Hétköznapi jelenség az izomgörcs, mégis rendkívül kellemetlen, sőt egyenesen kockázatos, ha veszélyes terepen , sportolás közben jelentkezik. Az izomgörcs megelőzhető kiegyensúlyozott táplálkozással és ásványianyag-bevitellel. Sportolás közben és után gondoljunk mindig ionpótlásra és kellő folyadékbevitelre.

 

  Mechanikai síkon pedig az izmok rendszeres nyújtása, lazítása és a relaxáció véd.
 
  Izomgörcs alatt egészen pontosan a harántcsíkolt izomzat (vázizomzat) fájdalmas, hirtelen összehúzódását értjük. Leggyakrabban a hirtelen, nagy fizikai megterhelés, az izomszövet kimerülése okozza.
 
TUDTAD?
Az izomgörcs a kellemetlen fájdalom mellett sajnos károsíthatja is az izomszövetet! Ez pedig tartós izomfájdalommal jár, mely a további sportot és edzést is akadályozza.
 

Mi az, ami fokozza a görcsöt ?
 
A mechanikai igénybevétel mellett a szervezet elektrokémiai változásai, az ionegyensúly eltolódása fokozza a görcskészséget . A számos kiváltó tényező közül az alábbiak a leggyakoribbak:
 
*        hypokalémia – amikor csökken a vér káliumtartalma.
Jellemző
egyes vízhatók mellékhatásaként, nem kellő káliumpótlás esetén. Figyelem: egyes gyógy( növény )teák is rendelkezhetnek erősebb vízhajtó hatással, körültekintően fogyasszuk tehát a gyógyteákat.
 
*        hypocalcaemia – a vér kalciumtartalmának csökkenése.
Kalcium
hiányos táplálkozáskor fordul elő. Nem kevesen vannak, akik vagy allergia, vagy tejfehérje- , vagy tejcukor-érzékenység miatt nem fogyaszthatnak tehéntejet. Nagyon fontos , hogy ilyenkor mindig egyéb úton kell pótolni a kalciumbevitelt: vagy kalciumban gazdag élelmiszerek, vagy étrend-kiegészítők segítségével.
TIPP!
Akinek
a tehéntejről kényszerűen le kell mondania, annak számára megoldást jelenthet a (természetesen) színtiszta kecsketej is. Allergiás betegek minden étrendváltás és élelmiszerkipróbálás esetén  konzultáljanak szakemberrel.
 
*        Magnéziumhiány – a vér magnéziumtartalmának csökkenése is fokozza a görcsök előfordulásának esélyét. Tápanyagtáblázatból tájékozódhatunk (gyakran fogyasztott) élelmiszereink ásványianyag-tartalmáról , ill. célzottan kereshetünk kombinált étrend-kiegészítőket.
 
*        hypoglykaemia – a vércukor koncentrációjának csökkenése jellemzően a diétahibák közé tartozik: „éhezés”-kor, nem megfelelő táplálkozáskor jelentkezik. Cukorbetegeknél gondolni kell esetleg arra is, hogy nem megfelelő az aktuális inzulin-terápia. Ugyanakkor nagy és tartós fizikai megterheléskor is leesik a vércukorszint.
 
*        Alkalikus PH: talán kevesen tudják, hogy a vér PH- értékének lúgos irányú eltolódása az ionok arányát a vérben olyan irányban módosítja, hogy a görcskészség fokozódik.
 
FONTOS!
Aki
radikális lúgosító étrendváltásra készül, jól teszi, ha konzultál szakemberrel.
 
 
GYÓGYÍTÓ LÉGZÉS
  A légzésünkkel is befolyásolhatjuk a vér PH- értékét . A hyperventilláció , azaz a tartós lihegés a vér CO2-koncentrációjának csökkenése révén lúgosító hatású. A lélegzet visszatartása ellenben a vér CO2 szintjének emelése révén savasító, görcskészség ellen ható tényező.
 
Amikor baj van !
 
Amint begörcsöl az izom, a lehető leggyorsabban helyezd nyugalomba a fájó végtagot. Óvatos és tartós izomnyújtással a görcs megszüntethető.
 
A fájdalom elmúltával ne kezdj rögtön újra dolgozni, mert a görcsöt kiváltó okok még fennállhatnak, és a görcs ismétlődhet.
 
TIPP!
Pihenjünk , masszírozzuk finoman, kenegethetjük keringésjavító krémekkel is.
Igyunk is, pótoljuk az elveszített folyadékot és ionokat.
 
FONTOS!
Ha izomfájdalmaid nem szűnnek, keress fel szakorvost a tartós károsodás elkerülése érdekében .
 
Élményteli és fájdalommentes sportolást kíván:
 
Dr. Pantó Tamás
ortopéd és baleseti sebész
főorvos

 

c2cce93d-1f16-4f7b-9c4e-742200d60a84