Szinte már közhelynek tűnik az a kijelentés, hogy Magyarország a szív, az érrendszeri és a daganatos megbetegedések előfordulásának gyakoriságában Európa „élvonalához” tartozik és a születéskor várható élettartam- különösen a férfiak esetében a legrosszabb képet mutatja. Különösen rémisztő a helyzet a 35–60 közötti férfiaknál, akiknek halálozási aránya toronymagasan vezet minden statisztikát.

 

Az okok helytelen életmódunkban keresendők. A magyar konyhát és étkezési szokásokat három tényező jellemzi leginkább: túlzóan kalóriadús, minőségi összetétele minősíthetetlen és napi elosztása aránytalan.

A napi kalória bevitel több száz, időnként akár ezres nagysággal is nagyobb, mint amennyi szükséges a napi munkavégzéshez és életfenntartáshoz.

Nem mindegy, hogy alma, vagy körte

A hason kialakuló zsírpárna veszélyesebb, mint a fenéken, vagy combon lerakodó. A hasi elhízást nevezik alma típusú vagy férfias elhízásnak is, míg a fenékre-combra rakódó zsírpárna esetén körte típusú vagy nőies elhízásról beszélünk. Az alma típusú elhízás veszélye, hogy ebben az esetben a belső szervek is elzsírosodnak, és gyakrabban alakulnak ki anyagcsere-betegségek, mint a körte típusú elhízásban. Félreértésre adhat okot, hogy a körte-típust nevezik „nőies” elhízásnak is, míg az alma-típust férfias elhízásnak, a valóság azonban az, hogy felnőtt korú nőknél a hasi elhízás közel olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. Sőt, mivel nőknél az elhízás abszolút mértékben gyakoribb, a nők legalább akkora, ha nem nagyobb mértékben szenvednek az elhízás súlyos egészségügyi szövődményeitől, mint a férfiak.

Egy mérőszalag segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy derékbőségünk megfelelő-e. Mérjük meg a derekunkat a köldök magasságában. Testsúlytól függetlenül az ideális derékbőség nem haladja meg nők esetében a 80 cm-t, illetve férfiak esetében a 94 cm-t. Az a nő, akinek a derékbősége eléri a 88 cm-t, vagy az a férfi, akinek a derékbősége 102 cm, valószínűleg komoly egészségügyi problémákra számíthat, ezért ajánlatos testsúlyát csökkentenie.

Csak semmi túlzás!

Általában a napi 800 Kcal és kellő testmozgás mellett lehet súlycsökkenést elérni, és orvosi ellenőrzéssel megfelelő gyógyszerek is segítségünkre lehetnek. Nem szabad szélsőséges diétát folytatni és főleg nem hosszú ideig. Az ember mindenevő és nem a fő táplálékfélék tartós elhagyása, hanem a helyes kalória és minőségi összetételű étkezés mellett lehet fogyni.

A táplálékok minőségi összetételének legalább két fő hibája van. Az egyik, hogy aránytalanul magas a zsírtartalom, a másik, hogy igen alacsony a rosttartalom, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kenyérfélék közül a magas rosttartalmú barna-, fekete- és magvas kenyerek élettani hatása sokkal előnyösebb, mint a fehér kenyéré, kiflié, zsömléé.

Előnyös a szárnyasok húsa. Sajnos nem szokás Magyarországon a hal és különösen a tengeri hal fogyasztása. A hazai fajták közül a busa közelíti meg a tengeri halak élettani értékét. Megfigyelték, hogy a tengeri halak fogyasztása kifejezetten előnyös az érelmeszesedés szempontjából.

Szintén tanácsos a növényi fehérjék fogyasztása.

Dr. Balogh Sándor

Az Országos Alapellátási Intézet igazgatója

 

923faed5-2142-444a-ae21-770042f0fef6