Sokan küzdenek emésztési zavarokkal, ezen belül gyomorsav okozta problémákkal. Statisztikák szerint hazánkban a gyomorégés a felnőtt lakosság felének rendszeresen okoz kellemetlenséget, de a tüneteket sokan nem veszik komolyan. A gyomorégés kezelés nélkül olykor veszélyes szövődményekhez vezethet.

 

A gyomorban lejátszódó károsító folyamatokat kifinomult védő mechanizmus ellensúlyozza, ezért az egészséges gyomor fájdalommentesen, rendeltetésszerűen működik.

 A fájdalom akkor jelentkezik, amikor a gyomorban az emésztést segítő agresszív anyagok (például a sósav) hatása annyira erős, hogy a gyomor védekező mechanizmusa már nem tudja fenntartani a természetes egyensúlyt. Ha az egyensúly felborul, a gyomor károsodását szervezetünk fájdalommal tudatja velünk. Az egyensúly felborulásának okai, elsősorban életvitelünkben keresendőek, így nem véletlen, hogy felgyorsult világunkban egyre több embert érint ez a probléma.

Az étkezési szokások, mint a rendszertelen, gyors evés, vagy zsíros ételek fogyasztása, továbbá a stressz, a nikotin, az alkohol, a koffein és egyes gyógyszerek is okozhatják, hogy gyomrunknak a védekezőképességét meghaladó terhelést kell kiállnia. Étrendi, életmódbeli változtatással és megfelelő gyógyszerezéssel a gyomorégés tünetei a legtöbb esetben megszüntethetők. Sok gyomorégéssel küzdő beteg jelentősen csökkenteni tudja a gyomorégés kockázatát, ha kerüli a panaszokat kiváltó ételek (pl. citrusfélék, paradicsom, hagyma) és italok (alkohol, szénsavas üdítőitalok) fogyasztását. Ha ez önmagában nem elegendő, szükségessé válik a gyógyszeres kezelés.

 

A gyomorégés tünetét enyhíthetjük bizonyos élelmiszerek (pl. tej, banán) fogyasztásával, de a patikában kapható modern savlekötő gyógyszerek megbízhatóbban segítenek a fájdalom gyors megszűntetésében, és a gyomor természetes egyensúlyának fenntartásában. Ezért az „egyszerű” gyomorsav termelési problémák esetén – amikor az előzetes orvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot a tünetek mögött, illetve a tünetek alkalomszerűen jelentkeznek – indokolt ezen, vény nélkül kapható savlekötő gyógyszerek használata. Az orvostudomány fejlődésével újabb és újabb savlekötő készítményeket fejlesztenek ki. A gyors és tartós hatással bíró, korszerű savlekötő készítmények a gyomorban, helyileg hatva fejtik ki jótékony hatásukat, a hatóanyagnak minimális része szívódik fel a vérkeringésbe, ezért csak igen ritka és enyhe mellékhatások fordulhatnak elő.

 

651c57fa-f28d-4da6-816c-a6e045d3f8d4