Őrségben, a nyugodt nyugaton kirándulhatsz egy álló napig, elvonulhatsz a gyantaillatú erdők magányába. Vannak itt tavak, gyalogtúra-útvonalak, dimbes-dombos bicikliutak, és néprajzi emlékek. Azoknak is ajánljuk, akik számára víz-csúszda-medence nélkül elképzelhetetlen a nyaralás.

 

Az Őrségből bármelyik irányba is indulunk, alig néhány kilométeren belül egy élményfürdőbe botlunk.

Gyantaországban   

 

A történelmi Őrség 18 községből álló néprajzi és földrajzi egység Vas megye délnyugati szögletében (3 falu ma már Szlovéniához tartozik). 2002 tavaszától már nemzeti parkként tartják nyilván.

 

  • Őriszentpéter határában, a védett Fekete-tóban ered a Zala-folyó, amit itt még Szala-pataknak hívnak. Az erdőkkel körülvett lápréten több ritka növény is található, így például a kereklevelű harmatfű, ami rovarevő (!) növény. A Fekete-tó szigorúan védett terület, felkeresni sajnos nem lehet.
  • Pankaszon láthatod az Őrség szimbólumát, a szoknyás haranglábat és a falu múzeumában számos kópicot is megtekinthetsz.
  • Magyarszombatfa az ország legnagyobb fazekas központja. Különleges élmény a műhelyben megismerkedni a fazekasmesterség rejtelmeivel.
  • A veleméri szentháromság templom is megér egy kis sétát a dombra. Az alig 100 lakosú Ispánk az Őrségiek szerint a világ közepe. Bár a falu olyan kicsi „hogy még temploma sincsen”, érdemes meglátogatni a festői Barkás-tavi erdei pihenőhelyet.  

 

Itt a lehetőség az Őrség felfedezésére:

PROGRAMAJÁNLÓ

Hétrétország – szerek és porták fesztiválja

2006.08.11-20.

A nyárutóján zajló tíz napos fesztivál a kalandlelkületűeket invitálja az Őrség, – mint egy falvakból, szerekből, rétekből, tártkapus portákból álló alkalmi ország – élményszerű felfedezésére. A kulturális programok mellett falusi portákra is bebocsátást nyerhetsz. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiegészítő programként tájismertető túrákat indít.

 

Sportos válogatás a programokból:

Gombászó túra: Ivánc szépséges erdeiben „vadászhatnak” gombára azok, akik korán s tudnak kelni!

Vadlesre kísérnek a vadászok. Lehet, hogy órákig várhatsz a magasban, de megéri egy-egy őzike, szarvas látványa, de akár még pusztán az erdő hangjai is!

Hajdinaaratás: fitnesztermi gépekhez szokott deréknak biztosan csupa furcsa mozdulatot mutatnak a gazdák, amikor megtanítanak benneteket a több évtizedes mezőgazdasági eszközök használatára.

Masszázs: a lágy intuitív masszázst akár Bach virágterápiával is kombinálják, és 50 perc alatt testileg-lelkileg felfrissülhetsz.

Népi mesterségek: korongozás, szövés, kópic kötés, csuhé fonás minden porcikádat megmozgatják majd. Ha pedig a saját készítésű emlékre nézel majd, büszkén emlékszel az Őrségi kirándulásra.

Info: www.hetretorszag.hu

Gyalogszerrel a szeren

 

Az Őrségi Nemzeti Park területén számos turistaút vezet keresztül.

ÚJ!

Idén májusban adták át a kirándulóknak a Hársas-tó tanösvényt. A tanösvény nyolc bemutatóhelyén az Őrség és a Vendvidék természeti és építészeti értékeit, örökségét lehet megismerni. Az állomásokon eligazító táblákat találnak a látogatók részletes térképpel. Minden bemutatóhelyhez pihenőpadokat is kihelyeztek, hogy ezentúl nyugodtan és kulturáltan lehessen pihenni!

+Túra TIPP

A Magyarszombatfa-Gödörháza-Velemér útvonalon a K jelzést követve a Sárgaliliom tanösvényen mehetünk végig. Ez az útvonal a Belső-Őrség megismerését teszi lehetővé, menet közben be lehet pillantani a hagyományos mesterségek világába: Magyarszombatfán a fazekas házba, a Szentgyörgyvölgyi-patak mentén pedig a kisparaszti gazdálkodás emlékeibe.

