A székrekedés gyermekkorban is igen gyakori panasz. A probléma hátterében testi és lelki okok – betegség, folyadékhiány, rostszegény táplálkozás, szorongás, stb. – egyaránt szerepelhetnek. A gyermekkori székrekedés elkerülését illetve megszüntetését elősegíti, ha sok folyadékot és rostban gazdag ételeket adunk gyermekünknek és gondoskodunk arról, hogy eleget mozogjon.

 

Emellett arra is ügyelnünk kell, hogy a szobatisztaságra szoktatás során ne keltsünk bűntudatot, hogy ha eleinte nem sikerül a „bilire-ülés”, ne okozzunk a gyermeknek szorongást. A székrekedés egyik fontos kiváltó oka az lehet, ha a gyermek nem iszik eleget, különösen megfázás, influenza vagy éppen a forró nyári napok idején. Ilyenkor a fokozott izzadás miatt a bél megpróbál minden folyadékot felszívni a székletből, ebből következően a széklet száraz és kemény, az ürítés pedig fájdalmas lesz. E fájdalomélmény miatt a gyermekben félelem alakulhat ki, így a székrekedés tovább súlyosbodhat.

 

A szorongás is székrekedést válthat ki. Problémát okozhat, ha a szülők túl sokat aggódnak a széklet elmaradása miatt, attól félve, hogy gyermeküknek bélelzáródása vagy bélcsavarodása lesz, holott normális esetben két ürítés között egy-két nap is eltelhet. Ez az aggodalom a gyermekre is átragadhat, és ő is szorongani kezd. Türelmesnek kell lennünk, amikor szobatisztaságra akarjuk szoktatni a gyermeket, a szidás vagy a kényszer ugyanis csak ront a helyzeten. Ha hosszú ideig tart a szorulás, a végbél túlságosan tele lesz, szivárgás alakulhat ki, amely szennyezi az alsóneműt, s ez szégyenérzetet vált ki a gyermekben.

 

Intő jel, hogy valami nincsen rendben, ha a szülők azt tapasztalják, hogy a székletürítés rendszeresen fájdalommal jár, a gyermek hasa felpuffad, alsóneműje összepiszkolódik. Ha a szorulás rendszeressé válik, és akár három-négy nap is eltelik két székelés között, orvoshoz kell fordulni. A szorulás elkerülésére léteznek természetes módszerek. Itassunk gyermekünkkel   napi egy-másfél liter folyadékot: leginkább teát, frissen csavart gyümölcslevet vagy tiszta vizet.

 

A helyes táplálkozás is kiemelt fontosságú, a rostban gazdag élelmiszerek ugyanis nagymértékben fokozzák az anyagcserét. Iktassunk be az étrendbe minél több nyers élelmiszert, friss gyümölcsöt, zöldséget – pl. barackot, dinnyét, szilvát, szőlőt, paprikát, paradicsomot, uborkát vagy hagymát –, mert ezek magas rost- és víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek. Ne adjunk viszont túl sok répát, almát vagy banánt a kicsinek, mert ezek inkább fogják a székletet. Szintén magas a rosttartalma a teljes kiőrlésű gabonaféléknek, pl. a barna kenyérnek és a korpával dúsított készítményeknek. Reggelire kínáljunk gyermekünknek gabonapelyhet, müzlit vagy zabkását, használjunk teljes kiőrlésű lisztet és korpát a sütéshez és a főzéshez.

 

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a rendszerességre: alakítsuk ki a biliztetés vagy WC-re járás meghatározott idejét, például 10-15 perccel reggeli vagy vacsora után. Teremtsünk ideális állapotokat a mellékhelyiségben: pl. tartsunk ott gyermekkönyveket, képregényeket, biztosítsunk megfelelő hőmérsékletet és kényelmet, hiszen a hideg és elhanyagolt WC ellenkezést válthat ki. Ugyancsak jótékonyan hat a bélműködésre a mozgás: menjünk gyakran ki a játszótérre, sétáljunk sokat, a nagyobbakat vigyük el biciklizni vagy kirándulni. Szintén segíthet, ha időnként óvatosan megmasszírozzuk a kicsi hasát, mert ezáltal mozgásra serkentjük a beleket, s ezzel megkönnyítjük az emésztését.

 

Ha a gyógyszermentes módszerek nem használnak, orvoshoz kell vinni a gyermeket, aki diétát, beöntést vagy hashajtót, súlyosabb esetben további kivizsgálást javasolhat. Hashajtó esetén nem mindegy, hogy a széles kínálatból mit választunk, hiszen a gyermekek szervezete a felnőttekénél sokkal érzékenyebb. Vigyáznunk kell például a szennát tartalmazó készítményekkel, mert azok súlyos hasmenést és kiszáradást okozhatnak.

 

„A megfelelő hashajtó kiválasztásában fontos szempont a hatékonyság mellett a kíméletesség, gazdaságosság is. Gyermekeknél továbbá különösen fontos a könnyű adagolhatóság. Célszerű ezért az egyénileg adagolható cseppformájú hashajtók használata.”

 

6228d309-6757-401b-a5e0-a3767109f598