A Cimicifuga racemosa (poloskavész, asszonygyökér) a boglárkafélék családjába tartozó, a középkor óta ismert gyógynövény. Neve valószínűleg onnan ered, hogy a növényt a különböző rovarok, elsősorban a levéltetvek messze elkerülik. A latin megnevezés is erre utal. Észak-Amerikában, Európában és Észak-Ázsiában honos: ligetekben, cserjésekben gyakori.

 

Magyarországon ritka, védett növény.

 

A gyógyászatban a virágzás után gyűjtött gyökértörzset és gyökereket használják. Az észak-amerikai indiánok fájdalomcsillapításra és az ízületi gyulladások enyhítésére, valamint nőgyógyászati eredetű panaszok kezelésére használták. Gyógyhatás szempontjából értékes anyagai a triterpén glikozidok (cimiracemozidok), valamint a különleges kávésav észterek. A változó kor és a klimax nehéz időszak a nők, de a férfiak életében is. Hormonális változásai az egész szervezetet befolyásolják, és jelentős testi-lelki megpróbáltatásokkal járnak együtt.

 

A szív- és érrendszeri betegségek átlagosan ötszörösére nőnek, hiszen megszűnik az ösztrogének jótékony szívvédő hatása. A közelmúltban hozták nyilvánosságra azokat a vizsgálati eredményeket, melyek szerint az egészségmegőrzési céllal alkalmazott kombinált hormonpótló kezelés a klimax utáni életszakaszban nem ritkán több kockázattal, mint haszonnal jár. A hosszú távú hormonpótló kezelés kiváltása céljából fordult a figyelem egyes gyógynövények, köztük kiemelten a Cimicifuga racemosa alkalmazása felé. Hatóanyagai enyhíteni tudják a felborult hormonháztartás, okozta leggyakoribb tüneteket, így a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, az alvászavarokat, a fejfájást, a depressziós hangulatváltozást és a szívdobogásérzést, stb.

 

Ezáltal hormonmentes alternatívát kínál a klimakteriális panaszok kezelésében önmagában, vagy a terápia részeként. Hatása a legtöbb fitoterápiás készítményhez hasonlóan nem azonnali. Tolerálhatósága kiváló, ezért tartós alkalmazása is lehetséges. Mellékhatása ritka, de nem zárható ki, ezért orvosi ellenőrzés kí-vánatos. Nem javasolt az alkalmazása egyes tumorok (emlőrák, stb.) esetén. Cimicifuga racemosa kivonatot tartalmazó készít-mény hazánkban gyógyszerként van forgalomban.

 

Prof. Dr. Kéry Ágnes

 

511dfcdc-8c5c-40a0-97b7-cb72210540a0