Gondoltad volna, hogy egyes vizsgálatok már azt is bebizonyították, hogy azoknak, akik naponta isznak egy kevés bort, kisebb a súlyuk, mint azoknak, akik csak alkalmanként? És azt, hogy a mértékletes borfogyasztóknak vékonyabb a derekuk, és kevesebb a zsírtömegük a has környékén?   Ám csak a kulturált borfogyasztás egészséges. Hogyan tehet jót neked a mindennapi kis borocska?

 

Napi egy pohár bor képes jelentősen csökkenteni a petefészek megbetegedések kockázatát. A tudósok az antioxidáns-, vagy pitoösztrogén tartalmának tulajdonítják a bor ezen hatását. Mindkettő védelmez a daganatos megbetegedésekkel szemben. Biztató eredményeket figyeltek meg a kémcsőben a petefészekrák sejtjeinek reakcióján – vörösborkeverék hozzáadásakor.

 

A borterápia önmagában nem gyűri le 100%-osan a betegségeket, de segít felvenni a harcot azokkal szemben. Nézzük sorjában, hogyan, miért is juthat eszünkbe a hasonlat: a bor olyan, mint a palackba zárt patika.

 

Memóriaturbó

A bor megőrzi a jó memóriát, és megóvja gondolatainkat a feledés homályától. 70 év körüli nőkön már többször megfigyelték, hogy azoknak, akik rendszeresen boroznak, jelentősen jobb a memóriájuk, azokkal szemben, akik alig, vagy egyáltalán nem isznak bort. A borfogyasztás segít megelőzni a vér rögösödését és csökkenti a véredények elzáródását, aminek károsodása összefüggésben van a kognitív funkciók leépülésével, csakúgy, mint a szív megbetegedésével. Mértékletes fogyasztása az LDL, azaz a jó koleszterin szintjét is megemeli a vérben, ami megakadályozza az artériák elzáródását.

 

Sarokba állítja a mérleget

Gondoltad volna, hogy egyes vizsgálatok már azt is bebizonyították, hogy azoknak, akik naponta isznak egy kevés bort, kisebb a testtömegük, mint azoknak, akik csak alkalmanként? És azt, hogy a mértékletes borfogyasztóknak vékonyabb a derekuk, és kevesebb a zsírtömegük a has környékén, mint azoknak, akik likőröket, rövid italokat fogyasztanak rendszeresen? A bor kb. 90 percen keresztül bíztatja a szervezetet arra, hogy kalóriát égessen, miután a fenekére néztél egy pohárnak.

 

A védőbástya falait megerősíti

Napi egy pohár bor   11%-kal csökkentheti a heliko bakter nevű baktérium fertőzés kockázatát, ami fő okozója a fekély és a gyomorrák kialakulásának. És már napi fél pohár is véd pld. a   szalmonella baktérium okozta ételmérgezésekkel szemben, amikor a szervezetnek fertőzött ételek rossz hatásával kell megküzdenie.

 

A petefészek személyi testőre

Napi egy pohár bor képes jelentősen csökkenteni a petefészek megbetegedések kockázatát. A tudósok az antioxidáns-, vagy pitoösztrogén tartalmának tulajdonítják a bor ezen hatását. Mindkettő védelmez a daganatos megbetegedésekkel szemben. Biztató eredményeket figyeltek meg a kémcsőben a petefészekrák sejtjeinek reakcióján – vörösborkeverék hozzáadásakor.

 

Erősebb csontokat épít

Nőknek, akik rendszeresen isznak bort, sűrűbb a csonttömegük, mint azoknak, akik tartózkodnak tőle.   A bor megemeli a szervezet ösztrogén hormon szintjét. Az ösztrogén segít felszívni a kálciumot, amivel védi a csontsűrűséget és lassítja annak leépülését.

 

Megelőzi a vércukorproblémákat

A menopauzával járó egészségügyi problémáktól minden nő retteg. Ha előre cselekszünk, sokat tehetünk a ránk váró kellemetlen tünetek enyhítéséért.

Naponta egy-két pohár bor 40%-kal csökkentheti a diabétesz kialakulását, azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztana bort. Ennek a hatásmechanizmusa még nem ismert, de úgy tűnik, hogy a bor javítja a cukorbetegségben szenvedők inzulinrezisztencia értékét.

