Lépten-nyomon hallhatod: náthás vagyok, megfáztam, influenzás vagyok. Valójában a nátha és az influenza két merőben eltérő betegség. Ismerd meg, mi a különbség, aztán készülj föl ellenük! A náthát akár a buszon, a tömegben állva, vagy a metró fogantyújába kapaszkodva is elkaphatod, főleg, ha hazaérkezés után nem mosol kezet.

 

TÜNETEK
•A
náthás beteget onnan lehet felismerni , hogy sokat fújja az orrát, ebből adódóan az élénkpiros színű;

•sokat tüsszög, és bedugult orrának állapotán mentolos készítményekkel, orrcseppekkel, inhalálással próbál javítani.
•A
nátha esetében a láz nem annyira jellemző tünet, mint amennyire az influenzánál.

FONTOS!

1. A nátha kezelésekor különösen ügyelj arra, hogy a szokásosnál több folyadékot fogyassz. Ez lehet narancslé , tartósítószer-mentes multivitaminos gyümölcslé, vagy csipkebogyótea, így a folyadékbevitel mellett egyben a fokozott C-vitamin-szükségletet is biztosíthatod.

2. Egészséges felnőtt esetében a napi C-vitamin-szükséglet 60 mg, azonban megbetegedés esetén naponta 500, vagy akár 1000 mg is szedhető.
3. Fontos
, hogy  – recept nélkül kapható orrcseppek használatával , inhalálással és rendszeres orrfújással biztosítsd az orrod átjárhatóságát , így sok szövődmény (pl. középfülgyulladás, arcüreggyulladás) megelőzhető!

HA NAGYOBB A BAJ!

Az igazi veszély : az influenza.
TÜNETEK
A hirtelen, akár pár óra leforgása alatt bekövetkező magas láz (akár 39 fokos is lehet) a legfőbb jele , amely szinte azonnal ledönt a lábadról.
A fejfájás, a végtagok és ízületek fájdalma szintén meghatározó. A fejfájás jellemzően szem mögötti fájdalomérzéssel jár, és szinte elviselhetetlen .
•Később torokban kaparó érzés, fájdalmas nyelés jelentkezik, ami a fülbe is kisugárzik.
•Bő, vizes orrfolyás a jellemző.
•A
nyaki nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak .
•A
gyengeségérzet , étvágytalanság szinte mindig jelentkezik, ágyban feküdni sincs erőd, nem még felkelni. Nem is kell : fontos, hogy az influenzás beteg ne menjen közösségbe, mert sok más embert megfertőzhet.
•A
baktériumok okozta felülfertőződés, a tüdőgyulladás is előfordulhat .
FONTOS!
1. A betegség általában egy hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódhat .
2. Az
influenza kezelése során tüneti kezelés lehetséges, láz esetén lázcsillapítót kap a beteg.
 
VIGYÁZZ, JÁRVÁNY
Fejlődő vírusok
Az influenza vírusának 3 típusa van: „A”, „B” és „C”.
•A
„B” és „C” influenzavírusok szerkezete meglehetősen stabil,
•az
„A”-vírus azonban időben, pl. egy év alatt már kissé megváltozik . A változás sok esetben elsőként állatok (baromfi) szervezetében található vírusokban megy végbe, majd belőlük kiindulva árasztja el a módosult szerkezetű vírus az egész világot . Telente minden évben előfordul influenzajárvány. Körülbelül 10 évente az „A” vírus szerkezete nagymértékű, ugrásszerű változást szenved, ilyenkor az influenzás megbetegedések száma világszerte nagymértékben megnő, hiszen a szervezet egy új vírussal találkozik , és nem tud „reagálni” a számára idegen kórokozóra.
 
ELŐZD MEG!
Jobb megelőznöd , mint kezelned a bajt.
A legegyszerűbb megelőzési mód az influenza ellen, ha évente beoltatod magad. Az oltóanyag elölt, veszélytelen vírustesteket tartalmaz, amivel, ha a szervezet immunrendszere találkozik, védelmet tud kialakítani a majdani „éles” vírus ellen. Mindegyik vakcina 3- féle influenza vírust tartalmaz . Mivel a vírusok nagy változékonyságot mutatnak, ezért a nemzetközi megfigyelések és a tudósok előrejelzései alapján állapítják meg, hogy várhatóan melyik vírustörzs lesz a legvalószínűbb az adott évben – ez alapján változik az oltóanyag összetétele is évről évre. Az „A”, „B” és a „C” influenzavírusok tünetei megegyeznek; hirtelen, 38 °C fölé emelkedő láz, elesettség, háttáji, végtagi izomfájdalom. A 3 vírustörzs közötti különbség a vírus felszínét alkotó mintázatban rejlik, ami befolyásolja a vírus terjedését. Így a kiterjedt járványokat a leggyorsabban terjedő „A” vírus, a lassabban terjedő „B” vírus csak kisebb esethalmozódásokat, a „C” pedig ritkán, egyedi eseteket okoz.
 
2 hét múlva véd!
Már két héttel az oltás után kialakul az influenzavírus elleni védelem a szervezetben: október és november a legjobb időszak, hogy az oltást beadasd magadnak.
•Javasolt
oltani az idült szív- és tüdő-, valamint vesebetegségben szenvedőket, cukorbetegeket, a közösségben lakókat , és az immunszuppresszált (orvosilag legyengített immunrendszerű) betegeket.
•Nem
szabad oltani akut , lázas betegeket, valamint az oltóanyag bármely alkotórészére allergiás egyéneket. Tojásra allergiás személyek oltása nagyon gondos körültekintést igényel. Terhesség és d1835bb6-7c63-487d-8325-1ca522edfa16