Félsz a szteroid tartalmú készítmények mellékhatásától, de már nem bírod elviselni a náthát. Van megoldás? Az egyre inkább népbetegséggé váló allergia tulajdonképpen az immunrendszer tévedése. A környezet ártalmatlan anyagaira (pl. virágpor) a szervezet úgy reagál, mintha veszélyesek lennének, és ellenanyagok termelését indítja be ellenük.

 

Normálisan az immunrendszer a különbözõ kórokozókkal szemben védi a szervezetet, allergia esetén azonban a polleneket is ártalmasnak érzékeli.
 
SZÉNANÁTHA
Napjainkban az allergia leggyakoribb megjelenési formája a szénanátha. A szénanátha tünetei hasonlítanak a megfázáséhoz, de a tünetek hónapokig tartanak. Magyarországon minden ötödik ember szénanáthás.
A szénanátha lehet idõszakos, egy bizonyos növény virágzási idejéhez kötött. Ilyen például a leggyakrabban elõforduló parlagfű allergia. A szezonális allergiánál a tünetek súlyosságát a levegõben szálló pollen mennyisége határozza meg. Esõs idõben a tünetek enyhülnek, meleg, szeles napon fokozódnak. Fontos tudni, hogy a virágporok és egyes ételek között keresztallergia is fennállhat. Parlagfűre érzékenyeknél a dinnye vagy banán fogyasztása
okozhat ilyen reakciót.
 
TANÁCSOK ALLERGIÁSOKNAK
– A levegõ pollentartalma reggel 10 óra elõtt a legmagasabb. Ilyenkor érdemes az ablakokat zárva tartani.
– A szabadban takarjuk le a hajunkat, és viseljünk napszemüveget! A napszemüveg csökkenti a kötõhártyára jutó pollen
mennyiségét.
– A barlangok levegõje pollen- és csíramentes, töltsünk pár órát barlangtúrával!
– Ha nincs kéznél semmilyen gyógyszer, segíthet, ha tiszta vízzel kiöblítjük a szemünket és orrunkat.
– A pollenre érzékeny emberek gyakran allergiásak gyógynövényekre is, kerüljük a gyógyteák fogyasztását!
– A kerti munka (fűnyírás, gereblyézés stb.) felkavarja a polleneket. Kertészkedés közben viseljünk pollenszűrõ maszkot!
– Allergiás idõszakban érdemes naponta többször zuhanyozni, és gyakran hajat mosni!
– A legtöbb autó pollenszűrõs, menet közben tartsuk zárva az ablakokat!
– Allergiás idõszakban a ruhákat inkább házon belül szárítsuk!
 
ALKATI SZEREK
Érdemes tudni, hogy számos homeopátiás szer alkalmazható kiválóan az allergia gyógyítására. A homeopátia az ingergyógymódok körébe tartozó terápia. A természetes alapanyagokból, fõleg növényekbõl készült, hígított gyógyszerek olyan információkat továbbítanak, melyek segítségével a szervezet saját öngyógyító folyamatai indulnak be. A homeopátia elõnye, hogy kisgyermekeket és terhes anyákat is biztonsággal lehet vele kezelni. A régóta meglévõ, úgynevezett krónikus betegségeket, mint amilyen az allergia is, a homeopátia alkati szerekkel gyógyítja. Az alkati szert a homeopata orvos a beteg érzelmi, fizikai és általános tüneteinek összességére rendeli. A vizsgálat inkább hasonlít egy pszichológusnál eltöltött órára, mint hagyományos orvosi rendelésre. Érdekes kérdésekre számíthatunk, szóba kerülnek étkezési, alvási szokásaink, félelmeink, örömünk, bánatunk és természetesen testi panaszaink is. A szénanáthát legjobb panaszmentes idõszakban, elsõsorban télen bevett alkati szerrel megelõzni.
 
HOMEOPATIKA
Ne essünk kétségbe, a szezon kezdete után a már kialakult szénanátha házilag is enyhíthetõ tüneti szerekkel.
– Létezik náthára speciálisan összeállított komplex homeopátiás készítmény.
– Ha a szem könnyezése, viszketése jellemzõ, az EUPHRASIA nevű szert rendelik leggyakrabban.
– A könnyezéssel, maró orrfolyással járó náthát az ALLIUM CEPA (vöröshagyma) alapanyagú szerrel kezelhetjük.
– Akinél az orr viszketése jellemzõ, próbálkozzon a SABADILLÁ-val, ahol a reggeli tüsszentéssorozatot orrdugulás követi, a NUX VOMICA lesz a megoldás.
– Maró orrváladék és duzzadt szemek a KALIUM IODATUM-ot teszik szükségessé.
– A parlagfű allergia megelõzhetõ a virágzás elõtt három héttel elkezdett AMBROSIA nevű szer kúraszerű szedésével, mely nem más, mint
a parlagfű homeopátiás hígítása.
– Általános virágporérzékenységnél a POLLENS nevű szer, mely többféle virágporból készült, elõzheti meg a súlyos tüneteket.
– A HISTAMINUM az allergiás reakció során felszabaduló hisztamin hatását csökkenti, bármely allergiás folyamatnál alkalmazható. A hagyományos
antihisztaminokhoz hasonlóan hat, a szezon során végig szedhetõ.
 
FONTOS!
A fentiek csak a legyakrabban alkalmazott szerek, mindenki megtalálhatja a tüneteinek leginkább megfelelõt.
Fordulj gyógyszerészhez, vagy homeopata orvoshoz!
www.homeopatia.info.hu
 
Pucsok Bernadette

 

292905d3-ca62-4763-be08-de2b1d4af57f