Alig van testünknek olyan része,   amelyet annyira kevéssé ismernénk, mint a bőrünket! Ez a másfél négyzetméternyi felület, amely testünket körülfogja nem pusztán burkolat, amely az izmokat, csontokat összetartja, hanem e mellett még egész sor fontos funkciója van. Bőrünk tárolója bizonyos anyagoknak, amelyek fontos szerepet töltenek be az anyagcserében és kiválasztja a szervezetből a mérgező hulladéktermékek egy részét.

 

Továbbá támogatja a tüdőt a légzés munkájában, és oltalmazza a testet a külső behatásokkal (baktériumok, időjárás, fény stb.) szemben. Végül a benne finoman elosztott idegszálak révén egy meglehetősen érzékeny érzékszerv szerepét is betölti a bőr.


A bőr egész felületén többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el azoknak a mirigyeknek a kivezető nyílásai, amelyek verejtéket és faggyút választanak ki. Ennek következtében a bőrfelszín savas kémhatású védő zsírköpennyel borított. A savas vegyhatásnak élettani szerepe van, mivel a pathogén kórokozók életműködéséhez lúgos közeg kell.
Négyféle bőrtípust különböztetünk meg: normál, száraz, zsíros és vegyes típust.


Ha valaki nem tudja, hogy milyen bőrtípushoz tartozik, kérje ki bőrgyógyász vagy kozmetikus tanácsát, mert e nélkül nem tudja bőrét hatékonyan ápolni.

A bőrszárazság, illetve a száraz bőr sok embernek igen nagy problémát jelent.

A száraz bőr védtelen, hiszen könnyen bereped, és ezért fogékonyabb a bakteriális fertőzésekkel szemben. A csecsemőkorban illetve kis gyermekkorban jelentkezhet a bőrszárazság, mely súlyos esetben egyéb allergiás tünetekkel szövődhet (asthma, szénanátha stb.).

A száraz bőr igen gondos ápolást igényel. Az erős detergensek (szappan, tusfürdő stb.) használata még szárazabbá teszi a bőrt, ezért az ilyen bőrtípussal rendelkezők a gyógyszertárban kapható mosdókrémet, vagy a kozmetikai cégek által kifejezetten erre a típusú bőrre javasolt tusoló illetve fürdő emulsiókat, olajos készítményeket használhatják.


A száraz bőrt feltétlenül be kell kenni testápolóval, mely lehetőleg legyen vizes és könnyen beivódó, hiszen ez a bőrtípus erősen vízhiányos.
Természetesen az arcbőr ápolásáról sem szabad elfelejtkezni, mivel a száraz bőr korán ráncosodik. Nappalra vizes, hydratáló (hyaluronsav, liposoma, nátrium-kondroitin szulfát stb. tartalmú) arckrémet kell feltenni, melyre folyékony alapozó vagy porpúder kerülhet (azoknak akik rendszeresen sminkelik az arcbőrüket!). Éjjelre viszont kicsit zsírosabb, – idősebb korban kollagént is tartalmazó – krém használata ajánlatos.


A száraz bőrhöz általában igen érzékeny berepedésre hajlamos kéz és láb bőr társul. A puhító, ápoló krémek használata ellenére sokszor fájdalmas repedések alakulhatnak ki a tenyéren, talpon, mely nemcsak a téli hónapokban okoz sok problémát, hanem nyáron is. A kéz bőrét óvhatjuk háztartási védőkesztyű használatával, a láb bőrét – különösen a sarokrepedéseket – speciális, bőrgyógyászok által összeállított- krémekkel kell puhítani.


Nyaraláskor, napozáskor a száraz bőrűek olyan   – magasabb faktorszámú – fényvédőt használjanak, mely krém állagú, hiszen a napfény szárítja a bőrt, és napozás után hidratáló testápolóval célszerű bőrüket bekenni.


Dr Nagy Éva

bőrgyógyász szakorvos

 

7ce29fe8-58ea-4da4-a971-73b609e836b5