Ki mondta, hogy a karcsúság koplalással tartósítható? Felejtsd el, és egyél jóízűen! Alkalmazd a mediterrán módszert, fogyj teli tányér mellett! A Sonoma-diéta egy egyedülálló testtömeg-csökkentő program, mely ötvözi a művészetet és a tudományt. A mögötte rejlő táplálkozási filozófia pedig azt a célt szolgálja, hogy egészségesebb és boldogabb légy.

 

Nevét a napsütötte kaliforniai Sonoma tartományról kapta, ami a jóízű, nap érlelte ételek melegágya. Konyhája nagymértékben igazodik a mediterrán térségben lakókéhoz. Ez a közösség amellett, hogy ösztönösen kiválóan táplálkozik, ünnepként tekint az étkezésekre, és szívből szeretik a jó ételeket.

 
Tudtad?
A mediterrán étrend gyűjtőfogalom, amelyet az 1950-es években Ancel Keys adott a Földközi-tenger térségében élő népek (közülük is elsősorban a görögök, krétaiak és olaszok) hagyományos étkezésének. Annak ellenére, hogy nagy különbségek fedezhetők fel az egyes népek étrendjében, közös jellemzőik az egységes elnevezés mellett szóltak. A mediterrán térségben élők évszázadok óta ártalom nélkül eszerint étkeznek.
 

Kérdések és válaszok
Kutatók keresik évtizedek óta a választ, hogy miért élnek egészségesebben és hosszabb ideig a mediterránum lakói? Vajon miért kisebb náluk a rizikófaktor számos betegségre, mint például a szívbetegségek, a daganatok, az elhízás és a cukorbetegség előfordulása, összehasonlítva a világ többi részével?
A válasz a minimálisan feldolgozott élelmiszerekben rejlik. Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy elkerüljük a leggyakoribb ún. „veszélyes” vagy „egészségtelennek” tartott ételeket, hanem azoknak a nyersanyagoknak az élvezetéről szól, amelyek tápanyagokban gazdagok. Ilyenek a szezonális gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak, az olívaolaj, a halak és a szárnyasok. Kevésbé gyakran szerepeljenek az étrendben a vörös húsok és a tejtermékek. A vörös- és a fehérbor szintén fontos szerepet játszik az étrendben.
 
fitt.tipp
A Sonoma-diéta és a mediterrán étrend között a legnagyobb különbség a cél kitűzésében és megvalósíthatóságában rejlik. A Sonoma-diétát fogyáshoz tervezték úgy, hogy meg is tudd tartani új, elért testtömeged.
 
Apadj és maradj!
Ha a szívbarát mediterrán táplálkozást a legújabb tanulmányok eredményeivel kombináljuk, akkor egy biztonságos és eredményes módszer születik a kettős cél érdekében.
Ez a diéta nem zsír- vagy éppen energiaszegény. Testednek ugyanis szüksége van szénhidrátokra, melyek energiát, tápanyagokat és rostokat szolgáltatnak. Ezek megvonása nem javasolt stratégia, hiszen egészségtelen, és még a kedvedet is negatívan befolyásolja. A zsírok számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlenek. Ráadásul minden tápanyagcsoportnál jobban képesek teltségérzetet okozni, így akadályozzák meg a túlevést. A Sonoma-diétában a megfelelő élelmiszerválasztás – a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok helyes aránya – és az optimális ételadagok biztosítják az elégedettséget a fogyás útján, minden nap.
 
3      lépcsőfok a dobogós helyezésért
1. LÉPÉS: A diéta első szakasza a túlzott zsír- és cukorbevitelről szoktat le, rávezet az egészséges táplálkozásra. Ebben a tíz napig tartó szakaszban már megkezdődik a fogyás.
 
2. LÉPÉS: A második szakasz addig tart, míg eléred a kívánt testtömegedet, így néhány héttől, akár hónapokon át is tarthat. Lényege abban áll, hogy továbbra is finomítatlan nyersanyagokat használhatsz fel, kissé nagyobb adagokban, és naponta egy pohár vörös- vagy fehérbort is elfogyaszthatsz.
 
3. LÉPÉS: A diéta harmadik szakasza maga az életmódváltás, miután elérted kívánt testtömegedet. Továbbra is érvényes, hogy kerülni kell az egyszerű cukrokban, finomított lisztben, telített zsírsavakban gazdag élelmiszereket.
 
Tartsd szem előtt!
Cseréld le a tányérokat!
A Sonoma-diéta felhasználóbarát módon alkalmazza a kis ételadagokat a jobb hatás érdekében. Abban, hogy elkerüld a derékbőség-növelő XXL-es adagokat, a tányérjaid lesznek segítségedre. Reggelihez használj kis – maximum 17 centiméter átmérőjű – tányért, vagy kisebb müzlis tálkát, ebédhez és vacsorához 20–22 centiméteres tányérból célszerű enni. Szellősen töltsd meg a megfelelő méretű tányért az ételeddel, közben figyelj az összetevők helyes arányára, különös tekintettel a zöldségekre, gyümölcsökre, és gabonafélékre.
 
Kóstolj bele!
Azok az emberek, akik túl gyorsan esznek, habzsolják az ételt, hajlamosak túlenni magukat. Előbb töltik tele gyomrukat, minthogy az jelezné agyunk felé, hogy már jóllaktak. A Sonoma-diéta lelke, hogy lassan, odafigyelve fogyasszuk el az előttünk lévő ételt. Üljünk le az étkezésekhez, lehetőleg a családunkkal, és élvezzük az ételek igazi ízét, becsüljünk meg minden falatot, mert mindegyik hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek és elégedettek legyünk. Amíg ez nem megy, tűzd ki célul, hogy megtanulod a lassú étkezés művészetet. A napot is kényelmes étkezéssel kezdd. Ne a kocsiban egyél, ne rohanj közben, ne telefonálj, vagy épp tévézz. Szánj elég időt az étezésedre, hiszen elsősorban ettől függ egészséged és testtömeged!
 
Nagytakaríts!
Mielőtt belekezdenél a Sonoma-diétába, szórj ki minden olyan „egészségtelen” élelmiszert a konyhádból, ami nem illik a diétádba, helyette tárazz be a számodra mostantól hasznosakkal. Ezzel kiűzöd rossz étkezési szokásaid is örökre, melyeket mostantól a tudatos vásárlással már nem is kell átválogatnod, már a boltban, piacon vásárolva dönts megfontoltan.
 
Száműzd őket örökre:
¨       Vaj, margarin
¨       Sajtok, krémsajt, jégkrém
¨       Kekszek, sütemények, cukorkák
¨       Rágcsálnivalók és chipsek
¨       Fehér rizs
¨       Cukros üdítőitalok, gyümölcslevek
¨       Hidrogénezett zsírok, disznózsír
¨       Majonéz, krémes salátaöntetek
¨       Dzsemek és lekvárok
¨       Juharszirup, méz
¨       Zsíros húsok, húsáruk, úgymint kolbász és a szalonna
 
Rendezkedj be ezekkel:
¨       Zöldségek
¨       Gyümölcsök
¨       Bárány- és csirkehús, valamint hal
¨       Zsírszegény tej, túró, joghurt
¨       Teljes gabonából készült termékek (kenyér, tészta, müzli, barna rizs)
¨       Olívaolaj
¨       Egészséges olajos magvak, mint például a mandula és a dió

 

c4ba033f-d345-4cc3-b5eb-dfd3eb4147b4