Morzsa Tímea, akinek 23 testékszer van a bőrében, több, mint tíz éve lyukasztja át páciensei bőrét és helyez e – tűvel elkészített – nyílásokba piercingeket. Első látásra sokunkban ellenérzést válthat ki a marcona fémekkel díszített hölgy, de ne dőljünk be a látványnak, az is lehet, csak álca.„A fülemben van tizennyolc darab. Három az államon. Egy a felsőajak… és egy a nyelvemben. Ez összesen 23. Nem is olyan sok.”

 

Timit már sok-sok éve ismerem, így úgymond megszoktam a külsejét, de emlékszem az első találkozásunkra, engem is meglepett.  

Már kicsi korom óta nagyon kedveltem a különc dolgokat. Sosem akartam hétköznapi külsővel élni. Nagyon sokat foglalkozom a testemmel, rendszeresen aerobikozom és erősítek is. Amúgy teljesen hétköznapi életet élek, kereskedelmi szakközépiskolában érettségiztem, és nemrég elvégeztem egy aerobik oktatói tanfolyamot. 30 éves vagyok, 15 éve élek a párommal, háztartást vezetek, bár főzni nem nagyon szoktam, de takarításban verhetetlen vagyok. A szabadidőmben takarítok, olvasok, nagyon ritkán nézek tévét, buliba szinte sose járunk, nem iszom alkoholt, nem dohányzom, és nem fogyasztok kábítószert. Lehet, nem ez látszik a külsőmön, de bennem teljes harmóniában él a külsőm és a belsőm.. A környezetem szerint az egyetlen túlzás az életemben az, hogy kicsit tisztaságmániás vagyok.

Mennyi ékszert viselsz összesen?

A fülemben van tizennyolc darab. Három az államon. Egy a felsőajakfékben és egy a nyelvemben. Ez összesen 23. Nem is olyan sok.

Miből gondoltad, hogy ez a hóbort neked egy megélhetési lehetőséget jelent?

Videóklippekben láttam először testékszert, és nagyon megtetszett. Elkezdtem kutakodni, mert nagyon érdekelt, hogy hogyan, mit és hová lehet beszúrni. Talán azért, mert én mindegyikből akartam egyet magamnak is. Általában amit a fejembe veszek azt meg is csinálom, addig nem nyugszom amíg véghez nem viszem. A piercingeléssel sem lett másképpen. 18 éves voltam, mikor egy tetováló fiú, aki Németországban tanulta már ezt a „mesterséget”, átadta nekem a tudását. A szüleim természetesen nem örültek a hóbortomnak, de most, hogy látják, elégedett vagyok, és jól végzem a munkámat, elfogadják. Talán anyukámnak már tetszik is egy kicsit.  

Milyen változásokat észlelsz az évek elteltével? Más ékszerek most a divatosak mint 1-2 évvel ezelőtt?  

Egyre bőségesebb az ékszer választék, orvosi fémből, titánból és antiallergén műanyagból készítenek ékszereket, csillogó kövekkel, de akár brilliánssal vagy más ékkővel is. A seb gyógyulása után már aranyékszert is behelyezhetünk . Minél díszesebb és nagyobb, annál jobban vonzza a férfiszemeket. A nyár slágere mindig a köldökpiercing, de egyre több az intim testékszer is. Egyre fiatalabb korosztály jön hozzám különböző kérésekkel, 18 év alatt csak szülői beleegyezéssel helyezünk be testékszert. A legidősebb vendégem egy 56 éves hölgy volt, aki meglepetésnek szánt a férjének egy intim ékszert.

Milyen szövődmények jelentkeztek a munkád során, volt-e egyáltalán visszajelzés?

Ismerem a szövődményeket, saját bőrömön is tapasztaltam. Ugyanis fémallergiám van, sokszor volt gyulladás a szúrás következménye. De megfelelő fertőtlenítéssel és odafigyeléssel kikezeltem magam. Igazán vendégem még nem jött vissza, hogy valami komolyabb baja lett volna az ékszertől, vagy a behelyezéstől .

Mit gondolsz, miért szúratja át a bőrét valaki?

Az első helyen egyértelműen a divat áll. Egyszerűen megtetszik neki, ettől szexibb lesz vagy vagányabb. De általában ez a réteg egy, maximum kettő testékszert visel. Minél több az ékszer, annál biztosabb, hogy a viselője fanatikus, és nem divatdiktátor.   Van több olyan visszatérő vendégem is, aki rákapott az ízére. Nem titok, rá lehet szokni a piercingekre.

