Váltogasd rendszeresen a különböző összetételű vizeket, mert bizonyos ásványi anyagokkal idővel telítődhet a szervezeted! Szervezetünk mintegy kétharmada víz. Víz nélkül nincs élet, tiszta, természetes ivóvíz nélkül pedig nincs egészség. Pasteur szerint „a betegségek 90%-át megisszuk”…

 

Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a különböző formában rendelkezésünkre álló vizek közül melyik mennyire egészséges, vagy éppen egészségtelen. A szakemberek véleményét is megosztja ez a kérdés, de a mérleg talán mégis azok javára billen, akik szerint az emberi szervezet számára annál hasznosíthatóbb és egészségesebb egy ivóvíz, minél természetesebb forrásból származik, és minél inkább mentes a mesterséges tisztító és egyéb kezelési eljárásoktól.

 

Ásványvizek és forrásvizek

Az ásványvizek felszín alatti öreg vizek, amelyek több rétegen keresztül, lassan szivárognak a talaj vízzáró rétegeibe, miközben számos ásványi anyagot mosnak magukba. Néhány fajtájuk olyan nagy mennyiségben tartalmaz bizonyos elemeket oldott formában, hogy egy részüket ki kell vonni, ami a szervezet számára idegen, mesterséges eljárás. Ezért kíméletesebb, és így hosszú távon egészségesebb a hegyi vizek, más néven friss vizek vagy forrásvizek fogyasztása, amelyek mielőtt felszínre törnek, egy-két napot töltenek csak a magashegységek gyomrában, így kevesebb ásványi anyagot vesznek fel, és nem igényelnek mesterséges kezelést.

 

Mire figyelj, ha ásványvizet vagy forrásvizet fogyasztasz?

è    Váltogasd rendszeresen a különböző összetételű vizeket, ne fogyaszd túl sokáig ugyanazt a típust, mert bizonyos ásványi anyagokkal idővel telítődik a szervezeted, ami megterheli a kiválasztó szervrendszered.

è    Részesítsd előnyben a lágyabb, alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket. Egyrészt megfelelő táplálkozással a szükséges nyomelemek és ásványi anyagok bejutnak a szervezetbe, így nincs szükség „drasztikus”, ivóvízen keresztül történő bevitelre.   Másrészt a lágyabb vizeket általában nem indokolt mesterségesen kezelni, így természetes formában jutnak el hozzád. A palack címkéjén feltüntetett „összes oldott ásványi anyag tartalom (mg/l)” értékei közül az 500 alatti csekély, az 500-1000 közötti jelentősebb, és az 1000 feletti magas ásványi anyag tartalomra utal. Az optimális érték 250-300mg/l.

è    A 0-100mg/l ásványi anyag tartalmú vizek nagyon kevés oldott anyagot tartalmaznak. Átmossák a szervezetet, így tartós fogyasztásukat kerülni kell, csak kúraszerűen, például méregtelenítéskor célszerű alkalmaznunk.

è    A gyógyszertárakban kapható, nagyon magas ásványi anyag tartalmú gyógyvizek nagymértékű fogyasztása is kerülendő, mert egészségkárosító hatású lehet. Ezért az alkalmazást illetően érdemes előzőleg orvossal konzultálni.

è    Figyelj oda a víz PH-értékére. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény és stresszes életmód a szervezet elsavasodásához vezet, amit érdemes enyhén lúgos kémhatású ásvány- vagy forrásvízzel kompenzálni. A vér normál PH-értéke 7,34 körül van. Az ezzel megegyező vagy ennél kicsit magasabb víz PH-értékek az optimálisak.

 

  • Te is palackozott vizet iszol? Védheted a környezetet, ha kedvenc innivalódat minél nagyobb palackban, vagy ballonban veszed meg!
  • Tudtad, hogy a desztillált víz szinte kimossa a szervezetből a létfontosságú ásványi anyagokat? Ezért nagyobb mennyiség fogyasztása nem is ajánlott belőle!
  • Érezted már, hogy a csapvíz klóros? Magyarországon az elöregedett csővezetékek is szükségessé teszik az ivóvíz klórozását!

 

Csapvíz

Mesterséges tisztítással, például klórozással, szűréssel, peroxidos, ezüstgéles, UV-fényes kezeléssel nyert ivóvíz. A mesterséges kezelési módszerek azonban nemcsak a víz élvezeti értékét csökkentik, hanem gyakran az egészségre is negatív hatást gyakorolnak.

 

Sterilizált vizek

Léteznek „újkeletű” megoldások, amelyek a csapvíz további tisztítását és egészségesebbé tételét próbálják elérni. Ilyen a fordított ozmózis elvén működő, háztartásokba beszerelhető víztisztító berendezés, ami még a vízben található ásványi anyagokat és esszenciális nyomelemeket is eltávolítja, melyeket egy ásványi anyag patron segítségével igyekeznek pótolni. Megkérdőjelezhető azonban, hogy a sterilizálás, majd a szükséges anyagok mesterséges pótlása mennyire egészséges.

 

Denkinger Anita

 

af0a3c27-87e6-4bff-a6f5-7788a5b5c8ce