A Balaton régióban a turisztikai szezon elnyújtásának, az adottságok kedvezőbb kihasználásának egyik legjobb eszköze az egészségturizmus fejlesztése. A Balaton régió egyaránt alkalmas a hagyományos gyógyászati, valamint az egyre népszerűbb egészségmegőrző ágazat fejlesztésére.

 

Sorra nyílnak a legmagasabb igényeket is kielégítő és a wellness standardnak is megfelelő szállodák.

 

Bontson vitorlát!

 

A szeles őszi időjárás kiválóan alkalmas a vitorlázáshoz, a kellemes indián nyár legromantikusabb programja lehet egy balatoni vitorlázás. Béreljen vitorlást, vegyen néhány leckét, és máris könnyedén szelheti a habokat.

 

Lellei Szél

Balatonlelle, Rákóczi u. 129.

Mobil: 06 30 9338-885, 06 30 9219-500

Tel: (23) 430-257

Web: www.lelleiszel.hu

 

Nautika Hajózási Kft.

H-8230 Balatonfüred, Csók u. 1/A

Tel.: (87) 343-755

Tel.: 06 20 9239-322

E-mail: nautika@nautika.hu

 

Tihanyi Hajós Egylet – Kikötő és Vitorlásiskola

8237 Tihany, Kenderföld u. 19.

Tel: (87) 448-707

Mobil: 06 20 4685-477

Nyitva tartás: március 15 – október 30-ig

Weboldal: www.thesail.hu

 

ALBATROSZ vitorlás hajók bérbeadása

8600 Siófok, Vécsey Károly u 5.

Telefon: (84) 351-076

Mobil: 06 30 2133-282

 

Lóra fel!

 

A Balatonnál nyeregbe pattanni is könnyű, hiszen a lovaglás szerelmesei igen sok lovasiskolát, lovardát, lovasklubot találnak a Balaton Régióban. Próbálja ki, hogy milyen érzés ébresztő után a reggeli harmatban kimenni az istállóhoz, felnyergelni a magyar ember egyik legősibb társát és kilovagolni a természetbe!

 

Gyalogolni jó!

 

Elcsépelt mondás, de igaz: a Balatonnak ezer arca van – a természeti értékek végtelenül gazdag kínálata fogadja a kirándulni vágyókat. Húzza fel a túracipőjét és hódítsa meg a hegyek ormait – egyet biztosan garantálhatunk: onnan még szebb a kilátás.

 

Az 1997-ben alapított Balaton-felvidéki Nemzeti Park öt nagyobb tájegységet érint, illetve foglal magába: Balaton-felvidék, Dél-Bakony, Keszthelyi-hegység, Kis-Balaton és a Tapolcai-medence.

 

Balatoni bringakörút

 

A Balatont körbeölelő, több mint 200 km-es, útbaigazító zöld táblákkal jelölt kerékpáros útvonalat érdemes több részben bejárni. Az útvonal fele önálló, elkülönített kerékpárúton, a többi része kis forgalmú utcákban vezet. Az egymáshoz közeli településeken nagy a választék szállás- és sátorhelyekből, a part mentén pedig számtalan strand található.

 

Ajánlott útvonal gyakorlott bringásoknak:

Balatonlelle – Balatonszemes – Balatonszárszó – Balatonföldvár – Szántód – (Szántódi-rév – Tihany) – Zamárdi – Balatonszéplak – Siófok – Szabadifürdő – Sóstó – Balatonvilágos – Balatonaliga – Balatonakarattya, 53 km

 

A Balatoni bringakörút szakasza végig kis forgalmú utakon, sík terepen Balatonlellétől a balatonakarattyai Magas-partig vezet, ahonnan felejthetetlen a kilátás. A települések szinte teljesen összeépültek, a partot strandok és kikötők foglalják el, rengeteg a szórakozási, fürdési lehetőség, sok a kemping és a hotel. Balatonlellétől Balatonszemesig az ún. gyalog- és kerékpárúton kerekezve ügyeljünk a gyalogosokra. Veszélyes kereszteződések: Balatonlelle, Balatonszemes és Balatonszárszó: vasútvonal. Siófok forgalmas központján, különösen a Baross-hídon figyelmesen hajtsunk át.

 

Az ajánlat a FRIGORIA Kiadó: Balaton kerékpáratlasz c. kiadványa alapján készült.

www.frigoriakiado.hu

 

Extrém ötlet: bobozás, kalandpark

 

A balatonfűzfői bobpálya a város központjától   500 méterre helyezkedik el. A pálya 20.000 m2 alapterületen fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. A pálya teljes hossza 800 m. A kétszemélyes kocsikkal – felvonó segítségével – lehet eljutni a domb tetejére.

Továbbá izgalmas szórakozást nyújt a pálya mellett felépített SERPA KALANDPARK.

Tavasztól a pálya területén büfé működik, nyáron koktélbár és zenés szórakozóhely fogadja az idelátogató kedves vendégeket.

