Ne csak húsvétkor: fürödj a boldogságban! Beszédes a mára közkeletűvé vált „SPA” kifejezés, ami a latin „sanus per aquam”, azaz „vízből nyert egészség”-ből ered. A gyógyvizek kedvező élettani hatását használd ki Te is! Otthon is előállíthatsz konyhasós fürdőt: néhány maréknyi sót kell a fürdővízbe tenned…

 

Csoda, legenda, véletlen
Legtöbbször a forrásokhoz látogató beteg állatok hívták fel az emberek figyelmét a gyógyvizekre. Néha azonban a „felfedezéshez” véletlen eseményre volt szükség. A legenda szerint IV. Károly cseh király és német-római császár 1450-ben éppen vadászaton volt és egy zergét üldözött, amikor a vad a mélybe vetette magát egy hegyfokról. Ott, a mélyben leltek rá az állatra, és azokra a napjainkban is kedvelt melegvizű forrásokra, amelyeket a Karlsbadba látogatók százezrei élvezhetnek.
 
FÜRDŐKÚRÁK
 
Melyek az évszázadok óta használt fürdők gyógyhatásai? A fürdővízbe merülő testre „szokatlan” erők hatnak.
 
Rendhagyó kémiaóra!
•Az ásványi anyagokban, sókban dús vizekben a felhajtóerő jóval nagyobb, és ha belemerülsz, a tested súlyát pehelykönnyűnek érzed.
•A víz hőmérséklete sem közömbös szervezeted számára: langyos és meleg vízben az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken. Ilyen és ehhez hasonló hatásokat használ ki a vízgyógyászat, a hidroterápia.
•A termál- és gyógyvizek kémiai úton is hozzájárulnak közérzeted javulásához. A vízben oldott ásványi anyagok bőrön keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat: bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert.
•Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben. A gyógy- és termálvizek kúraszerű alkalmazása a balneoterápia.
 
Milyen betegségekre hoz enyhülést?
Nézzük, melyik ion és vegyület vizes oldata milyen folyamatot befolyásol kedvezően! Nyilvánvaló, hogy annál értékesebb a víz, minél gazdagabb ásványi anyagokban.

•Tudod, hogy miben segíthet például a konyhasós fürdő?
A konyhasó erősen a bőrödhöz tapad, ezt Te is tapasztalod, mert fürdés után sokáig sós marad a bőröd. A megtapadt sókristályok erős ingerhatást fejtenek ki: a szervezeted védekező rendszerét hosszabb időn keresztül frissen és támadásra készen tartva.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
A sós fürdők gyulladáscsökkentő hatását elsősorban urológiai és nőgyógyászati megbetegedésekben használják, valamint egyes bőrbetegségek, pl. a pikkelysömör kezelésében.
 
OTTHONI TIPP
Otthon is előállíthatsz konyhasós fürdőt: néhány maréknyi sót kell a fürdővízbe tenned, és élvezheted a sókristályok jótékony hatásait. Illóolajok hozzáadásával a hatás fokozható, a fürdés élménnyé változtatható.
•A konyhasós vizekben a jód gyakran fordul elő kísérő alkotóelemként.
 
 GYÓGYÍTÓ TIPP
Hazánk területén gyakori betegség a jódhiányos golyva, így érthető a jódos fürdők fontossága. A só és jód együttes jelenléte fokozza a sós víznél megfigyelt gyulladáscsökkentő hatást, emellett használatos a magas húgysav- és vércukorszint kiegészítő kezelésére.
•A kalcium és magnézium (hidrogén)karbonát sóit nagy mennyiségben tartalmazó vizeket nevezzük földes-meszes vizeknek.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
A kalcium gyulladáscsökkentő, hatására a baktériumölő sejtek száma növekszik.
•A kénes fürdők jellegzetes szagukról messziről felismerhetők. Ne ijedj meg, közelről már nem annyira kellemetlen; gondolj a pozitív hatásokra! A kén fürdőzéskor nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a porcokba is képes beépülni
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
Gyakran orvosi javaslatra kerülnek a porckopásos betegek a kénes fürdőkbe. A kopásos mozgásszervi betegségek esetén az ízületeket alkotó, kéntartalmú molekulák mennyisége csökken, így a kénes vizekben való fürdés melegen ajánlott. A szív és érrendszeri megbetegedések esetén is kedvező hatású a fürdő, ugyanis javítja a szív vérellátását, továbbá a kén gátolja a koleszterin érfalakba való beépülését.
•A szénsavas fürdők legjellegzetesebb hatása a felszíni erek kitágítása, aminek következtében a bőr, valamint a bőr alatti kötőszövetek vérellátása fokozódik, az anyagcsere gyorsul. Szervezeted valósággal pezsegni kezd, akár maga a fürdővíz.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
A szénsavas vízben való fürdés a szívműködést is serkenti, mivel a szívet vérrel ellátó koszorúerek is kitágulnak. A szénsav izgatja a légzőfelületet, a légzés mélyül, a tüdő oxigénellátása javul.
 