 

A biobor

Ászár-Neszmély a bioboráról is híres. De mi is az a biobor? A kérdésben még nincs egyetértés a termelők között. Mindenesetre az “ellenőrzött biotermék” kifejezés biztosítja vásárlót arról, hogy az általa fogyasztott bor bio módszerekkel készült. Magyarországon azok a termelők használhatják címkéjükön az “ellenőrzött biotermék” kifejezést, akik szerződéssel rendelkeznek az EU által is elismert Biokontroll Hungária Kht-vel, elfogadják és betartják termelésük során annak alapfeltétel rendszerét, alávetik magukat a Kht. rendszeres ellenőrzésének.

A bio művelésű szőlőültetvényen szigorúan tilos:műtrágya, rovarölőszer, gyomírtószer, felszívódó gombaölőszer, mesterséges növekedésfokozó használata. A kéndioxid alkalmazása a legvitatottabb kérdés. Nehéz egészséges bort készíteni legalább egy kevés kén hozzáadása nélkül. Ez különösen igaz a fehérborokra, melyek a szőlő héja nélkül erjednek. A vörösborok esetében a must és a szőlőhéj, meg a magok együtt vannak az erjedés során. Ez biztosítja nemcsak a színt, hanem a tannin /csersav/ tartalmat is, amely a vörösborok természetes konzerváló szere.

Vitán felül áll, hogy a bio elvek szerinti szőlőművelés nem csak a környezetet és a szőlőben dolgozót védi a vegyszerhatásoktól, hanem a fogyasztót is

 

ÁSZÁR-NESZMÉLY-i kóstoló

 

Az ászár-neszmélyi borvidéken hagyományosan a zöldarany színű, kellemesen kemény asztali és jó “rajnai” borokra emlékeztető úgynevezett “pecsenye” borokat termeltek. Úgy tartották, az itteni “hegyek leve” keményebb és legalább 5-6 év szükséges ahhoz, hogy hozzáértő gondozással, jó pincékben elsőrendű borrá váljon. Az igények és körülmények ma már mások, többek között a biobort is életre hívták.

 

A szőlőültetvények a Bakony, Vértes, Gerecse, Pilis és Visegrádi-hegységet kísérő domboldalakon, lankákon és platószerű területeken, a Kisalföldhöz tartozó Komárom-Esztergomi síkság magasabban fekvő részein helyezkednek el. A borvidéket északon a Duna, Nyugaton a Kisalföld határolja, s két körzetre oszlik: az ászári és neszmélyi régióra. Az Ászár-Neszmélyi Borvidék neves borait adó tradicionális fajták mára jórészt kicserélődtek:

•a Rizlingszilváni,

•a Chardonnay,

•a Zöld veltelini,

•az illatos bort adó fajták közül az Irsai Olivér,

•a Cserszegi fűszeres,

•a Tramini

•és az Ottonel muskotály a legkóstolgatottabb.

Emellett nagyobb területen megtalálható

•a Sauvignon Blanc,

•a Rajnai rizling

•és a Leányka.

•A vörösbor szőlők közül a Kékfrankos,

•a Cabernet Sauvignon

•és a Pinot Noir fajtákkal találkozhatunk. 

A borvidék klímaviszonyai kedveznek az illatban, aromában, zamatban gazdag, ugyanakkor “karcsúan” elegáns fehérborok előállításának. A borok élénk savtartalmúak, de kedvező összetételüknél fogva rendkívül finomak. A kitűnő fajtaösszetételnek valamint a gazdag beltartalmi értékeknek és nem utolsó sorban a gyönyörű külső megjelenésnek köszönhetően, az itt termelt borok a kiváló minőség jelzőre is érdemesek. A vörösboroknak is van már szép jelene, jövőjük még inkább bíztató.

 

BORTÚRA

•A történelmi, archeológiai és vallási szempontból érdekes híres, neves kisebb és nagyobb települések például Tata, Esztergom, Vértesszőlős számos látnivalót kínálnak a környéken.

•Esztergomban a múzeumok (Keresztény Múzeum, Babits Mihály Emlékmúzeum) és templomok (barokk belvárosi ferences templom, az ugyancsak barokk Szentgyörgymezei és Öreg plébánia templom, a klasszicista Szt. Anna templom) egész sora várja látogatóit. Legismertebb talán a Bazilika, az ország legnagyobb klasszicista főszékesegyháza.

•Hasonlóan gazdag látnivalókban Tata. Az Öregvár, a Tatai (Öreg)-tó, a volt Eszterházy kastély, templomok, múzeumok és malmok kínálnak az idelátogatóknak élményszerzési és túra lehetőséget.

•Neves Császáron a római katolikus barokk templom, amely Fellner Jakab munkája, vagy Neszmélyen a fallal körülvett gótikus református templom (XV. század) és a Zsigmond-korabeli vár tornya a várhegyen.

 

37614cdf-c8b6-45be-9208-55480b093818