Fehérjehiányos táplálkozás, nagymértékű alkoholfogyasztás, tartós hőkezelés, ösztrogén tartalmú készítmények, altatószerek rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet niacin igényét és hiánytüneteket okozhat. A napra fokozottan érzékeny bőr esetében is gondolni kell a niacinhiányra.

 

A gyógyászatban, ér- és magas vérzsírszinttel járó betegségekben alkalmazzák. Korábban PP, illetve B3 vitaminnak nevezték.


De mi is az a niacin?

Vízben oldódó, a B-vitamin család egyik tagja, kémiai neve nikotinsav, amely a szervezetben egy aktív folyamat révén nikotinsavamiddá alakul.   Egy felnőtt ember napi szükséglete 15-20 mg. Állatkísérletes adatok alapján a nikotinsavamid fokozza a hasnyálmirigy béta sejtjeinek regenerációs folyamatát, ezáltal a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.

 

A niacin nélkülözhetetlen a nemi hormonok, például az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron szintéziséhez. Hiánya bőrgyulladással, gyomor- bél- és idegi tünetekkel járó betegséget okoz amely pellagra néven ismert.  

 

A niacin természetes forrásai: teljesőrlésű búzakészítmények, sovány hús, máj, vese, hal, tojás, búzacsíra, szilva, avokadó, füge, datolya. A természetes vitamin források fogyasztásának zavarai mellett a B-komplex vitaminkészítmények jól használhatók a B-vitamin hiányok, illetve a niacin mennyiségének pótlására.

 

Dr. Pucsok József

egyetemi tanár

 

f578943e-9be2-496d-bc33-423c1c48e593