A borokat csaknem azóta alkalmazzák gyógyszerként, amióta a szőlőt ismerik, már az ókori görögök orvosai felismerték terápiás hatását. Ma már azt is tudjuk, hogy a bor mértékletes fogyasztása kedvezően hat a légzésre, a szív- és érrendszerre, az emésztőnedvekre, a központi és perifériás idegrendszerre, az egész testre.

 

A kutatások rámutattak arra, hogy akik mértékletesen, de rendszeresen vörösbort fogyasztanak, közel 50 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést. Az adatok a vörösbor tartalomanyagainak kedvező egészségügyi hatásait igazolják, amelyekért a szervezet oxidációs folyamatait gátló anyagok a felelősek. Ezek az antioxidáns hatás révén megakadályozzák az LDL-koleszterin oxidációját, és ezzel az érelmeszesedéshez vezető anyagcsere-termékek lerakódását az erekben. Tehát az a paradoxon, hogy az egészségtelenebb életmód ellenére ritkább a szívinfarktus Franciaországban, mint más európai országokban, tudományos magyarázatra talált.

 

A soproni borvidék

A soproni borvidék története a keltákig vezethető vissza. A történelem során azonban a poncichterek, a XIX. századi német ajkú gazdák voltak azok, akik szorgalmas munkával készítették boraikat, és messze földön híressé tették a soproni bort. Pincéiket Sopronba, saját házaik alá építették. Ez akkoriban kiváltságot és nagyobb biztonságot jelentett. Pincéik ma a római alapokon nyugvó város kulturális értékei közé tartoznak.

A Monarchia idejében a magyar–osztrák–szlovák szőlőterületek egy borvidéket alkottak sopron–ruszt–pozsonyi néven és hasonló fajták, művelési módok jellemezték őket.

 

A szőlőskerteket pusztító járványok és a történelem viharai aztán külön fejlődési pályára állították a borvidéket: míg ma Ruszt elsősorban a fehér szőlőfajtákról és az aszúról (Ausbruch) híres, addig a soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a Kékfrankos termelése kiemelkedő, de jelentősek még a Zweiget-, Cabernet sauvignon-, Merlot- és Pinot noir-ültetvények is. A fehérborfajták közül pedig a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini emelhető ki.

 

A soproni borvidék érdekessége, hogy az itteni klíma a késői szüretelésű édes borok előállításának is kedvez. Ezek a borok nem új keletűek vidékünkön, jelenlé­tük 1524-re vezethető vissza. Ma a hagyományok ápolása és a modern borkészítés tudománya egyesül gazdapolgáraink hordóiban, s szép boraink bizonyítják az egykoron európai hírű termőhely adottságait. Az elmúlt évben a soproni borvidék borai számos aranyérmet nyertek a Challenge International Du Vin bourdeux-i, a VinAgora és a MundusVini nemzetközi borversenyen.

 

Napóleon bora

A legenda szerint, ahogyan a nép megőrizte, a XIX. században Napóleon katonáit a soproni poncichterek lakásaiban szállásolták el. A kötelező ellátmányon túl a katonák vásárolták a jófajta bort, és próbálták feledni a háborús idők veszélyeit. A borosgazdák hamar felismerték, hogy a francia katonák kétféle pénzzel rendelkeznek, egy fehér színű háborús pénzzel, melyet a hadikiadások fedezésére készíttetett Napóleon és egy kék színű pénzzel, mely még a régi időkből származott, és értékesebb volt. A poncichterek a legjobb boraikat csak a kék színű pénzért voltak hajlandók kimérni, és fizetéskor csak annyit mondtak: kék frankot. Erre a kiváló borra ragadt rá a név, Kékfrankos, melyet azóta is így emlegetnek Európa számos vidékén.

 

A Soproni kékfrankos gyógyhatása

A soproni borvidékre jellemző kékfrankos szőlőfajta a Kaszpi-tenger mellől érkezett hazánkba,   és gyógyító erejéhez kétség sem férhet. A vörösbor pozitív élettani hatása bizonyított, és a bécsi orvosok a két világháború között azt is megállapították, hogy a soproni szőlőben a borkősavas sók a bél- és gyomorproblémákat kiválóan gyógyítják. A bécsi gyógyturisták nagyszámban ellepték a várost. Kúrálták magukat, kirándultak, és ha a Várhely-kilátóból megpillantották az Alpok havas csúcsait, kicsit otthon is érezték magukat.