 

 

Szelíd turizmus – békés vendéglátók

 

Hétrétország egyik nyitott portájának gazdája – Dobokayné Sz. Zsuzsanna – szerint az Őrségben szelíd a turizmus. Nincs tömeg, nincs nagy felhajtás. Csend van, friss levegő, és örülnek az erre járóknak.  Ő maga szívesen látna görkorcsolyásokat az Őrség útjain, és emellett a lovas életforma előnyeit hirdeti. Portájukon bárki lovagolhat, kocsikázhat, de még csacsigolhat is!

 

Csillag Miklós évek óta kerékpározik az Őrségben. Érdemes vele szóba elegyedni, hiszen árad belőle a környék és a mozgás szeretete. Lelkesen számolt be arról, hogy rohamtempóban épül a Zalaegerszeget Zalalövővel összekötő kerékpár útvonal. Ha egyszer az út folytatása is elkészülhetne, akkor Muraszombatig lehetne kerekezni, hiszen a határ túloldalán készen áll már az út.

 

Fitt.TIPP

Ajánlott kerékpártúra útvonal a Belső Őrség megismeréséhez: Őriszentpéter – Nagyrákos – Szatta-Kerkafalva – Csesztreg – Nemesnép – Márokföld – Szentgyörgyvölgy – Velemér – Gödörháza -Magyarszombatfa – Bajánsenye – Őriszentpéter. A látnivalók megtekintését is beleszámolva 6-7 óra alatt átlagos kondícióval is teljesíthető.

 

 

Aki az Őrségben szeretne megszállni éjszakára itt biztosan talál szállást: www.orsegitelehaz.hu

 

Tipp!

  • Az Őrség tájegységként átnyúlik a szomszédos Ausztriába és Szlovéniába. Bár a felnőttek személyi igazolvánnyal is átléphetik a határt, a gyermekeknél szükség van útlevélre!
  • Számoljunk a szubalpin klíma jellemzőivel, a harmatos hajnallal és a hűvösebb éjszakával. Hajnali gombászáshoz vagy korai gyógynövény-gyűjtő gyalogtúrához biztos nem lesz elég egy vászoncipő, éjszakai csillagnéző kiruccanáshoz pedig elkel a meleg ruha!
  • Nem éppen fitnesz étek, de egy kiadós gyalogtúra után nem nagy vétek megkóstolni a sokat emlegetett helyi ételkülönlegességet: a dödöllét. Egy krumplis-lisztes massza bőséges mennyiségű hagymára szaggatva megpirítunk, majd tejföllel nyakon öntünk……hmmmmmm. Ha otthon próbáljuk elkészíteni, sosem lesz olyan, mint egy őrségi asszony portáján… 

 Őrségi szótár

 

Szer: az Őrségben a falvak nem alkotnak utcákat, hanem az enyhén ívelő lankák tetejére épültek, 1-1 dombhátat ülnek meg. Ezeket az összetartozó házcsoportokat nevezzük szereknek. A szomszédos szereket gyalogutak kötik össze.

Kódisállás: a konyha elé felhúzott kicsi, háromszöges homlokzatú   tornác.

Gyantaország: Őrség. Az 1900-as évek elején eltűntek a legendás bükkfák a környékről, és teret hódított a könnyen növő erdei fenyő. A sok fenyő miatt csúfolódva nevezik így az Őrséget.

Vendvidék: a magyarországi szlovének –   vendek szűkebb hazája, a Vasi-Hegyhát legmagasabb, határ menti sávja.

Kópic – szalmából font terménytároló edény.

 

Őrség és Alpokalja kerékpáros turistaatlasz és útikalauz

A könyvben ajánlott túrák útvonala Magyarország nyugati határszéle közelében az Őrség és Vas megye gyönyörű tájain vezet. A határon átkelve ajánlanak néhány túrát Burgenlandban is. Az útvonaltérkép M 1:80 000 léptékű turistatérkép, amely a turistautakat is ábrázolja.

A térkép jelekkel adja meg a fontos információkat: kerékpárbarát szálláshelyek, kempingek, kerékpárkölcsönzők, -szervizek, -üzletek, Tourinform irodák, látnivalók, egyéb szabadidősport lehetőségek (horgászat, lovaglás, stb.), hasznos információk (strand, uszoda, gyógyfürdő, orvos, kórház, patika).

Kutai Dóra

 

43481573-94c4-4c39-a119-429c81bd2bcb