 Árak (az alapékszert is tartalmazzák)

Köldök: 7000 Ft

Szemöldök: 6000Ft

Nyelv: 5000 Ft

Fül: 5000Ft

Szépség pötty: 7000Ft

Orr: 6000Ft

Intim: 13 000 – 15 000 Ft

Ne szokj rá, mert megbánod!

 

A piercing helye: fül, szemöldök, orr, ajak, nyelv, emlőbimbó, köldök, nemi szervek, és kevés olyan bőrterület van, ahová ne próbáltak volna már piercinget elhelyezni. A testékszert viselők 30%-ánál azonban kialakul valamilyen szövődmény – egy angol felmérés tanúsága szerint.  

 

Mivel a piercing behelyezéskor viszonylag lassan gyógyuló seb keletkezik és a viselés tartama alatt intenzív kapcsolat jön létre a testékszer idegen anyaga és a bőr között, az idegen „test” elsősorban bőrgyógyászati, szájsebészeti, illetve urológiai-nőgyógyászati helyi szövődményeket okozhat.

A piercing helyétől független szövődmények

fertőzések,

•idegentest-reakciók,

•kontaktallergia kialakulása,

•hegek, keloid kialakulása,

•érzészavarok és

•a dísz kiesése, kiszakadása lehetnek.

A fertőzések zömét a szokványos gennykeltő baktériumok – a Staphylococcusok és a Streptococcusok – okozzák.

A piercing okozta életveszélyes, a szervezet egészét érintő fertőzések (ritkábbak, de klinikailag igen jelentősek!)

•az ékszer behelyezésekor átvihető a HIV-fertőzés,

• a hepatitis A,B,C típusa,

•a herpesz,

•a vérbaj,

•a HPV-fertőzések,

•a tetanusz.

• Piercing kapcsán kialakult súlyos kórképekről – endocarditis (szívbelhártya-gyulladás), toxikus shock szindróma, glomerulonephritis (vesegyulladás),   osteomyelitis (csontvelőgyulladás), májtályog – olvashatunk az orvosi szakirodalomban.

 

Fitt tipp

Fontos, hogy csak jó minőségű, garantált forrásból származó ékszert vásároljanak – a piercinget viselő betegeknél így is jelentősen gyakoribb a nikkel, higany, arany okozta kontaktérzékenység. A palládium okozta csomóképződéssel járó reakcióra is volt példa.

 

Idegen test veszélye

Szemöldök: Csak az oldalsó egyharmadba biztonságos a piercing behelyezése, mert középen fontos idegek, erek sérülhetnek.

Orr: A porc alatti részbe helyezhető csak biztonságosan piercing.

Fül: A fülkagyló felső részén a porc sérülése, gyulladása gyakori szövődmény – az elhalt porc eredménye a „karfiolszerű” fülkagyló.

Nyelv: Azonnali mellékhatás az akár fulladást okozó nyelvduzzanat, vérzés, idegsérülés. Mindig rendkívül nagy a fertőzésveszély! Az ékszer folyamatosan irritálja a környező szöveteket. Sokaknak szinte újra meg kell tanulniuk beszélni, rágni, nyelni az idegen tárgy miatt. Az íz érzés egy része is elveszhet. A nyelv csúcsa súlyos esetben elhalhat és a kettéhasadt, villás nyelv a kígyóéhoz hasonlóvá válhat. A fogak zománcának sérülése, a fog törése, a fogíny visszahúzódása és a fogak korai elvesztése lehet az ékszerviselés ára.

Mellbimbó: Fiatal, még nem szült nőknek nem ajánlott a mellbimbó átfúrása, mivel a szoptatás a tejcsatornák elhegesedése miatt lehetetlenné válhat.

Köldök:  A seb lassan gyógyul és az ékszer könnyen kiszakadhat, „vadhús” keletkezhet.

Nemi szervek ékszerei: Az utóbbi években terjedő divat, egyesek örömszerző funkciójukat emelik ki, míg mások azt, hogy sokszor okoznak komoly problémát. A férfi húgycsövön áthatoló ékszerek vizelési, vagy akár közösülési képtelenséghez is vezethetnek, a női nemi szerveket díszítő gyűrűk valamivel kevesebb gonddal járnak. Ezekkel az ékszerekkel lehet a legkönnyebben sérteni a partner bőrét, nyálkahártyáját, ezért a nemi úton terjedő fertőzések átvitelét rendkívül megkönnyítik. Az ékszer könnyebben kiszakadhat, előfordult, hogy a kiszakadt piercinget a női partner kismedencéjében találták meg, de lenyelt, fogak közé beszorult ékszerekről is szólnak közlések.

 

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász-kozmetológus főorvos

 

e140c048-28a2-484c-b5fb-086185f4f1d0