 

Borvidék a világörökségben

A soproni borvidék sokszínűsége évezredek során alakult ki. A kiváló, nemzetközi elismerésnek örvendő borok alapanyagát a Fertő tó környéki lankákon termeljük, amely terület a Fertő – Neusiedler See kultúrtáj, a világörökség része. A vidék egyedülálló természeti változatosságot mutat. Számos részre osztják a klimatikus határok, így a területen rendkívüli módon változatos állat- és növényvilág található: kontinentális alföldi sztyeppei tó, szubmediterrán dombok és szubalpin hegyek, értékes szikes puszták, valamint magashegységek. A Fertő tó körüli magyar–osztrák váro­sok, falvak hálózata a vendégeknek számos látnivalót kínál. A természeti értékek mellett az ókori római, a középkori és a XVIII. század építészeti öröksége várja a látogatókat.

 

„Kékfrankos nyár 2005”

programsorozatról információ:

http://www.soproniborvidek.hu

Bormarketing Műhely Kht.

(9400 Sopron, Kölcsey u. 5.

Telefon: 99-508-835

Fax: 99-508-836

e-mail: info@soproniborvidek.hu

Kapcsolódó elérhetőségek:     

http://www.fertotaj.hu 

www.sopron.hu

 

Kép és szöveg: Rigler Zsolt

Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője

Taschner Tamás

Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa

Közhasznú Egyesület ügyvezetője

 

 

 

JANDL BORÁSZAT

 

Apa és fia „poncichter” szőlő­termelő család vagyunk, szőlőink  zöme, a Fertő mentén ta­lál­ható, ahol az egyedülálló talajviszonyok és mikroklima – a sok napfény, a magas páratartalom – különleges körülményeket biztosít az itt termett boroknak. Szőlőtermelésünkre a radikális terméskorlátozás, figyelmes zöldmunka, a szőlő kíméletes feldolgozása jellemző. 

 

Eredményeink:

2000 Páneurópa Nemzetközi Borverseny – Kékfrankos – arany

2001 Soproni borvidék versenye – Kékfrankos – arany, Cabernet – arany

2002 Országos Borverseny (Magyar Borok Háza) – Kékfrankos – arany, Kékfrankos – ezüst

2004 Orszagos Takarék Szöv. Borverseny – Kékfrankos – arany

2004 Challange International du Vin. Bourg – Bordeux – Franciaország – Kékfrankos – arany  

 

Jandl pince

9421 Fertőrákos

Tel.: +36 99 355048

E-mail: jandl.boraszat@axelero.hu

www.jandl.hu

 

PFNEISZL PINCÉSZET

 

A PFNEISZL PINCÉSZET 25 hek­­tá­ron gazdálkodó családi gazda­ság, a hagyományos Kékfrankos mellett Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon és Zenit alkotja fajtaválasztékunkat. Borainkkal tavaly májusban jelentünk meg, ennek ellenére mind a hazai, mind a nemzetközi borversenyekről szép eredményekkel tértünk haza. Legnagyobb elismerésünk a Hamburgi Borszalonban el­nyert „AZ Év Nemzetközi Felfedezettje” díj.

 

Cabernet Sauvignon 2002

VinAgora és Páneurópa borverseny arany-, MundusVini Németország ezüstérmes bora.

Mély, extrém vörös színű, tömör és bódító, ugyanakkor elbűvölően gyümölcsös bor. Ízében kávélikőr, sűrű szilvabefőtt és leheletnyi fahéj köszönt ránk. Rendkívül komplex bor, ezt teszi kerekké a magas alkoholtartalom, és foglalja keretbe a   barrique érlelés.

  

Pfneiszl Hungarian Vineyards Kft.

9400 Sopron, Kőszegi út 81.

Tel.: 99/505-073

Web: www.pfneiszl-vineyards.com

Mail: wine@pfneiszl-vineyards.com

 

WENINGER PINCÉSZET

 

Franz Weninger 1997-ben vásárolta meg azokat a szőlőterületeket, melyek a Fertő tó délnyugati szegletében találhatók, s csodálatos gyümölcsöt hoznak. A délkeleti lejtésű dűlők és a gneiszes, csillámpalás ritka ásványi összetételű talaj teszik a szőlőskerteket különlegessé. A Soproni-hegység védelmében és a tó párás-meleg mikroklímájának köszönhetően a Spern Steiner és Frettner dűlőkben lévő 20 ha termő szőlő nagyon meleg, érett és harmonikus borokat eredményez.

Ma már a birtok irányítását Franz Reinhard Weninger végzi fiatalos lendülettel.

 

Soproni kékfrankos Spern Steiner 2003

Illatát rendkívüli gyümölcsösség jellemzi, melyben a meggy dominál.

Gyümölcsössége élénk, friss savakkal párosul, ízét kerti fűszerek teszik gazdaggá. Húsos, krémes textúrája és érett tanninja után pepperónis, fűszeres utóízét érezzük.

 

Weninger Pincészet      

9494 Balf, Fő u 23.,

Tel. +36 99-531-082

E-mail: balf@weninger.com

www.weninger.com

 

7e0d6971-46f6-43d6-80c2-f2f45bb2852d