Ha idén kicsit nehezen is, de előbb-utóbb minden évben beköszönt a tavasz. Mindannyian alig várjuk, hogy a melengető napsugarakat élvezhessük. Ahhoz azonban, hogy ez a mostani élvezet a későbbiekben, korunk előrehaladásával se okozzon bőrgyógyászati problémákat, be kell tartanunk néhány szabályt.

 

A téli hideg, a szél, a hideg nedvesség, valamint a fűtött, száraz levegőjű lakás egyaránt károsítja bőrünket. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a bőrfelszín korpádzóan hámlik, a legkisebb irritációra is kipirosodik, viszket, könnyen megjelennek rajta gyulladásos foltok.

A pattanásokra hajlamos bőr kezeletlenül télen a legcsúnyább. Tovább rontja ezt a helyzetet a meleg-hideg váltakozása. A hideg utcáról a fűtött lakásba betérve arcunk kipirul, és sokszor tartósan vörös marad a kis hajszálerek kitágulása miatt. Ehhez társul még a vitaminban szegény táplálkozás, a kevés mozgás a friss levegőn, ami egész szervezetünket megviseli.

 

Mit tehetünk, hogy ezek a panaszok mielőbb megszűnjenek?

Talán egyik évszakban sem igényel bőrünk olyan sok gondoskodást, mint éppen tavasszal.

Ilyenkor elengedhetetlenül fontos a bőr alapos tisztítása. Ezt annak is érdemes szakemberre bízni, aki máskor nem jár kozmetikushoz. A bőr anyagcseréjét fokozza a   frissítő masszázs.

Akinek azonban bőrén hajszálér tágulatok találhatók, ne masszíroztasson, mert ezzel a folyamatot ronthatja.

 

A szélsőséges tavaszi időjárással szemben elengedhetetlen a védelem. Ez olyan krémekkel történjen, melyek a bőr saját maga által is termelt anyagokkal azonos hatóanyagot tartalmaznak. A kinti levegő melegedésével egyidejűleg könnyíthetünk a krémek állagán is – előtérbe kerülhetnek a hidratáló, „vizesebb” krémek. Elengedhetetlenül fontos a vitaminok, ásványianyagok pótlása. Ez történhet nagyobb mennyiségű zöldség, gyümölcs fogyasztásával, de ma már jól felszívódó készítmények is kaphatók a gyógyszertárakban.

 

Az előző intézkedéseknél is fontosabb a bőr napfény elleni védelme. A tavaszi nap nemcsak jobban melegít, hanem összetétele is megváltozik. A nagymennyiségű ibolyántúli sugárzás hatására megjelennek az eddig láthatatlan szeplők, szaporodnak az egyéb pigmentfoltok. Az ultraviola fény hatására bőrünk is átalakul kissé,   védekezésül a káros sugárzás ellen a hám legfelső rétege, a szaruréteg megvastagodik, az alsó hámrétegben elhelyezkedő melanocyták, (festéktermelő sejtek) pedig pigmentet termelnek. Ez adja bőrünknek azt a barna színt, amely napozás után 1-2 nappal jelenik meg. Ez a mechanizmus a szervezet saját védekezése a kóros sugarak ellen. A szaruréteg megvastagodásával a védelem négyszeresre, a barna festékanyag termelésével tízszeresre nő. Ez a saját védelem azonban a legtöbb esetben nem elég!

 

Jó tudni, hogy a bőrünket ért sugárzás az élet során összeadódik, és idős korban, amikor a szervezet nem képes többé javítani a károsodást, kialakulnak a kisebb-nagyobb elszarusodó növedékek, illetve rossz esetben a bőrrák. Ijesztő tény, hogy a világon az összes rákos betegség 35-40 százaléka bőrrák. Ezek közül legrosszabb indulatú a melanoma, amely napfény, illetve örökletes tényezők hatására látszólag ép bőrön jelenik meg, vagy már meglévő, általában pigmentált anyajegyből alakulhat ki. A melanoma egyike a legrosszabb indulatú rákos betegségeknek. A szervezet immunitásától függően hamar ad áttétet a közeli nyirokcsomókba, illetve a távolabbi szervekbe. Ezért különösen fontos, hogy kialakulását követően mielőbb felfedezésre kerüljön, mivel korai stádiumban, a többi rákos betegséghez hasonlóan, ez is gyógyítható!

 

Ma már – bár még korlátozott mértékben – Magyarországon is rendelkezésre áll a szűrővizsgálat legbiztosabb eszköze, a digitális dermatoszkóp, amellyel a bőrgyógyász harmincszoros nagyítással, polarizált fénnyel képes vizsgálni az anyajegyeket, illetve az egyéb festékes bőrelváltozásokat. Ha megnézzük bőrünket, láthatjuk, hogy egyénenként nagymértékben különböző. Van, aki világos, vöröses hajjal, világos szemmel, szeplős, fehér bőrrel született, van, akinek haja, szeme sötét, bőre napozás nélkül is barnás. Ennek megfelelően hatféle bőrtípust különböztetünk, meg, és a bőrtípustól függően a védekezés is különbözik. Legnagyobb védelemre természetesen a világos bőrűeknek van szüksége.

Már az első tavaszi napfényre se menjünk ki felkészületlenül!

 

Viseljünk könnyű kalapot, napszemüveget, kenjük be a napfénynek kitett területeket fényvédő krémmel! Szintén a szervezet napfény elleni védekezését segíti a szájon át beszedett béta-karotin. Az A-vitamin előanyaga, amely egyrészt anti-oxidáns hatásával véd a daganatok kialakulásával szemben, másrészt pedig a bőrbe sárgás-barna pigmentként lerakódva kiegészíti a bőr természetes védekezését az UV sugarakkal szemben. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, jó esélyünk van arra, hogy bőrünk felkészülten várja a nyarat.

 

Dr. Vass Ilona

bőrgyógyász szakorvos

 

23585423-8487-465e-b1f1-f1b9a868effa