy érezheti úgy, elhanyagolják, a svájci turisztikai hivatal reklámfilmjében szexi svájci pasikkal, többek között Mr. Svájccal csalogatja hazájába a vendégeket. A filmecske fő üzenete: töltsük a világbajnokság idejét ott, ahol a férfiak nem a focit, hanem a nőket nézik. Mi azért nézzük most Svájcot is!

 

A társasági élet fénypontja, amikor Aprozban, május 14-én, 8 regionális sejlejtező győztesei viaskodnak a Megye Tehénkirálynője-címért. A világ legnagyobb jégpavilonja egy gleccser titokzatos belsejében található.

 

Ne hagyd ki a raftingot, a canyoningot, a bungee jumping-ot, a kite szörföt, a jégmászást! Ne hagyd otthon a görkorit!

 

Svájc valóban férfias. Csúcsra (vagy inkább égbe)törő hegyei erre is utalhatnak. Negyvennyolc, 4000 méter feletti hegycsúcs közül választhatsz az országban, és nyáron megmászhatod valamelyiket egy profi oktató segítségével. Hűs, hegyi tavakban úszhatsz, raftingolhatsz, alpesi kunyhóban éjszakázhatsz, s a világ legnagyobb jégpavilonjában csodálkozhatsz. Utóbbi felvonójának végállomását egy galériává átalakított folyosó köti össze a jégpavilonnal, amely a gleccser titokzatos belsejében található. Lenyűgöző! Valahogy a teának is más az íze, amit a fullpanorámát is kínáló forgóétteremben iszogathatsz. De te ugye nem pasizni (?), nem teázni, hanem sportolni jönnél…

 

Hegyikerékpáros körtúra

A SVÁJCI NEMZETI PARK MENTÉN

Az Alpok legrégebbi nemzeti parkja kerékpárosoknak is kellemes, hiszen a maratoni kerékpárút –   mely legalább annyira erőtpróbáló, mint amennyire nagy élményt jelent -, a nemzeti park peremén húzódik.

FITT TIPP

•Svájc a kerékpárosok országa. Kilenc jelzett biciklis útvonal található itt, több, mint 3300 kilométer hosszan, lefedi az egész országot. Minden útvonal jól azonosítható a jelzőtáblák segítségével.

•Kiegészítő információs táblák találhatók a nagyobb útkereszteződésekben és a vasútállomásokon. Utóbbi helyen kerékpárt is bérelhetsz.

 

Nordic walking, barangolás

AZ ALETSCH GLECCSER KÖRNYÉKÉN

A több, mint 900 méter mély, és akár 1000 méter széles Aletsch gleccser az UNESCO természeti világörökség része. Elegánsan kanyarog a fenséges, 3-4000 méter magas hegyek között, mandulafenyőkkel övezve. A túra mindenkinek ajánlható, kockázatmentes, vezetőket is kérhetsz hozzá.

FITT TIPP

•Ha megszeretted, vagy szeretnéd kipróbálni a nordic walking-ot, azt is megteheted. Botot szinte bárhol könnyen kölcsönözhetsz.

•Svájcban több, mint 60 000 km hosszú, egyedülálló túraútvonal található: az ösvények mind jelzettek, és jól karbantartottak. Különböző nehézségi fokozatok vannak! Erőd szerint teljesíthetsz. Hogy melyik útvonalat válaszd, arról részletes listát, és pontos terveket találsz a www.MySwitzerland.comoldalain!

•Kirándulhatsz a vadregényes Toma-tó partján is, egészen a Rajna “eredetéig”, vagy fedezd fel az Entlebuch bioszféra rezervátum festői mocsárvidékét.

 

Extrém sportok – neked

PRÓBÁLJ KI VALAMI MÁST!

Amit a biciklid kibír, azt a görkorid is. Svájcot sok fiatal görkorival fedezi fel. az élmény feledhetetlen, és egyáltalán nem leszel lassabb, mint biciklin.   A görkoris útvonalak – ahogy a kerékpárutak – behálózzák a kis országot. Ráadásul mindenféle nehézségi fokban! Csak választanod kell!

FITT TIPP

•Ne hagyd ki a raftingot,

•a canyoningot,

•a bungee jumping-ot,

•a kite szörföt,

• a jégmászást sem!

PÉNZTÁRCA TIPP

Használd a diákszállásokat, ha még tanulsz, megteheted. Svájcban 61 ilyen hotel van, ahol igen kedvezményesen megszállhatsz, sőt ismerkedhetsz, együtt is túrázhatsz, extrémsportolhatsz a külföldiekkel. ( www. youthhostel.ch).

 

Gleccser express – ha elfáradtál  

 A VILÁG LEGFURCSÁBB VONATAI

A világ leglassúbb express vonata, a Gleccser express Zermatt és a legelőkelőbb síparadicsom, St. Moritz között ingázik. Utóbbi kedvenc helye például Jack Nicholsonnak, aki még nyáron is ellátogat ide. A vonat 91 alagúton, és 291 lenyűgoző hídon halad át. Nézelődhetsz, borozgathatsz, meg is ebédelhetsz.

Különös élményt nyújt a Bernina express is, mely két országra szóló kalandot kínál. Svájc legmagasabban futó vasúti útvonala luxusvagonokkal folytatja útját Olaszországon át, majd visszakanyarodik Luganóba. A Churból induló kaland viaduktokon, száguldó hegyi patakokon és ősi gleccsereken vezet át. A vonat 2253 méteres magasságba kapaszkodik fel a Bernina hágó fölé, mielőtt megkezdi a leereszkedést Tiranóba, Olaszországba.

FOTÓ TIPP

Készülj a lélegzetelállító lerereszkedésre, és ne tedd el a fényképezőgépedet!   A kontraszt hatalmas az örök jég birodalma és a festői pálmák világa között.

 

Családi frissítő

BRAUNWALD MESÉJE

Autómentes családi üdülőhely, itt haraphatjátok a friss levegőt, még a vérszegény kicsiknek is lesz étvágyuk: Brunwald a Glarner vidéken található, 1300 méteres tengerszint feletti magasságban. Bartli törpe kis otthona minden kisgyereknek mesés, ha idehozod, talán a hatalmas hegyeket sem felejti el.

Az illatos szénába lefeküdni, a nyári szánkópályákon nyargalni, saját készítésű nyárson kolbászt sütni, megtanulni a helyi gazdáktól, hogyan készül a legendás sajt, svájci csokit rágcsálni, az égen csillagokat számlálni… – melyik szülő nézne a svájci órájára, hogy ideje lenne elalváshoz készülődni már.

KÖLYÖK TIPP

Svájc a kölyökhoteleiről is híres, ahol a gyerekek a királyok. Keresd a Families welcome  (A családok szívesen látottak ) pecsétet, és a kedvetekben járnak.

 

KURIÓZUM!

Ki lesz 2006 Tehénkirálynője?

Wallisban él egy különös, világszerte egyedülálló szarvasmarha fajta: az Eringer. A robosztus állatot különös viselkedése különbözteti meg mondjuk a mi teheneinktől: a csordában elfoglalt helyéért ugyanis meg kell harcolnia. A viadalok a legelőkön zajlanak le, amikor a tehenek tavasszal elhagyják istállóikat.

Szarvaik újra és újra egymásba kapaszkodnak. A társasági élet fénypontja, amikor Aprozban május 14-én a 2005/2006-os szezon 8 regionális sejlejtezőjének győztesei viaskodnak a Megye Tehénkirálynője-címért.

 

Szöveg: Kovács Boglárka

 

1b83ea3b-ed67-49aa-8cae-c89a0821eb09