Legtöbb országban kialakult a tudósoknak az a törekvése, hogy népszerű, könnyen érthető formában mutassák be a lakosságnak az egészséges táplálkozás alapelveit. Erre különböző látványos, áttekinthető megjelenítési megoldásokat találtak ki.

 

Fél évszázada vált ismeretté a tudósok előtt, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van, a betegségek kialakulásában meghatározó a táplálkozás szerepe. A II. világháború után dolgozták ki az első táplálkozási ajánlást az Egyesült Államokban azért, hogy ne forduljon elő minőségi és/vagy mennyiségi éhezés. Ezt az útmutatót akár tortának is nevezhetnénk (kinek hogy tetszik), ahol is a négy egyenlő szelet tartalmazza a főbb élelmiszercsoportokat, melyek az alábbiak:

1, gabonafélék,

2, zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök,

3, tej és tejtermékek,

4, húsok és húskészítmények.

 

Ez az osztályozás kisebb-nagyobb változtatással a mai napig megmaradt. A torta egyenlő felosztásának az volt a lényege, hogy a háborúban leromlott egészségi állapotú lakosság mind a négy szeletből bőségesen fogyasszon minden nap.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt a nagymértékű építkezések (és talán a világ hét csodája közül az egyik) ihlették a tudósokat a táplálkozási piramis létrehozására. A tápanyag-, a vitamin- és az ásványianyag-kutatások alapján bizonyítást nyert az a tény, hogy a különféle táplálékcsoportokból nem egyenlő mennyiségekre van szüksége a szervezetnek az egészség megőrzése érdekében.

 

Az 1992 áprilisában az Egyesült Államokban elfogadott étrendi piramis alapját a rostokban gazdag gabonafélék teszik ki. Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, s tovább, feljebb haladva, következnek a tej és tejtermékek, valamint a húsok, húskészítmények. A piramis „sisakján” az édességeket és a zsiradékokat találjuk. Ez azt jelenti, hogy a legtöbbet a gabonafélékből, valamivel kevesebbet a zöldség-, főzelékfélékből és gyümölcsökből, s ennél is kevesebbet a tejből és tejtermékekből és a húsfélékből kell enni minden nap.

 

Mitől függ, hogy naponta mennyi táplálékra van szükségünk?

 

Attól, hogy férfiak vagyunk vagy nők, hogy hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e? Ennek megfelelően egy kisebb és egy nagyobb számmal jelzett táplálékmennyiség (egység, adag) ajánlható. A piramis-elv szerint a gabonafélékből 6-11, a zöldség csoportból 3-5, a gyümölcsfélékből 2-4, míg a tej és a húsok csoportjából egyaránt 2-3 egység az ajánlott mennyiség naponta az előbbi feltételektől függően.

 

A Szívbarát Program keretében a kanadai mintára készült élelmiszer útmutató szivárvány formájában tartalmazza az ajánlásokat. A szivárvány külső sávja felel meg a piramis talapzatának, és beljebb haladva, egyre rövidebb csíkok jelzik a kisebb mennyiségben ajánlható táplálékcsoportokat. Ha az 1992-ben kidolgozott piramist és az öt évvel később készített szivárványt hasonlítjuk össze, három lényeges különbséget találunk.

 

A napi ajánlott egységek a szivárvány szerint az alábbiak: gabonafélék 5-9, zöldség és gyümölcs csoport 5-8 (nem különül el ez a két csoport mennyiségileg), tejtermékek 3-4, húsok 2-3 egység. Tehát bizonyos csoportoknál többet ajánl ez a típus, mint a piramis, más élelmiszerekből viszont kevesebbet. A tej és tejtermékek valamint a húsok, húskészítmények külön szintet képviselnek a szivárványban. A piramis csúcsát az édességek és a zsiradékok alkotják, a Szívbarát Program élelmiszer útmutatóján ez a csoport nincs feltüntetve, hiszen ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nem naponta ajánlott.

Németországban 1995-ben dolgozták ki a három sávos piramist. Az alapzatot a gabonafélék,   a zöldség- és gyümölcsfélék alkotják, a középső szinten az „építőket” találjuk, ezek a húsok és a tejtermékek. Az „ízesítőknek” nevezett édességek és zsiradékokban, sóban gazdag élelmiszerek itt is a csúcsot jelentik.

 

Az OÉTI-ben a 90-es évek végén szakítottak a piramissal és a szivárvánnyal, és egy házikót építettek. A német piramissal egy időben készült ez az útmutató-típus, melynek kéményét az édességek és a cukrok alkotják. A német piramis és a magyar házikó felépítésének alapelvei megegyeznek, üzenetük a következő: a gabonafélékből és a zöldség-főzelékfélékből egyaránt bőségesen kell enni minden nap.

 

Sokak számára ismerősek azok a megdöbbentő statisztikai adatok, melyek a mediterrán térség és egyéb országok halálozásának öszszehasonlításakor derültek ki. Angliában a férfiak közül

2,5-ször, a nők közül 3-szor annyian halnak meg iszkémiás szívbetegségben, mint a mediterrán országokban (Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban). A kedvezőbb halálozási arány hátterében a mediterrán táplálkozás áll. Szemléletes példája ennek a táplálkozásnak a Görögországban szintén piramis formájában kidolgozott útmutató.

 

Három nagyobb egységre darabolták a piramist, melyek a naponta, hetente és havonta fogyasztandó csoportokat jelentik. A különlegesség a korábbiakban tárgyaltakhoz képest az olívaolaj és a bor minden nap ajánlott volta, halat és baromfit heti rendszerességgel, míg a (vörös) húsokat havonta kellene fogyasztani. Az azonosság pedig az, hogy a gabonafélék valamint a zöldség-, főzelékfélék és a gyümölcsök alkotják a talapzatot.

 

Amint látjuk, az egészséges táplálkozás alapjait többféleképpen lehet megközelíteni. A bemutatott ajánlások közül bármelyiket is követjük, jó úton haladunk.              

 

Mihályi Gabriella

Szívbarát Program

www.szivbarat.hu

 

1c03dbd2-5b32-4048-ad9c-02bc0cb9ffd9