A szemem fáradt, túlerőltetett, homályosan látok – panaszkodnak mostanában az irodában a túlórázó kolléganők. A baj kialakulásának egyik oka, hogy egyre kevesebbet pislognak– és egyre többet számítógépeznek. Megfigyelted, hogy amikor a monitort nézed, elfelejtesz pislogni, annyira összpontosítasz?

 

Veszélyeztetettek

 

Noha jelenleg nincs közvetlen bizonyíték a számítógépes munka szemkárosító hatására vonatkozóan, a számítógépes munkavégzés ideje-mértéke egyértelműen összefügg a panaszok fennállásának hosszával, s a szem fáradása révén fejfájás, homályos látás kialakulását okozhatja.


•Az Asthenópiás panaszok (a szem fáradság-érzése rendszerint fejfájás, homályos látás kíséretében) kialakulása számítógépes munkát végzők esetében másfélszer gyakoribb.

•A könnyfilm zavara, valamint a fejfájás miatt szemkáprázás, fájdalom, szemkipirosodás, kettőslátás alakulhat ki.

•Az irodai munkát végző személyek esetében a legnagyobb a panaszok kialakulásának a valószínűsége, mivel feladataik elvégzéséhez gyakran hosszú idejű, megszakítás nélküli számítógépes munkavégzésre van szükség.

 

Gyógyító pislogás

 

Megfigyelted, hogy amikor a monitort nézed, elfelejtesz pislogni, annyira összpontosítasz? Márpedig a fáradt szem kialakulása összefügg a pislantások számának csökkenésével.  

Egy kísérlet a következő tanulságokkal járt:

• először 30, közepes fokú szemszárazságban szenvedőt vizsgáltak, s a pislantási ráta a beszélgetés közbeni átlagos 3.6 másodpercről számítógépezést követően 9 másodpercre nőtt, vagyis 9 másodpercig nem pislogtak, úgy összpontosítottak.

• ezek után 51 egészséges személyt figyeltek meg , s még alacsonyabb pislantási rátát kaptak. A beszélgetés közbeni átlagos 3.9 másodpercről számítógépezést követően 11.2 másodpercre nőtt!


A pislantások között a könnyfilm elvékonyodik – bizonyos helyeken felszakad a szaruhártya, illetve a kötőhártya felszínén. Egészségeseknél a könnyfilm szerkezete a rendszeres pislantás révén megtartott, de mind a fáradt, mind a száraz szem esetében a könnyfilm felszakadása miatt a szemfelszín csak rövid ideig védett. A könnyfilm felszakadási idő függ a könny minőségétől és stabilitásától, értéke normálisan mintegy 10-15 másodperc. Fáradt szem esetében a könny minősége, valamint a könnyfilm felszakadási idő megfelelő, azonban a csökkent pislantási ráta enyhe száraz szem panaszok kialakulását okozza.

Mindaddig, amíg a könnyfilm felszakadási idő a pislantási időt meghaladja,   addig a szemfelszín kellőképpen védett, azonban amint ezen érték alá csökken, kialakulnak a panaszok. Azaz rendszerint 5-10 másodpercenként pislantunk, de amint ez az érték meghaladja a 10 másodpercet (például számítógép használatakor), annak következményeként homályos látás alakulhat ki.

 

94c984c8-8a04-4e57-b50b-d15dab5eebf9