A páfrányfenyő a világ legrégebbi időkből fennmaradt ősi növénye, eredete sok-sok millió évre nyúlik vissza. A nyitvatermők (Gymnospermae) törzsébe tartozó páfrányfenyők osztályának egyetlen ma élő faja. Évmilliók során a szépség, a bölcsesség és a hosszú élet szimbólumává vált. XX. századi története is elgondolkodtató.

 

Amikor Hirosimában 1945. augusztus 6-án felrobbant az atombomba, egyetlen túlélőként vészelte át a szörnyű pusztulást, és hozott új hajtásokat a következő tavaszon. A legkorábbi feljegyzések az első nagy kínai gyógynövénykönyvben maradtak fenn. Innen tudjuk, hogy tüdő- és szívpanaszok gyógyítására használták. Az őskori kínaiak és japánok, de India ajurvédikus orvosai is összefüggésbe hozták alkalmazását a hosszú élettel, és számos betegséget gyógyítottak segítségével. Európába csak az 1700-as években került, de azóta a mérsékeltövi területek parkjainak is kedvelt díszfája lett. Feljegyzések szerint a hollandiai Utrecht városa tudhatja magáénak a legidősebb Ginkgo fát Európában.

 

Napjainkban a megnövekedett gyógyszeripari igény miatt termesztik. Gyógyászatban a különlegesen szép formájú leveleket, illetve az ezekben fellelhető hatóanyagokat alkalmazzák. Ezek kivonata különleges flavonoid- és gingkolidtartalmánál fogva általános keringést javító hatású. Növeli a sejtek oxigénellátását, javítja az agyi vérkeringést. Mivel a jó mikrokeringés nélkülözhetetlen a megfelelő intellektuális teljesítményhez, élesíti a memóriát, növeli a szellemi frissességet, a különböző agyi funkciókat. A tünetek javításán túl a megelőzésben is fontos szerepet tölthet be. Egészségmegőrző értékét annak is köszönheti, hogy javítja a szervezet energia-háztartását, továbbá lassítja az öregedési folyamatokat. Számos klinikai vizsgálatban bizonyították, hogy alkalmazása, keringési, pszichés és intellektuális funkciók területén egyaránt meghatározó javulást eredményez.

 

Hazánkban gyógyszerként és úgynevezett gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként vannak forgalomban a Ginkgo kivonatot tartalmazó készítmények. Az általában különleges technológiával készült, hatóanyagra standardizált készítmények (csepp, tabletta, filmtabletta) méltán foglalják el kiemelt helyüket az orvoslásban. Alkalmazásuk helyesen a kezelőorvos tudtával kúraszerűen történik, és feltétlenül be kell tartani a páfrányfenyő-kivonatot tartalmazó készítmény csomagolásán lévő adagolási utasításokat. A javulás első jelei általában egy hónap után jelentkeznek. Huzamosabb ideig tartó hatékonyság elérése érdekében, illetve idősebb betegek esetén két-három hónapos kúra javasolt.

A Ginkgo kivonatok a vizsgálatok szerint tartós alkalmazás esetén is csak ritkán okoznak mellékhatást. Fogyasztásuk különösen ajánlott, ha az agyi keringés romlásának rizikófaktorai (például: érszűkület, magas koleszterinszint, dohányzás, cukorbetegség, súlyfelesleg stb.) halmozottan állnak fenn.

Prof. Kéry Ágnes

SE Farmakognózia Intézet

 

3f616064-b19c-4120-a234-249784fd7f81