Már Leonardo da Vinci korában megfogalmazódtak a látás alapelvei, és ezzel egy időben a kontaktlencse ötlete is megszületett. Az 1800-as években elkészült első változata, amit még üvegből készítettek. Az egész szemet befedő üveglencse könnyebb viselhetőségére a magyar Csapody István találmánya szolgált.

 

A szemre paraffinolajat öntöttek, ami azután megdermedt és mintául szolgált a szemhez jobban igazodó lencse kialakításához. Már nem is csodálkozunk azon, hogy a kontaktlencse javulásában további magyar kontaktológusok is jelentősen hozzájárultak a 19. század elején: Dallos József számos technológiai újítást vezetett be a lencse előállításában, a lencse viselhetőségének javítására, Györffy Istvánnak köszönhetően pedig a kontaktlencse üveg alapanyagát, a műanyag váltotta fel, amelyből a lencse könnyebben előállítható és viselete is kellemesebbé vált.

 

A fejlődés következő állomása az a változat, amely nem az egész szemfelületet, hanem csak a szaruhártyát borítja, és végül az 1960-as években elterjedt a lágy alapanyag, ami újabb távlatokat nyitott a kontaktlencse történetében. Dr. Végh Mihályt a Magyar Szemorvosok és Optometristák Kontaktlencse társaságának elnökét a fejlődés útjáról és a közelmúltban megrendezett konferenciáról kérdeztük.

 

Nemrég rendezték meg az Európai Szemorvosok Kontaktlencse Társaságának 33. Kongresszusát, milyen aktuális témák vetődtek fel?

Az új kontaktlencsékről, ezek típusairól, az alapanyagokról, ápolóanyagokról és a korszerű vizsgálati módszerekről cseréltük ki a tapasztalatainkat. A kongresszusra nemcsak Európából, hanem a tengerentúlról is meghívtunk nemzetközileg elismert szakembereket, és jó alkalom volt ez arra is, hogy a kelet-európai országok kontaktológusai szorosabb együttműködést alakítsanak ki.

 

Mikor jött létre a magyar társaság, és mit kell tudni a kontaktológusokról?

A társaságot a 90-es években alapították    a magyar szemorvosok, és később az optometristák is csatlakoztak hozzá. Az erre a szakterületre specializálódott szakemberek rendszeresen, tanfolyamokon, tudományos összejöveteleken vesznek részt, így folyamatosan figyelemmel kísérik a kutatási eredményeket, technológiai eljárásokat. Megtalálhatók minden nagyobb szemüveg szalonban, és a szemészeti rendelők kontaktlencse laborjaiban is várják az érdeklődőket.

 

Magyarországon mennyire elterjedt a kontaktlencse használata?

A lakosságnak megközelítőleg 5-6 százaléka visel kontaktlencsét, és ez a szám évről-évre dinamikusan emelkedik. Elsősorban a fiatalok és a nők körében népszerű, akik esztétikai és kényelmi szempontok alapján döntenek általában a kontaktlencse mellett, de alkalmi viseletként a férfiak is szívesen használják.

 

Milyen előnyei vannak a kontaktlencsének?

A kontaktlencse – ellentétben a szemüveggel – szinte részünkké válik. A látómezőt nem korlátozza a keret, tökéletes látást biztosít minden körülmények között, szinte el is felejtjük, hogy viseljük. Ezt persze egészségügyi okok miatt nem ajánlanám. Nem veszítjük el, és az aktív életet élő, rendszeresen sportoló, utazó emberek számára is kényelmes megoldás. Ráadásul titkos vágyaink is valóra válhatnak, hiszen a színezett lencse segítségével akár szemünk színét is megváltoztathatjuk, ártatlan kékre, vagy veszélyes zöldre, esetleg titokzatos feketére.

Természetesen minden látásprobléma egyedi, így szigorúan csak szemészeti vizsgálat után szabad kiválasztani a megfelelő lencsét.

 

Milyen vizsgálatra van szükség?

Általában elegendő a rutin szemvizsgálat, de vannak szaruhártya-eltérések, amelyek esetében csak kemény lencse alkalmazható és komolyabb vizsgálat előzi meg a kiválasztást. Egy computeres készülék segítségével, már képesek vagyunk a szaruhártya letérképezésére. A módszer lényege: sok, különböző átmérőjű koncentrikus kört vetítünk a szaruhártyára, melynek tükröződéséről videoképet készítünk, a visszatükröződött koncentrikus körökről és esetleges torzulásairól video-képet készítünk, amit ezután computeres program segítségével kiértékelünk. A készülék igen pontos, 0,05 dioptria különbség kimutatására is alkalmas, a vizsgálat pedig 1-2 percet vesz igénybe. A készülékbe betáplálva a szemüveges korrekció adatait, a készülék által javasolt kontaktlencse adatait is megkapjuk, ami nagyon jó kiindulási alap a kontaktlencse kipróbálásához.

 

Említette a sportot. Ezek szerint sportolók is hordhatják?

Természetesen, hiszen sokkal kényelmesebb, mint a szemüveg. Úszóknak, azonban tanácsos úszószemüveget is viselni, hogy a víz ne mossa le a kontaktlencsét a szem felületéről, vízilabdázóknak pedig speciális lencse viselése ajánlott.

 

Gondolom a higiénia rendkívül fontos.

Van egy-két alapszabály, amit be kell tartani, hogy ne lépjenek fel szövődmények. Egyrészt csak tiszta, száraz kézzel lehet megérinteni. Nem szabad spórolni a tisztításkor, mert ha az ápolószerek nem megfelelő minőségűek, vagy azokat nem előírás szerint használják, a szükséges fertőtlenítés elmarad, és a lencse sérülhet. Figyelni kell az ápolószerek szavatossági idejére, és mindennapos cseréjére is.

 

Az egynapos lencse erre is megoldást nyújt?

Az egynapos lencse talán a legbiztonságosabb megoldás, hiszen nem kell a tisztításra gondot fordítani. Ez nem csak időt takarít meg, hanem a tároló oldat költségeit is. Sokan csak alkalomszerűen használnak kontaktlencsét, ha színházba, társaságba mennek, vagy sportolnak. Míg az egynapos lencsék szavatossága igen hosszú, a különböző ápolószerek hamar lejárnak, főleg ha már egyszer kinyitották ezeket, és ritkán használják.

 

Az egynapos lencsék tehát egészségügyi szempontból is ajánlhatók, és a fantáziánknak sem szabnak határt, ha az egynapos színezett lencsék is kaphatók lesznek, hiszen naponta cserélhető lesz akár a szemszín is. Így például aki állandóan rohan, kevés ideje jut a higiéniás előírások betartására, sokszor meg is feledkezik róla, jobb, ha ezt a megoldást választja.

 

A fejlődés nem áll meg. Milyen lesz a tökéletes kontaktlencse?

 Lágy alapanyaggal elértünk a tökéletes technológiához, a színezett változattal,

pedig az esztétikai elvárásoknak is eleget tettünk, tehát ezeken a területen nincs probléma. Amire még törekednünk kell, hogy mindenkit ellássunk megfelelő lencsével, ne legyen olyan elváltozás, amire nem tudunk megoldást.

 

Kálmán Judit

 

14c07e9e-bf90-4ecd-a994-b95fa260fb20