 

Élménypark: izgalmas élményt nyújt a 9 méter magas „SERPA mászótorony”, amely 10 különböző nehézségi fokozattal rendelkezik. Továbbá a kétállásos, 8 és 14 méteres „SERPA íjászpálya”, ahol próbára tehetik ügyességüket a célba lövést kedvelők.

Információ: www.balatonibob.hu

 

Hogy este is jó legyen a hangulat…

 

A Régió öt borvidékén számtalan, a szőlőhegyekben pihenő, de az egész évet átfogó szorgalmas munkától élettel-teli ódon présház kínálja hűs és zamatos borát.

A klasszicista vagy parasztbarokk pincék csodálatos panorámájú tornácán azonban nemcsak az erőtől sugárzó nektár kóstolgatása rabolja el a kulináris élvezetekre szomjazók szívét: ha első randevúra hívja a Balaton, kérje bátran a régió egyik leghíresebb ételét, a tojásos lecsóval töltött marharostélyost, amelyet kiötlőjéről Csáky rostélyosnak nevezett el a hálás és ínyenc utókor és kortyolgassa mellé a testes, de ugyanakkor gyümölcsös ízharmóniájú Merlot-t.

A Badacsonyi Borvidék a „Vulkánok völgyében” fekszik; a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Szigliget lejtőin többnyire fehér szőlő terem – a borvidék legismertebb borai: a Szürkebarát és a Kéknyelű, de nagyon finom itt az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Ottonel Muskotály és a Tramini is.

 

A Balatonfüred – Csopaki Borvidék sok jellemzője hasonló a badacsonyiéhoz. A klíma itt is szubmediterrán, a fürtöket a Balatonról visszaverődő fény is érleli, ám a talaj egészen más, errefelé inkább meszes. A vidék jellegzetes szőlői a Rajnai Rizling, az Olaszrizling és a Chardonnay. Vörösbort a Tihanyi-félsziget termékeny ültetvényei adnak, a Tihanyi Zweigelt, vagy épp a Tihanyi Merlot méltán teszi híressé Tihany borkultúráját.

 

A Balaton-felvidék harmadik borvidékén is főleg fehér szőlőt termelnek a borosgazdák. Az Aszófőt, Dörgicsét, a Káli-medencét, a Tapolcai-medencét és a Keszthelyi-hegység bortermő helyeit magába foglaló Balaton-felvidéki borvidék jellegzetes szőlői az Olaszrizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát és újabban a Sauvignon blanc és a Chardonnay.

Régi vendég a szőlő a Balaton déli partján is. A termesztett fajták nem különböznek a túlpartiaktól, a homokos-löszös talaj azonban egészen más zamatot kölcsönöz nekik.

 

A Dél-Balatoni Borvidék legnagyobb egybefüggő szőlőterületeit Balatonboglár környékén találjuk, míg a fonyódi és boglári Vár-hegy oldalában vulkáni talajon termett szőlők kisebb területet foglalnak el. A Borvidéket legjobban az Olaszrizling, a Chardonnay, a Királyleányka, a Sárga muskotály, az Irsai Olivér, a Rajnai Rizling, a Merlot és a Kékfrankos szőlők jellemzik.

 

A régió ötödik és egyben legújabb borvidéke a Balaton-melléki, vagy más néven Zalai Borvidék, amelynek alkotó települései eléggé elszórtan helyezkednek el. A lankás zalai dombvidéken löszös vályogtalajon érlelik a zalai gazdák a vidékre oly jellemző Cserszegi Fűszerest, az Olaszrizlinget, a Rizlingszilvánit és a Zöldveltelinit.

 

A borvidékeken borút egyesületek segítik a vendégek, érdeklődők tájékozódását. Összefogják a termelőket, egységesítik a borkóstolás, borértékesítés és vendégfogadás követelmény-rendszerét. Minőségi garanciát jelent az általuk adományozott védjegy. A borút állomásokon magas szintű, korrekt, a helyi hagyományokhoz illő vendégfogadásban lehet részünk.

 

Conference & Wellness Hotel

Residence****

H-8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 49.

Tel: (84)-505-900

Web: www.hotel-residence.hu

 

Fedett élménymedence, gyermek medence, pezsgőfürdő, gőz- és aroma-kamra, finn- és infraszauna, fitneszterem, fallabda pálya, kozmetika, hajstúdió, wellness kezelések, professzionális erőállapot felmérés.

 

Hotel Azúr****

H-8600 Siófok, Vitorlás u. 11.

Tel: (84)-312-652, 00-36-84-312-419

Web: www.azurhotel.com

 

Nyitott és fedett medence, gyermekmedence, élményfürdő, gőzfürdő, aromakamra, sókamra, csendkamra, szauna, különböző masszázsok, testkezelések, kozmetikai kezelések, fodrászat, pedikűr – manikűr, szolárium, kardio és erősítő wellness gépek, alakformáló és zsírégető tréningek,   gerinctorna, aqua fitnesz, keleti mozgásterápiák és relaxációs tréningek, fittségi állapotfelmérés, diétás és wellness tanácsadás, wellness bár, animációs programok,   szabadtéri programok tenisz, mini golf, íjászat

 

Vértes Konferencia és Wellness Hotel****

H-8600 Siófok, Batthyány u. 24.

