Nyáron, a nagy fényben a pupilla összeszűkül, hogy kevesebb éles fény juthasson be a szembe, a szűk nyílás pedig élesíti látásunkat, “dioptriát pótol”. Õsszel azonban elveszítve ezt a “természetes szemüveget” azonnal nyilvánvalóvá válik a szem hibája: sokszor csupán fél dioptria az eltérés, de ez már elegendő ahhoz, hogy szemünk hamarabb elfáradjon, megfájduljon a fejünk, stb.

 

SZEM (NEM) MARAD SZÁRAZON
– Az õsz eleje-közepe fõleg az allergiások életét keseríti meg – mondja a doktornõ –, ekkor nyílik például a legtöbb gondot okozó parlagfû és a feketeüröm. Az allergia következtében a nyálkahártya vérbõvé válik, megduzzad, s ezt élik meg a betegek olyan módon, hogy a szemük könnyezik, viszket, súlyosabb esetben vörös.
 
Éjszaka híg, nyúlós váladék képzõdhet. Apró, csak mikroszkóppal látható váladékszemcsék rakódhatnak le a szem felszínén, s a beteg úgy érzi, mintha idegen test került volna a szemébe. Ám az allergiás idõszak elmúltával sincs vége a problémáknak, enyhébb panaszok még fennállhatnak, melyeket a gyulladástól megviselt szem kiszáradása okoz. A szem felszínét bevonó, könnyet termelõ sejtek egy része ugyanis még egy ideig nem mûködik kielégítõen, illetve egy részük tönkremegy.
 
Elõáll az a fura helyzet, hogy az illetõ szeme száraz, mégis sokat könnyezik. Ez a probléma eltarthat 1-2 hónapig, ám ha valakinek évrõl-évre ismétlõdik az allergiás szemgyulladása, akkor akár állandósulhat is a “száraz szem szindróma”. S persze a betegek  állapotát súlyosbíthatja, ha ebben az idõszakban is kontaktlencsét viselnek, vagy sokat kénytelenek a számítógép elõtt ülni.
 
A teljes anyagot elolvashatod a fitt.info magazin októberi számában!

 

4f106720-5b94-47f4-96d4-71fbc3bf087f