A talp a test térképe. Két egymás mellé tett talpon, lábon, tíz zónában az egész testet megtaláljuk lekicsinyítve. Minden szerv reflexzónája azon a lábon van, amelyiken maga a szerv, a kettős szervek pedig mindkét lábon megtalálhatóak, viszont a fej és a fejen lévő szervek zónáinál kereszteződés tapasztalható.

 

Ahogy testünkben szerveink között, úgy a talpon az egyes szervek reflexpontjai között is vannak átfedések. Vannak mélyebben és a felszínhez közelebb elhelyezkedő zónák.

 

Már az indiánok is használták.

 

Dr. William H. Fitzgerald a testet függőlegesen tíz zónára osztotta. Megfigyelései az ősi indián gyógyító tevékenységekből indultak ki, amelyek sohasem a beteg szerv kezelésével, hanem pl. a láb masszírozásával érik el a gyógyulást. A talpmasszázs viszont – egy ősi falfestmény tanúsága szerint – legalább hatezer éves múltra tekint vissza.

Eunice Ingham 1917-ben publikált könyve a Fitzgerald-féle testzónákat a talpra is kiterjesztette. Pár évvel később pedig az is bizonyítást nyert, hogy a talpzónák reflexkapcsolatban vannak az agy egyes területeivel, azok pedig a megfelelő belső szervvel.

 

Mire jó?

 

A reflexzóna-masszázs az energiaáramlás helyreállításában segít. A betegséget vagy betegségre való hajlamot energiahiány, illetve blokád formájában érzékeli, mivel a reflexzónákban lerakódások képződnek. Ezek állaga, milyensége és mértéke összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével. Ha elváltozás észlelhető, és a zóna reagál, akkor befolyásolható is. A masszázs a reflexiós pontok ingerlésével a meridiánokban keringő energiával hat. A masszőr a kezét, ujjait és speciális fapálcikát használ krémmel és olajjal. Segédeszköz lehet még kavics, masszírozó guriga, gumilabda és masszírozó fa is. A talpmasszázs kiegyenlíti és harmonizálja az energiaáramlást. Beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Fájdalomcsillapító hatású, lazításra és a testi-lelki feszültség oldására megfelelő módszer.

A masszírozás iránya, erőssége, a zóna stimulálásának ideje függ a zónától és az ott jelentkezett lerakódás fajtájától. Fontos tudni, hogy a szívzónát sohasem szabad masszírozni.

Nemcsak a reflexiós pontoknál keletkező lerakódások, hanem a láb egyéb tünetei is jelzések számunkra. A hideg, nedves láb arra utal, hogy az illető gyulladásos betegségekre hajlamos.

 

A gyógyítás felelősség!

 

Aki gyógyításra, öngyógyításra szeretné használni a talpmasszázst, mindenképpen menjen el egy tanfolyamra, ahol nem csak a reflexiós pontokat és a masszázs technikáját tudja megtanulni, hanem megismeri a test anatómiáját. A reflex-területek a talpon, lábon általában az anatómiai viszonyuknak megfelelően helyezkednek el, de a reflexológiában történő felhasználásukhoz élettani ismeretek is szükségesek. A reflexológus nyomás kifejtésével stimulálja a reflexiós pontokat és ezeken keresztül az egyes szerveket. Egy kényelmetlen, rossz talpbetétű cipő ugyanezt teszi, de amíg az első tudatos és gyógyító folyamat, addig az utóbbi elképesztő károkat okozhat. Nem javasolt masszírozó papucs használata sem, mert minden reflexiós pontot ugyanolyan erősségű inger ér, így érzékenyebb pontoknál túlmasszírozás léphet fel.

A talpmasszázs alkalmas az öngyógyításra. Előnye, hogy az ember közelebb kerül a testéhez, amit a mindennapok során gyakran hanyagol, hátránya viszont, hogy önmagunk masszírozásakor az ellazulás nem valósítható meg, hiszen figyelmünket mozdulatainkra helyezzük. A reflexzóna-maszszázs nincs korhatárhoz kötve, de teljes mértékben figyelembe kell venni. Fontos, hogy csecsemő-, kisgyermek- és idős korban finoman, érzékenyen, fokozott figyelemmel masszírozzunk. Terhes nők maszszírozását csak nagy tapasztalattal rendelkező masszőr végezheti.

 

A szeretet is gyógyít

 

A talp simogatása, dörzsölése kellemes érzéseket okoz, és felfrissíti a lábat és a szervezetet egyaránt. Az érintésekben ott a szeretet, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz.

Mindig a jobb lábbal kezdjük a masszázst, ami a test felé irányul. Dörzsöljük át az ujjakat, ujjbegyeket, mozgassuk, finoman húzogassuk meg azokat, majd finom mozdulatokkal haladjunk az ujjaktól a sarok fele. Masszírozás közben ne viseljünk ékszert, és mindig tiszta kézzel végezzük. Használjunk testápolót vagy masszázskrémet, és soha ne lépjük át erősségben a „kellemesen fáj” határt. A reakciók fontosak. Érintésünk elérte célját, ha a test felmelegszik, létrejön a testi-lelki ellazulás, partnerünk esetleg elalszik.

A reflexzóna-masszázs több mint gyógyító technika. Utat mutat a testi, lelki, szellemi harmónia megtalálásához.

 

Myreille

 

8cd87e80-117f-47d7-b01f-382e650c32cb