Tel: (84)-312-422

Web: www.hotelvertes.hu

 

Termálvizes medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, szauna, fitneszterem, masszázs, gyógytorna, fodrászat, kozmetika, manikűr-pedikűr

 

Hunguest Hotel Pelion****

H-8300 Tapolca, Köztársaság tér 10.

Tel: (87)-513-100

Web: www.hunguesthotels.hu

 

2 fallabda pálya, 4 teniszpálya (2 fedett és 2 szabadtéri), tollaslabdapálya, fitneszterem, tornaterem, minigolf, lövészet, pezsgőfürdő, élménymedence, termálmedence, kerti úszómedence, gyermekmedence, szauna, infraszauna, bioszauna, merülőmedence, gőzkamra, manikűr, pedikűr, masszázs, kozmetika, aromaterápia, fodrász és szolárium

 

Hotel Marina Port****

H-8174 Balatonkenese, Kikötő u. 2-4.

Tel.: (88)-492-369

Web: www.yacht.hu

 

Parkosított saját strand, fedett uszoda, jacuzzi, szauna, fitnesz- és kondicionálóterem, strandröplabda pálya, squash – és teniszpálya, állapotfelmérés, finn-relax irányított szauna program, aquarobik, gerincgimnasztika, stretching, személyi edzés, úszásoktatás, reformkonyha, szolárium, fodrászat, kozmetika

 

Hotel Hasik****

H-8597 Döbrönte, Fő út 4.

Tel: (89)-569-990

Web: www.hasik.hu

 

Nyitott és fedett medence, pezsgőfürdő, szauna, szolárium, fitneszterem, masszázs, ping-pong terem, teniszpálya

 

 

Hunguest Hotel Ezüstpart ***

H-8609, Siófok, Liszt Ferenc sétány 2-4.

Telefon: (84)-350-622

Web: www.hunguesthotels.hu

 

Fedett uszoda gyermekmedencével, szolárium, szauna, strand, asztalitenisz, tollas-, röp-, kézilabda és futball pályák, strandröplabdapálya, tenisz, biliárd, bowling, sportszerkölcsönzés, horgászat, a szabadstrandon vízisportszer (pl: szörf) kölcsönzés, a közelben lovaglási lehetőség, szépségszalon, fodrászat, kozmetika, manikűr, pedikűr

 

Hotel Familia****

H-8621 Zamárdi, Endrédi út 1/a

Tel.: (84)-348-750

Web: www.hotelfamilia.hu

 

Regeneráló és relaxációs kezelések, uszoda, szauna, aquafitnesz, masszázs, kozmetika, manikűr – pedikűr, fodrászat, asztali tenisz, teniszpálya, kerékpárkölcsönzés

 

Hotel Panoráma****

H-8600 Siófok, Beszédes J. sétány 80.

Tel.: (84)-311 638

Web: www.panoramahotel-siofok.hu

 

Fedett uszoda, szauna, pezsgőfürdő, sport- és kényeztető masszázs, aromaszoba

 

Hotel Club Tihany****

H-8237 Tihany, Rév u. 3.

Tel.: (87)-538-500

Web: www.clubtihany.hu

 

Uszoda, szauna, termálfürdő, fitneszterem, röplabda, talpreflexológiás kezelések, gyógyászat és rekreációs központ, arckezelés, testkezelések, kozmetika, masszázs

 

A Balaton nemcsak nyáron kimeríthetetlen élményforrás. A nagy hőség elmúltával a legjobb családi és társasági sportokra nyílik lehetőség, ekkor kezdődik igazán a túrázás, lovaglás, vitorlázás, kerékpározás szezonja. A páratlanul szép természeti környezet, az intenzív mozgás a jó levegőn, kellemes társaság, és esténként egy kitűnő pohár bor valamelyik neves Balaton-környéki pincéből…mi ez, ha nem a maga tökéletes wellness. Mielőtt bárki reklamálna, Hévízről sem feledkeztünk meg, az ősz folyamán körülnézünk a csodálatos fürdővárosban is. Borút egyesületek a Balaton Régióban

 

Dél-Balatoni Borút Egyesület

8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11.

tel.: 85/351-311,   30/217-5448

www.delbalatoniborut.hu

           

Badacsonyi Borút Egyesület

8261 Badacsony, Római u. 2.,

tel.: 87-431-003, 30/929-4524

 

Balaton-felvidéki Da Bibere Borút Egyesület

8313 Balatongyörök, Kossuth u. 26.

tel.: 70/313-7992

 

Zánka Nivegy-völgyi Borút Egyesület

8272 Szentantalfa, Sári u. 50.

tel.: 20/352-7664

 

Csopak környéki Borút Egyesület

8237 Csopak, Vámosi u. 1.

tel.: 20/955-7209

 

Balatonfüred és környéke Borút Egyesület

8230 Balatonfüred, P. Horváth Ádám u. 36/d, <

 

6c1068dd-2d1a-4fde-8b68-e138986caa41