(OTTHONI) TIPP
A wellness-kedésnek élve meg kell említeni a divatos jacuzzit, aminek a fenéklapjáról és oldalfaláról víz és levegő keveréke áramlik a medencébe. A frissítő, élénkítő hatás mellett a felszíni hámréteg megújulása, a faggyúmirigyek kiürülésének elősegítése, a vérkeringés javulása is köszönhető a légbuborékfürdőnek.
 
IVÓKÚRÁK
 
A víz nemcsak külsőleg, fürdőként; hanem belsőleg, ivókúraként használva is csodákra képes. Az ivókúrához hazánkban sokféle természetes eredetű víz áll rendelkezésre. A ritkaságnak számító vizek pedig megtalálhatók a patikák polcain.
 
Az ásványvizes ivókúra ún. transz-mineralizációt, azaz a szervezetedben lévő ionok arányában kisebb-nagyobb eltolódást hozhat létre, ami előnyös, mert a kóros állapotok által előidézett ionegyensúly-zavarokat szünteti meg.
Milyen vizet válassz ivókúrához?
•Az egyszerű, szénsavas vizek az ivókúra során kissé fokozzák a gyomor sósavtermelését, elősegítik a gyomor ürülését.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
Ha idült gyomorhurutban szenvedsz, vagy ha tisztító, átöblítő kúrára vágysz, használhatod azokat.
•A  földes, meszes ásványvizek főleg kalcium-, illetve kevés nátrium- és kálium-hidrogénkarbonátot, továbbá szénsavat tartalmaznak.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
Idült gyomor- és bélhurut, sárgaság esetén használatosak. A szervezet tisztító kúrájára, a bélmozgás fokozására is ihatod a földes-meszes vizeket.
Glaubersós ásványvizeket: csak „normál” vízzel két-háromszorosára hígítva szabad innod. A napi adag sose legyen több, mint 3- 6 dl , azt is több részre osztva kell kortyolgatnod.
 
GYÓGYÍTÓ TIPP
Gyomor- és bélhurut, epe- és epekőbántalmak, köszvény, vesemedence- és húgyhólyaggyulladás, valamint székrekedés esetén használatosak.
Élj Te is a természet adta csodálatos lehetőségekkel, használd a gyógyvizeket szervezeted vitalizálására.
 
Oxigéndús vizek – Nem csak élsportolóknak!
A sportolók körében gyakran alkalmazott oxigénben dús vizek a természet két éltető elemét, az oxigént és a vizet együttesen nyújtják számodra. Valamennyi sejtednek szüksége van elegendő oxigénre a tökéletes működéshez.
 
Az alacsony oxigén-szint okozhat
•fejfájást,
•koncentráció- és figyelemzavarokat,
•ronthatja a fizikai teljesítőképességet.
 
Az oxigénben dús vizek fogyasztása
•javítja közérzeted és
•növeli vitalitásod.
Tudnod kell, hogy a hideg víz több gázt képes oldott állapotban tartani, mint a meleg; az oxigénben dús vizek hőkezelés során elveszítik oxigén-tartalmuk jelentős részét, ezért ne főzz például teát az oxigénben dús vizekből.
 
Dr. Budai Marianna – Pápai Katalin
gyógyszerészek

 

bd8c7536-807c-4f01-bc5b-0a3b5d348fb1