A fogaink elvesztéséhez évek során sem tudunk hozzászokni, ha az esztétikus zónában van a hiány, akkor mosolyunk a legkevésbé sem hódító, ha pedig a hátsó zónában, akkor a rágás esik nehezünkre. Pedig ki tudna ellenállni egy szép piros almának, vagy egy gusztusos főtt kukoricának?

 

Napjainkban szerencsére van már lehetőség arra, hogy úgy pótoljuk elvesztett fogainkat, hogy az ne tűnjön fel, hasonlóan funkcionáljon és ugyanúgy nézzen ki, mint az eredeti, sőt még a szomszédos fogak lecsiszolását is elkerülhetjük.

 

A fogbeültetésről Dr. Schatz Balázst a DentalCoop orvos-igazgatóját kérdeztük.

 

Valóban létezik biztonságos és kényelmes megoldás azok számára, akik foghiánytól szenvednek?

A tudományos kutatások lehetővé teszik, hogy az állcsontokba „mesterséges foggyökeret” ültessünk be, mely biztonságos alapja lehet egy magas színvonalú fogpótlásnak. Ezt az eljárást, implantációnak nevezzük. Rendelőnkben a szájsebész szakorvos végzi ezt a foggyökér beültetést, amelyre számtalan esetben van indikáció.

Gondolom sokan panaszkodnak Önnek, hogy elvesztették magabiztosságukat az élet számos területén.

Igen a fogak elvesztésének a jól ismert direkt hatásokon túl indirekt hatásai is vannak. Amellett, hogy félénk lesz valaki, és nem mer mosolyogni, olyan kellemetlenségekkel is számolni kell, hogy a megmaradt fogak a helyükről elmozdulnak, fej- vagy izomfájás lép fel. Azok pedig, akik az öszszes alsó és felső fogaikat elveszítették, hosszútávon még komolyabb problémákkal néznek szembe.

Milyen anyagból van, és hogy néz ki egy ilyen műgyökér?

A műgyökerek az orvostudomány számos területén alkalmazott más implantátumokhoz hasonlóan (például: csípőprotézis, térdprotézis) nagy tisztaságú, speciális technológiával előállított, szövetbarát anyagokból készülnek. Napjainkban a fogászati implantátumok alapanyaga is a magas tisztaságú titán. Ez azért fontos, mert ez „biokompatibilis”, azaz a szervezet által befogadható anyag. Eddigi ismereteink szerint nem létezik titán allergia, a beültetett titáncsavar bizonyos felületkezelés miatt pedig kifejezetten serkenti a csontsejtek működését. Alakja pedig a természetes foggyökér formáját utánozza.

Az implantáció során tehát ilyen szövetbarát anyagokból mesterséges foggyökeret csavarozunk be az állcsontba, amelyre a gyógyulás és csontosodás után végleges fogpótlás kerül. A műgyökér beültetése egyébként sokkal kevésbé kellemetlen, mint egy fogvésés, vagy akár egy foghúzás.

Mennyi ideig tart egy ilyen kezeléssorozat?

Az implantátumra készült fogpótlás hosszabb folyamat és több lépésből áll. A műgyökér beültetést követően 3-6 hónapra van szükség, amíg az implantátum becsontosodik. Ettől a „türelmi időtől” néha, kivételes esetekben el lehet térni, de a csontosodást siettetni nem lehet. A műgyökér elvesztésének leggyakoribb oka a végleges gyógyulás előtti megterhelés. A „türelmi időtől” számítva 1-3 hét alatt készül el a végleges fogpótlás.   

Hallottam, hogy adott esetben ez az „idegen anyag” kilökődhet a szervezetből. Igaz ez?

A műgyökerek az esetek 98 százalékában becsontosodnak, és bent maradnak a szájüregben. A fennmaradó 2 százalékban az implantátumot el kell távolítani. Ennek leggyakoribb okai a beteg részéről a nem megfelelő szájtisztítás, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás, az orvosi utasítások nem megfelelő követése, esetleg a nem ismert anyagcsere betegségek. Az orvos részéről a nem megfelelő implantációs rendszer kiválasztása, a műtéti sterilitás be nem tartása, a gyógyulási idő előtti fogmű készítés, vagy a nem megfelelő fogpótlás okozta túlterhelés eredményezheti az implantátum elvesztését. Elmondható, hogy a beteg és az orvos kellő odafigyeléssel szinte nullára csökkentheti a kilökődés esélyét.

 

Az implantátumok előnye a részleges vagy akár teljesen kivehető pótlásokkal szemben, többek között az, hogy a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül nagyon hosszú távra visszaállítható az eredetihez leginkább hasonló állapot. Éppen ezért bár az implantátumok első ránézésre drágábbnak tűnnek, mint a hagyományos beavatkozások, azonban ez egy hosszú távú befektetés mely a legtöbb esetben olcsóbb, mint az ismétlődő és csak ideiglenes eredményt biztosító megoldások. Mindezek mellett a páciensek is arról számolnak be, hogy visszanyerték önbizalmukat, újra élvezik az életet és az ételeket.  

 

H. ZS.

 

 

fde27e4f-d76e-4788-bc01-b4a85f95c4d0