A nő számára az autó biztos pont az életében addig, amíg egy napon ott nem hagyja az úton, vagy a költségek szaporodása el nem veszi kedvét az egésztől. Azért, hogy ez ne történjen meg, néhány jó tanáccsal szolgálunk. Vásárlásnál talán legmeghatározóbb a pénztárcánk mérete.

 

Bánkuti Gábor négyszeres magyar rallycrossbajnok segítségével adunk néhány jó tippet és tanácsot a számotokra tökéletes autó kiválasztásához. Ha eldöntöttük, hogy mennyit áldozunk új járművünkre, akkor jöhet a válogatás, ami valljuk be nem túl egyszerű, de mi nők mégis nagyon szeretjük. Javasoljuk, hogy minél több típust nézz meg, és próbáld is ki őket, hogy legyen összehasonlítási alapod. Manapság erre már szinte minden autószalonban, kereskedésben lehetőség nyílik, de ha mégsem, ott egyszerűen ne vásárolj! A tesztvezetés során derül csak ki, hogy melyik a legmegfelelőbb számodra. Ne vegyél olyan járművet, amelyben feszélyezve érzed magad, és nem érzed társadnak az autód.

 

Ha például alacsony vagy, vegyél nyugodtan kisebb autót, vagy olyat, amelynek állítható az ülésmagassága azért, hogy tökéletesen ráláss a dolgokra, és ne érezd magad elveszettnek járművedben. Ha viszont kissé magasra nőttél, ne próbáld magad például egy Matizba bepréselni. Válassz inkább valami egyterűt, amelynek tetőmagassága eleve nagyobb helyet biztosít a benne ülőknek. Ha a főbb irányvonalak megvannak, még mindig számos kérdés vetődik fel. Milyen legyen a motor? Kicsi, 1000 cm3, vagy inkább nagyobb? Benzin vagy diesel? Nehéz kérdések egy nő számára. Ha azt nézem, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti ára között jelentéktelen a különbség, akkor azt mondom, hogy nem feltétlenül szükséges diesel motort választani.

 

Az azonban tény, hogy a dieselmotor egy középkategóriás autó esetében is akár többszázezerrel drágább. Ne higgyük, hogy a kisebb motor kevesebbet fogyaszt. Egy Corsa esetében nyugodtan vegyünk 1,2 literes motort, Suzukinál 1,3 litereset, míg a Peugeot 307-nél 2,0 literes ajánlott. Miért? Mert a karosszéria súlya adott, és amíg egy kisebb motor csak erőlködik benne, addig egy nagyobb motor könnyedén és dinamikusabban mozgatja az autót.

A motor után talán a biztonságunkat és kényelmünket szolgáló extrák a legfontosabbak. Itt sorolhatjuk a számos angol rövidítést, – ABS, ESP, EHB, HDC, ASR, MSR – amelyhez mi nők, valljuk be őszintén, nem sokat értünk. De mi a helyzet az egyszerűbb kifejezésekkel – aktív fejtámasz és háttámla, automataváltó avagy automatizált váltó, légzsákok, övfeszítő, szervokormány, tiptronic, turbofeltöltő – hogy csak a legegyszerűbbeket soroljam? Lássuk csak dióhéjban, hogy melyik mire jó!

 

ABS: Ha hirtelen valami váratlan dolog történik az úton és megijedünk, vagy valamit esetleg ki kell kerülni, a fékre taposunk, mely állóra fékezi a kerekeket. Így azonban járművünk irányíthatatlanná válik, egyenesen csúszunk a kikerülendő tárgy felé, és már meg is történt a baj. Az ABS azonban az álló kerekeknél a fékerőt csökkenti pont annyira, hogy azok tovább gördüljenek, és tapadásuk által kormányozható marad járművünk, elkerülve ezzel az esetleges baleseteket.

 

ASR: Kipörgésgátló. – Amikor a hajtott kerék egyik oldalon kipörög, ugyanaz történik, mint blokkoláskor, vagyis a tapadás megszűnik. Ebben az esetben egy csúszós útfelületen nem tudunk elindulni. A forgó kereket a rendszer lelassítja és a két kerék hajtását összezárja, amellyel forgásra kényszeríti az álló oldalt is. Az újból tapadó kerekek haladásra ösztönzik autónkat. Ez a jelenség csak 50 km/h alatt érzékelhető.

MSR: Motorfék-szabályozás. – Ha csúszós úton a vezető erőteljesen visszavált előfordulhat, hogy a nagy motorfék miatt a kerekek megállnak (blokkolnak), így autónk megcsúszik, és irányíthatatlanná válik. Az MSR érzékeli ezt, és kis gázadással megszünteti az óriási motorféket, így nem csúsznak meg a kerekek. Ezáltal télen vagy csúszós úton sem éri meglepetés a vezetőt visszaváltás esetén.

 

EHB: Elektrohidraulikus fék. – A rendszer úgy segít nekünk, hogy az elektronikus fékpedált figyelve meghatározza, hogy az egyes kerekeknél mekkora fékhatásra van szükség, és ezt (egy rugó segítségével) a fékpedállal visszajelzi nekünk.

 

ESP: Elektronikus stabilizáló. – A program teljesen automatán befolyásolja a fékeket. Ha például egy jobbkanyarban haladunk és az autó kifelé (balra) csúszna meg, akkor közbelép, és a jobb első és hátsó kerekeket fékezi, ezáltal autónkat visszatereli az általunk vezetett ívre. Így akadályozza meg egy nem megfelelően megválasztott sebességgel bekanyarodó autó lecsúszását az útról.

 

Elektronikus szervokormány: A kormányzáshoz szükséges erőkifejtést könnyíti meg számunkra, nagy szolgálatot téve ezzel a „gyenge nők” számára. Legnagyobb előnye, hogy a kormányzási erő független a motor fordulatszámától, így alapjáraton is rendkívül könnyű a kormányzás. A parkolásnál könnyen tekerhetjük a kormánykereket egyik végállásból a másikba.

 

Automata sebességváltó: Olyan sebességváltó, amelynél nekünk csak a megfelelő üzemmódot kell kiválasztanunk: P- parkolás, R- hátramenet, N- üres, D- előremenet. A váltókart a kívánt üzemmódba tolva az autó automatikusan végzi a sebességváltást, és mi pusztán csak gázadással mozgásra bírhatjuk a gépjárművet. Így megkönnyíti a vezetést, nagy tömegben araszolgatásnál megspórolja a rengeteg váltást, kuplungolást.

 

Ennyi elméleti szaktudás után jöhetnek a külsőségek – fényezés, kárpit – , amelyekkel egyedivé tehetjük járművünket.

 

Foglaljuk össze az elhangzottakat!

Válasszunk egy nekünk tetsző karosszériát, nem a legkisebb motorral! Válasszunk neki egy vidám színű fényezést, hozzá illő, de nem túl világos belsővel! Az autóban biztonsági okok miatt legyen ABS, minimum 2 légzsák (de lehet több is). A kipörgésgátló és a fékasszisztens is javasolt. Az elektromos tükröket és ablakokat ma már a legtöbb modell felár nélkül tartalmazza. Ha nem feledkezünk meg a légkondicionáló berendezésről sem, egy príma kis autót vásároltunk magunknak.

 

Papik Gabriella

 

c6094f59-6553-4cff-a910-e8506082cb22