Ha az anyagcsere folyamat egyensúlyban van, a felnőtt ember testsúlya állandó, ha jelentősen fokozott, a testsúly csökken, ha lassú, a testsúly nő. Az elhízás pedig nem csak megjelenésünket, de életkilátásainkat is jelentősen rontja.

 

Az anyagcsere szervezetünknek az a folyamata, mely a táplálék lebontása által biztosítja az élet fenntartásához szükséges energiát. Ez az energia két részből tevődik össze, egyrészt biztosítja a természetes életfolyamatokat, másrészről pedig a mindennapi tevékenységünk által felhasznált kalóriát. Nyilvánvalóan azok az egyének, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy versenyszerűen sportolnak, több energiát igényelnek, mint a szellemi munkát végzők.
Ennek megfelelően kell táplálékaikat is összeállítaniuk.

Az anyagcsere folyamata, más néven a metabolizmus, szervezetünk minden sejtjében a nap minden percében folyamatosan zajlik. Hatására táplálékainkból (például a glukózból) olyan energiatartalék (adenozintrifoszfát -ATP) alakul ki, mely a sejtekben a szükségleteknek megfelelően felhasználható. A szervezet normális anyagcseréjének biztosításában, a májnak és a pajzsmirigynek van különleges szerepe.

A máj és az anyagcsere


Az emberi szervezetnek a máj a legnagyobb kalóriát felhasználó szerve, egyúttal a legfontosabb energiaraktározó szerv is. A zsíranyagcserét különleges módon biztosítja. Ha a máj funkciója ép, a zsírok elégetése rendben megy végbe, a zsír metabolitjai az epén keresztül a bélbe jutnak, és székletürítéssel távoznak. Ha szervezetünkbe nagyobb mennyiségű tápanyag kerül – akár zsírokból, akár szénhidrátokból – annál, mint amennyi kalória a mindennapi tevékenységünkhöz szükséges, akkor a májban és a test bőre alatti szövetekben zsírfelszaporodás jön létre. Ennek elhízás, a májban pedig zsírmáj kialakulása lesz a következménye.
Az elhízás fokozottan hajlamosít bizonyos betegségekre, különösen érelmeszesedésre, magas vérnyomásos megbetegedésre, szívinfarktusra, cukorbetegségre.

A májzsírosodás pedig a máj kóros működéséhez vezet, ennek következtében a májon belül gyulladásos reakció lép fel, kötőszövetes rostképződéssel, melynek végkifejlete pedig a májcirrózis kialakulása. Éppen ezért törekednünk kell arra, hogy csak annyi ételt fogyasszunk, amely a mindennapi munkavégzéshez és testünk fiziológiás funkcióinak biztosításához elegendő. A legnagyobb kalóriát a zsírokkal, zsírszerű anyagokkal juttatjuk a szervezetünkbe, a szénhidrátok, mint a kenyér, rizs, valamint a cukor, kevesebb energiát hordoznak.
A saláták, főzelékfélék kalória tartalma minimális, viszont nagyon sok vitamint, vitaminszerű anyagot tartalmaznak, melyek minőségi tápanyagok, és jelentősen növelni képesek szervezetünk ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, valmint csökkentik a daganatos megbetegedések rizikóját. A gyümölcsök mennyiségi és minőségi tápanyagokat egyaránt tartalmaznak. Lényeges tudni, hogy a felesleges mennyiségben bejuttatott tápanyagok a testsúly növekedéséhez, elhízáshoz vezetnek. Az elhízás pedig csökkenti az emberi szervezet életkilátásait.

A pajzsmirigy és a testsúly egyensúly

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, közvetlenül az ádámcsutka alatt a nyak két oldalán szimmetrikusan helyezkedik el. Normális körülmények között homogén, rugalmas mirigyszövet. A központi idegrendszer és az agyalapi mirigy ellenőrzése alatt áll. Hormonja befolyással van a szervezet minden szervére, szövetére és valamennyi sejtjére.

