Az idén 61. alkalommal vonultatták fel a világ vezető autógyárai a jövő modelljeit Frankfurtban. A Nemzetközi Autókiállítás hatalmas csarnokaiban  21. század autóiban már helyet kaptak a lányok, asszonyok és családanyák igényeihez alkalmazkodó megoldások is.Frankfurtból jelentjük: feltalálták a nőknek szóló, udvarias autókat!

 

A Mercedes komputere ha vészhelyzetet érzékel, megfeszíti a biztonsági öveket, felfújja az ülések oldalsó párnázatát, előkészíti a légzsákokat, sőt biztos, ami biztos, az ablakokat is felhúzza. A fejlesztések nagy része nem igényel évtizedes kutatómunkát, egyszerűen nőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember belássa, milyen fontos egy mélyedés a fejtámlán, melybe a feltűzött haj vagy a lófarok épp belepasszol.  

Félelem ellen

Korunk újdonságait néhány éve még csak a James Bond mozikban tudtuk volna elképzelni, de az akció- és fantasztikus filmek megoldásai mára vas-króm testet öltve csillognak a reflektorok fényében. Az elterjedtté vált parkolóradar mellett, mely szűk helyeken segít a manőverezésben, már több kocsiban éjjellátó berendezés is helyet kapott, mely infravörös fénnyel sugározza be az utat, így anélkül növelhető meg a látótávolság, hogy a szembeforgalmat elvakítanánk fényszóróinkkal. Az infrakamera képe a műszerfalon követhető, így a sokak által rettegett éjszakai vezetés is sokkal egyszerűbbé, kényelmesebbé és főleg biztonságosabbá válhat. A Mercedes által kifejlesztett új rendszer az esetleg bekövetkező balesetek súlyosságát is igyekszik mérsékelni. Ha a komputer vészhelyzetet érzékel, megfeszíti a biztonsági öveket, felfújja az ülések oldalsó párnázatát, előkészíti a légzsákokat, sőt biztos, ami biztos, az ablakokat is felhúzza. Amikor pedig magunk is észleljük a veszélyt, elég megérinteni a fékpedált, hogy a csattanás elkerüléséhez szükséges erő csikorogva megállítsa csodakocsinkat.

Női szakértelem

Az Egyesült Államokban már az új autók 65%-át nők veszik meg, és döntésükben fontos szerepet játszanak olyan szempontok, melyek felett egy lóerők bűvöletében élő férfi könnyedén felülemelkedik. A jellemzően nagyvárosi, független lányok térnyerése egyre több gyártót ösztönöz arra, hogy új modelljeik kidolgozását női szakértőkre bízza, akik legalább akkora figyelmet fordítanak a komfortra és a praktikusságra, mint a motorházba zsúfolt csúcstechnológiákra. A fejlesztések nagy része nem igényel évtizedes kutatómunkát, egyszerűen nőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember belássa, milyen fontos egy mélyedés a fejtámlán, melybe a feltűzött haj vagy a lófarok belepasszol. A női designereknek köszönhetően az olyan üléskárpitok is kezdenek lassan kiveszni, melyek tépőzárként fosztják meg pihéitől gyapjúpulóvereinket, hogy legközelebb aztán a szösz teljes mennyiségét új szövetkabátunk hátára ragasszák. A női elvárások kielégítésének irányába tett újabb lépést, a BMW Frankfurtban bemutatott új Mini tanulmányautójával. A háromajtós modell több rakodótérrel, tárlórekesszel rendelkezik, és számos olyan megoldást vonultat fel, melyekkel egyszerűbbé válhat a mindennapi ki-, és bepakolás. A csomagtér nyílását a tető előrehúzásával növelhetjük, így a nagyobb csomagok sem okozhatnak gondot. A hatalmas, 1, 6 méter széles oldalajtók pedig egy merészen új megoldás segítségével előremozdítva nyithatjuk ki, így nem szükséges még egy autónyi hely a parkolóban a kényelmes be- és kiszálláshoz. Szükség is van a BMW igyekezetére, mivel a távol-keleti konkurencia már évekkel ezelőtt felállította a mércét a sportos családanyák számára kifejlesztett Toyota Corolla Versóval, melyben összesen 22 tárolórekesz áll rendelkezésre összesen 50 liter űrtartalommal. Köztük olyan is van, mely egy degeszre tömött retikült is képes elnyelni. 

Udvarias autók

Úgy tűnik, a fejlesztőmérnökök a férfinemből lassan teljesen kivesző udvariasságot és lovagiasságot is új autóikba programozták bele. Az ajtó kitárul érezve közelségünket. A karosszéria és a levegővel töltött ülések oldalsó párnázata leereszkedik, a kormány felemelkedik, hogy megkönnyítse a beszállást. A slusszkulcsot sem kell már keresgélni, a motor a többi számítógépünkkel is kompatibilis pen-drive bedugásával indul. Az apró adathordozó tárolja személyes beállításainkat, így nem kell minden alkalommal az ülés támasztékai, a fejtámla, a biztonsági öv, a kormány és a tükrök igazgatásával foglalkozni. A legtrendibb kisautókból az első ülések közt csak a helyet foglaló kéziféket és sebváltót is száműzték. Az előbbi csupán egy apró gomb a műszerfalon, míg az utóbbi a kormány mellé került. Helyükre a valóban fontos táskák, telefonok, mütyürök kerülhetnek, sőt van olyan modell, amelyben erre a helyre egy kis hűtődobozt helyeztek, ami gondoskodik arról, hogy a reggel becsomagolt uzsonna friss maradjon a kirándulás végére is.

A jövő elé

A kiállítás tíz gigantikus csarnokát végigjárva meggyőződhetünk arról, hogy a gyártókat is elérte már az új idők új szele. A futurisztikus külső és a versenyautókat lepipáló teljesítmény mellett a belső kialakítására is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Felismerve a nők eltérő igényeit, már nem csak az űrkutatásból merítenek ötleteket, ha kell, akár a konyhaművészetet is hajlandók segítségül hívni, mikor teflonszerű bevonattal teszik portaszítóvá a karosszériát. Egyszóval nőkre és családokra szabott modellekkel próbálják megfogni új vevőiket, és mindez egy olyan világban, ahol az új irodaházak már szélesebb parkolóhelyekkel, a felkészültebb autósiskolák pedig az ő igényeikhez igazított módszerrel várják a lányokat: ez több mint időszerű.

 

4bba6789-29a6-4ae4-aa72-6ebba4a8da81