Az általa képzett hormon a tiroxin (T4), mely a sejtekben trijódtironinná (T3) alakul át. Ez a hormonnak a legaktívabb formája. A trijódtironin (T3) a sejteken belül a mitokondriumokban fejti ki hatását. A mitokondriumok a sejt „energia gyárának” tekinthetők. A T3 hatására e sejtrészecskékben fokozódik a táplálék energiává való átalakítása. Mivel a T3 a szervezet igényeinek megfelelően megnöveli az energiatermelést, vagy az anyagcsere arányt, nagyon fontos, hogy a pajzsmirigyünk optimálisan működjék.
A pajzsmirigy kóros túlműködése során az anyagcsere folyamat a szervezetben felgyorsul, a táplálékkal felvett tápanyagok lebontása fokozott, sokkal nagyobb, mint a szöveti beépülés.
E folyamat jellegzetes klinikai képhez vezet, melyet hipertireozisnak nevezünk. E betegség során a szív ritmusa felgyorsul, a pulzus szapora, a test hőmérséklete kissé magasabb. Ez a fokozott, a szervezet valamennyi sejtjére kiterjedő aktivitás a test zsírszövetének csökkenéséhez, fogyáshoz vezet.

A pajzsmirigy csökkent működése esetén a tiroxin kisebb mennyiségben jut el a sejtekhez, a sejtekben az anyagcsere folyamat lelassul, a zsírok és a cukor elégetése csökken, a szervezet fokozottabb mennyiségben tart vissza folyadékot és a testsúly növekszik. E betegség a hipotireozis. Egyik római egyetemen (La Sapienza) végzett legújabb felmérés szerint, közel 3000 normálisnál nagyobb testsúlyú egyén tanulmányozása során megállapították, hogy az elhízott egyének kb. 18 százaléka fel nem ismert hipotireosisos megbetegedésben szenved. 

Csökkenthető-e az elhízás pajzsmirigy hormonokkal?

A sok szénhidrátot és zsírt fogyasztó országokban, így hazánkban is, a lakosság 20-30 százalékának nagyobb a testsúlya az ideálisnál. Az elhízott egyének várható életkilátásai rosszabbak, mint a normális testsúlyú egyéneké. Hajlamosabbak magas vérnyomás betegségre, érelmeszesedésre, szívtrombózisra. Éppen ezért tanácsos, hogy testünk súlya lehetőleg ideális legyen. Az ideális testsúly az úgynevezett testtömeg indexszel, határozható meg. Lényeges elemei: testmagasság, testfelület, nemi jelleg.
A normálistól való eltérés az adott személy testsúlyának megmérése után képlettel határozható meg, illetve erre vonatkozó táblázatból leolvasható.

Mi a teendőnk, ha testsúlyunk több mint 10 százalékkal meghaladja az ideális értéket? Elsősorban a felesleges kalóriát használjuk el a szabad levegőn való tartózkodás, séta, mozgás, valamint tornagyakorlatok, úszás rendszeres végzésével. Fontos, hogy ételeink összetételére odafigyeljünk. Egy kalória táblázat segítségével könnyen kiszámíthatjuk, hogy étrendünkben mennyi kalória bevitelre van szükségünk. Lehetőleg ezt ne lépjük túl. Zsírokat, zsírszerű anyagokat csak minimális mértében fogyasszunk, a szénhidrát bevitelt is korlátozzuk. Az édességre (cukor) különösképpen figyelnünk kell. Sok gyümölcsöt, salátát, főzelékfélét fogyasszunk. Lehetőség szerint naponta többször, keveset együnk. Ha orvosi vizsgálatokkal igazolást nyer, hogy a testsúlygyarapodás a pajzsmirigy csökkent működésének a következménye, akkor orvosi ellenőrzés mellett tiroxint tartalmazó gyógyszerek adása szükséges. Ezt azonban kizárólag a szakorvos utasításának megfelelően szabad szedni. Ha a testsúly az ideálisnál több mint 25 százalékkal kisebb, ugyancsak szakorvoshoz kell fordulni, hogy kiderítse a kóros soványság okát.

Prof. Dr. Fehér János

 

1998e380-faad-4a20-9f9c-b19921c45fd6